Skummelt hos gynekologen

Hos noen er et besøk hos gynekologen skumlere enn rotfylling¿ Slik forbereder du deg!

Publisert Oppdatert
Mange kvinner er av varierende årsaker redd for å gå til gynekologen og unngår det i det lengste. Dette kan fort bli et problem da det er viktig å sjekke jevnlig for både seksuelt overførbare sykdommer og celleforandringer.

Les også: Pinlige plager

Les også: Myter om jomfruhinnen

Les også: Ufrivillig barnløs?


Vi har spurt gynekolog Peer Høvik om han opplever at det er vanlig å grue seg for å gå til gynekolog, og hva dette i så fall skyldes:

- Det er ikke uvanlig at kvinner gruer seg for gynekologisk undersøkelser. Grunnene er mangefasettert, og kan gå på alt fra for eksempel lav selvtillit, blyghet og sjenanse, til tidligere misbruk, svarer gynekologen.

Han mener at det finnes forberedelser man kan gjøre hvis man gruer seg veldig, for eksempel innhente mest mulig informasjon om hva en gynekologisk undersøkelse går ut på.

Tid og illustrasjon
Og hva kan gynekologen eventuelt gjøre for å hjelpe om man er veldig redd for undersøkelsen?

- Gynekologen kan bruke tilstrekkelig tid til informasjon med illustrering og demonstrasjon av utstyr som kan komme til anvendelse, forteller Høvik.

Ha med en venninne

Syns du undersøkelsen ville vært enklere å gjennomføre med en god venninne ved din side? Det kan la seg gjøre.

- Gynekologen kan gi kvinnen anledning til å la noen bli med ved undersøkelsen. Det kan være venninner, eventuell partner eller en slektning hun har tillit til og er fortrolig med, foreslår Høvik.

Han mener at noe av det viktigste en gynekolog kan gjøre er å forsøke å ufarliggjøre situasjonen best mulig, slik at kvinnen kan føle seg tryggere. gyn_hoyde.gif
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning