– Skader tannemaljen

Det er ikke bare sukker som er farlig for tennene.

¿ Skader tannemaljen

¿ Skader tannemaljen

Publisert Oppdatert

Det er en god del du skal passe deg for hvis du vil ha det flotte, hvite smilet på plass.

Brus er usunt, uansett

Tannklinikken i Dreggen forteller for eksempel at sukkerfri brus fort kan skade tennene like mye som vanlig brus gjør.

- Brus uten sukker er ikke bra for tennene fordi den inneholder mye kullsyre som løser opp emaljen på tennene. Dette kalles erosjon. Erosjon defineres som tap av tannsubstans gjennom kjemisk påvirkning uten involvering av bakterier, forteller de.

Fortennene er utsatt

Ifølge tannklinikken gjør sukkerfri brus like mye erosjonsskade på tennene som sukkerholdig brus. Kanskje du ikke tenker over at tennene dine blir utsatt for syreangrep når du drikker brusen uten sukker.

- Det verste som kan skje er at tennenes emalje "smuldrer opp" og tennene blir veldig svake. Fortenner er spesielt utsatt. Her kan tennene bli "kortere" fordi skjærekanten er meget utsatt. I ekstreme tilfeller kan emaljeflak faktisk falle av tennene. Mange vil trenge fyllingsterapi på grunn av ising og for å erstatte emaljen som faller av.

Klinikken forteller at du ikke bør smådrikke brus hele dagen, men at det ikke er så farlig å ta seg et glass til et av dagens måltider.

- Man kan gjerne drikke litt brus hver dag, men ikke smådrikk gjennom hele dagen. Tar man et glass en gang for dagen er ikke det så farlig.

Det viktigste rådet er å drikke juice, brus og andre drikker til måltidene, og drikke vann mellom måltidene.

- Det er også viktig å ta hensyn til at folk er forskjellige. Noen har svake tenner, andre sterke, sier Tannklinikken.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning