Sjokolademelk etter trening?!

Det er den perfekte drikken etter at du har vært på trening. Les hvorfor her!

Publisert Oppdatert
Om du trener tre eller fem ganger i uken, merker du at kroppen har behov for ny energi umiddelbart etter en time med hard, fysisk aktivitet. Da passer glimrende med et glass sjokolademelk!

Karbohydrater og proteiner

Forskning viser nemlig at melk har like god eller bedre effekt enn sportsdrikk på rehydrering. Dette er årsaken til at flere toppidrettsutøvere drikker melk eller sjokolademelk etter trening.

- Grunnen til at spesielt sjokolademelk er en optimal restitusjonsdrikk er at man får i seg gunstig mengde karbohydrater og proteinmengde som er viktig for å restituere kroppen etter en treningsøkt, forteller Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.

Klinisk ernæringsfysiolog i 'Sunn jenteidrett' Ingvill Måkestad og Førsteamuniensis i idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad, mener at man gjennom sjokolademelk får i seg næringsstoffer kroppen trenger for å restituere seg rett etter trening.

- Dette gjelder både i forbindelse med restituering av slitne muskler og erstatning av væsketap. Dessuten inneholder sjokolademelk en optimal ratio mellom karbohydrater og protein for å refylle slitne muskler, konkluderer Måkestad og Raastad.

Energi etter trening

I løpet av en treningsøkt taper du både væske og mineraler, som natrium (salt), kalsium og kalium. For å få god effekt av treningen er det viktig å erstatte dette raskt etterpå. Ellen Hovland påpeker behovet for væske under og etter trening, hun anbefaler å dekke væsketapet ditt med å drikke en halv gang mer væske enn du har mistet.

- Antagelig er det kombinasjonen av natrium og kalium i melk som gjør at den er så effektiv til å gjenopprette væskebalansen etter trening, forteller Ellen Hovland.

-De første par timene etter trening er kroppens evne til å nydanne glykogen stor. Du gir deg selv et bedre grunnlag for neste treningsøkt ved å få i deg karbohydrater raskt. Trening, spesielt stryketrening, belaster strukturer i musklene våre hardt. Det er derfor smart å få i seg proteiner etter trening, slik at kroppen raskt kan sette i gang forsterkning av disse proteinstrukturene, forteller Raastad .

Tenk over:
  • Det anbefales å drikke 150 % av væsketapet etter trening.
  • Veier du 80 kg og mister 1 % av kroppsvekten din under trening, utgjør det 0,8 liter. Da bør du drikke 1,2 liter væske, hvorav de første 5 dl bør drikkes rett etter treningen, og resten i løpet av de nærmeste timene.
  • For de som trener ekstremt mye eller skal konkurrere flere dager på rad er anbefalt å få i seg omtrent 1 g karbohydrat og 0,1-0,2 g protein per kilo kroppsvekt i løpet av de første timene etter trening. For en person som veier 80 kg tilsvarer det 80 g karbohydrat og 8-16 g protein. . En vanlig mosjonist trenger ikke fullt så mye karbohydrater.
  • Kroppen kan utnytte en større andel av proteinene i meieriprodukter til å danne muskler enn protein fra kjøtt og fisk, henholdsvis 85 % mot 75 %.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning