Vennskap, tilknytning og venner

Sjekk om du trenger nye venner

Her er tegnene du skal se etter.

SLITSOMT VENNSKAP: Opplever du at vennskap blir et ork, er det på tide å gjøre noe med det, mener ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
SLITSOMT VENNSKAP: Opplever du at vennskap blir et ork, er det på tide å gjøre noe med det, mener ekspertene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Jan Mika
Sist oppdatert

Tegn på at du er lei av en venn

  • Du unngår vedkommende
  • Du svarer ikke på telefonen når vennen din ringer
  • Du finner på unnskyldninger for å komme unna avtaler eller forslag om å treffes
  • Du "glemmer" å invitere til sosiale aktiviteter
  • Du har mer fokus på andre venner
  • Likegyldighet over hvordan hun eller han har det
  • Når du bare blir sliten og lei av å være med han eller henne

Kilde: Nina Olsen, helsesøster og rådgiver ved Klara Klok.

Prater du og vennene dine om de samme tingene, gjør det samme, drar de samme stedene, ser det samme på TV, liker de samme mennene?

I noen tilfeller kan det være godt å oppsøke nye og spennende venner som åpner opp tankegangen din på en ny og annerledes måte.

- Å ha ulike type venner er en fin måte å leve ut flere sider av seg selv og ikke minst å lære mer om andre mennesker.

Det sier Tone Trollbu, pedagog, livsveileder og coach ved Livsstrategi til Kvinneguiden.

- Vi har en tendens til å tro at vi har det best med mennesker som er like oss selv, men sannheten er at vi alle er så unike og ulike at vi vanskelig finner noen som er helt lik den vi selv er uansett, sier hun.

- Å ha venner i ulike kretser gir deg også flere ben å stå på og gir luft i vennskapene som gjør at de ikke trues like lett fordi venner har andre planer eller pleier andre relasjoner.

Livsveilederen mener det er viktig å ikke knytte trygghet, tilhørighet og identitet alene opp i ett vennskap eller en gruppe, men gi deg selv rom til ha det godt med relasjoner og venner som stadig er i utvikling og opplever endringer i ditt liv.

- Du vet at vennskapet ikke er bra for deg, når du ikke lenger opplever glede av å være sammen med vedkommende.

Det sier Nina Olsen, helsesøster og rådgiver ved Klara Klok til Kvinneguiden.

- Og når du kjenner at du gruer deg til å treffe en venn og kjenner at det tapper deg for krefter. Eller du føler at du utnyttes og brukes, og aldri får noe tilbake, sier hun.

Da har vennskapet gått fra å være bra til å bli en byrde, mener helsesøsteren.

Lei av vennskapet

- Du merker nok godt når du begynner å gå lei av et vennskap, men det er kanskje ikke så lett å erkjenne at det faktisk er tilfelle, sier Olsen.

Det kan være når du slutter å finne på ting med en venn, eller slutter å inkludere vedkommende i planene dine, ikke inviterer på fest eller gjør ting uten å tenke på at hun eller han skulle ha vært der.

- Du kan også merke at du blir sur og irritabel, henger deg opp i din venns væremåte, hva som sies og gjøres, og ikke lenger bryr deg så mye om din venns positive egenskaper, forklarer helsesøsteren.

Om vennskapet ikke lenger gir deg noe, orker du ikke å gi av deg selv heller.

IRRITERENDE VENN: Er dere venner bare for å være venner, kan det være en idé å holde litt avstand fra hverandre en stund. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
IRRITERENDE VENN: Er dere venner bare for å være venner, kan det være en idé å holde litt avstand fra hverandre en stund. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: Jan Mika

Vennskap tar slutt

Tilfeller du kan bli lei:

  • Etter hyttetur eller ferier: Dere har brukt mye tid sammen og levd tett oppi hverandre. Det blir synlig at dere har ulike meninger, behov og (u)vaner. Det kan være godt med en pause rett og slett.
  • Når dere er i ulike livssituasjoner: Ulike livssituasjoner krever ulikt fokus og dermed ulike prioriteringer. Dere kan få ulikt syn på ting som skaper uenighet. Noen takler dette greit at blir lei eller skuffet.
  • Det er ubalanse mellom å gi og ta: Du opplever at du er på tilbudssiden over lengre tid og andre gledelig tar i mot, men ikke gir tilbake. Av og til skjer denne dialogen på et indre og mange er lite flinke til å uttrykke at de opplever at det er ubalanse.
  • Dere utvikler ulik humor: Av og til kan du oppleve at venner henger igjen humormessig og at dette er lett å bli lei. I motsatt tilfelle kan du også bli lei venner som syns du er "barnslig" fordi du elsker humor andre har vokst av seg.
  • Opplever passivitet og lite initiativ: Du blir lei av "å dra lasset" gjennom å foreslå og ta initiativ dialog og til aktiviteter.

Kilde: Ingrid Husan, karriereveileder ved Cani Coaching.

Det er ikke slik at alle vennskap varer evig, i følge Olsen.

- De du har kjent og hatt et nært forhold til tidligere i oppveksten, kan være personer du vokser i fra etter hvert som du utvikler seg og blir mer moden og selvstendig..

Opplever du at vennskap blir et ork, noe du ikke lenger har glede av og hvor du også kan føle deg ignorert, latterliggjort, eller uten respekt, er det kanskje på tide å avslutte vennskapet.

- Du velger selv hvem du ønsker å omgås. Du bør velge å være med personer du trives sammen med, som gir deg positiv energi, som respekterer deg, stiller opp for deg, og som forstår personligheten din, påpeker helsesøsteren.

Slik avslutter du vennskapet

Dersom det er kommet så langt at du ikke vil fortsette vennskapet, kan du ifølge Olsen bruke ulike måter å avslutte det på.

- Ta gradvis mindre kontakt inntil det kommer så langt at det ikke er naturlig å være så nære venner lengre.

For noen fungerer det helt fint å gjøre det på den måten, men andre trenger å være mer direkte.

- Snakk sammen, og gi en forklaring på hvorfor du ikke ønsker å bruker mer tid på vennskapet. Det kan være noe så enkelt som at det ikke fungerer fordi dere er for forskjellige.

- Hva forskjellen går ut på, kan du også si noe om, slik at det blir mer tydelig hvorfor du ikke ønsker å bruke mer tid på vennskapet.

Noen vennskap fungerer og varer livet ut, andre vil av ulike årsaker gå over.

Olsen mener at det ikke er noen krise om det skulle skje.

- Det som betyr noe, er at du selv ikke lar det gå inn på deg, men ser at vennskap kan endre seg og at det noen ganger kan være den beste utvei at du tar et slikt valg, sier hun.

Tips for å få nye vennskap

Trollbu ved Livsstrategi har listet opp noen råd du kan ta med deg når du skal skaffe deg nye vennskap.

  1. Ta sjanser! Snakker du med noen du liker, spør om du kan legge de til på Facebook, eventuelt om å få telefonnummer om de ikke er der. De aller fleste liker at andre er interessert i å bli bedre kjent med dem og vil sette pris på at du spør. Er det litt kleint kan det like mye handle om at begge gjør seg sårbare ved å åpne opp for ny kontakt. Det er ofte ubehagelig, men kan være en viktig start på et nytt vennskap.
  2. Fraser som "Kanskje vi skulle tatt en kaffe en dag?" eller "Hva med å finne på noe med ungene en dag?" er en uforpliktende måte å kjenne på responsen. Om den andre er positiv er det alltid lurt å følge opp med en dato eller konkret avtale. Enten der og da eller over SMS senere.
  3. Nye venner kan du finne overalt. På jobb, på skolen, naboer eller gamle kjente. Det er helt greit å ta opp kontakten med bekjente på Facebook som du en gang hadde noe felles med. Det er ingen skam i å spørre og heller ikke i et nei. Det viktige er at du kjenner at du har det godt med deg selv sammen med de du inviterer å tilbringe tid med. Det i seg selv er ofte et godt tegn på at det er en relasjon å bygge videre på.
  4. Gi det tid! Det tar faktisk ofte tid å etablere gode dype vennskap og du må jobbe for det. Inviter derfor gjerne flere ganger og vis din interesse og at du liker den andre. Jobb litt for det du har tro på. Ser du etterhvert at det bare går en vei, så gi slipp i tide, men ikke gi opp for tidlig. Det er modig og sterkt å by på seg selv til andre og selv om det ikke alltid klaffer vil andre beundre deg for det og du bygge opp en ny trygghet og respekt for deg selv.
  5. Husk at den aller beste vennen du har er deg selv! Er det vennskapet godt blir vennskapene rundt deg gode også.

Skaff deg nye venner

  • For mange kan også det å starte med en fritidsaktivitet ved å melde seg inn i en klubb eller forening, eller gå et kurs, være en fin arena til å treffe nye venner. Det at dere har felles interesse, gjør det lettere å bli kjent og dere har noe å bygge videre på.
  • Å være åpen, hyggelig og gi et smil, inkluderende og imøtekommende, er gode stikkord å ta med seg når du søker nye vennskap.

Kilde: Nina Olsen, helsesøster og rådgiver ved Klara Klok.

Nye aktiviteter = nye impulser

At interesser kan endre seg over tid, både for deg og vennene dine, er ikke uvanlig.

Vetle Valebjørg, er prosjektleder ved Aktivitetsvenner.no og mener det er lurt å begynne med en hobby eller gå på et kurs for å få nye impulser.

- Det er ikke nødvendigvis viktig at du har venner fra flere kretser, men ønsker du variasjon, kan flere kretser gi mer impulser og muligheter. I tillegg kan kretsene mikses, sier han.

- At dere ofte gjør de samme aktivitetene kan gjøre at du vil begynne med andre ting, i stedet for å gjenta aktivitetene for hundrede gang.

- Mennesker er vanedyr, men også nysgjerrige, sier Valebjørg.

Like interesser er et godt utgangspunkt, så oppsøk steder hvor du finner likesinnede.

- Å si hei på byen både dag- og kveldstid, er ikke alltid lett fordi du vet lite om andre der, sier Valebjørg.

- Mens på andre arenaer eller kurs, så møter du lettere likesinnede. Der er folk er mer i modus for å prate, enn på byen, sier han.

Å være to eller flere som prøver noe nytt, kan gjøre dørstokkmila kortere, enn om du stadig ønsker noe selv, men ikke kommer i gang.

Prosjektlederen råder til å være åpen og nysgjerrig.

Vennskap krever innsats

Vennskap kommer ikke av seg selv. Enten du er ung eller mer voksen, så kreves det innsats.

- Du må jobbe for å få venner, og du må ta vare på vennskapet, sier helsesøster Olsen.

- Det er viktig å tenke over hva du ønsker ut av et vennskap, og være åpen for at vennskap kan ha ulike karakterer ut i fra hva du selv legger opp til, sier hun.

ALLTID DET SAMME: Gjør du og venninnen din kun visse aktiviteter, som å shoppe sammen, kan du fort bli lei. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
ALLTID DET SAMME: Gjør du og venninnen din kun visse aktiviteter, som å shoppe sammen, kan du fort bli lei. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Still deg spørsmål som: "Ønsker jeg en venn jeg kan på kafé å skravle med, eller en jeg kan dele dypere tanker og følelser med? Eller en som kan ta del i trening, turer eller andre kjekke aktiviteter?"

Du vet at du har gode venner når...

  • Når hun/ han viser at de bryr seg om deg, setter pris på deg og har respekt for deg, og stiller opp for deg.
  • Er en du kan åpne deg for å dele hemmeligheter med, og du er trygg på at det ikke kommer videre.
  • Når du kjenner at du/ dere blir glad når dere er sammen, og det gir deg energi og bygger deg opp på en god måte.
  • Når du kan være deg selv helt og fullt, og ikke være redd for å dumme deg ut. Vær alvorlig sammen eller sprø og tullete. Rett og slett føler deg komfortabel og trygg på at du blir respektert for den du er, med både gode og mindre gode sier.
  • Når det blir lagt merke til når du ikke har det bra, og du blir tatt vare på og får støtte og hjelp.
  • Når vennskapet er gjensidig og ubetinget.

Kilde: Nina Olsen, helsesøster og rådgiver ved Klara Klok.

Det er ikke uvanlig at du kan ha ulike vennskap og nærhet til de forskjellige vennene dine.

- Det kommer helt an på hva du selv legger opp til, og hvor nær kontakten og vennskapet skal være, sier Olsen.

- Når du søker etter nye venner, er det viktig at du tør å være aktiv og by på deg selv.

- Vis interesse for personer du merker at du har noe til felles med. For å komme i gang med bli kjent, må du bruke tid på vedkommende, sier Olsen.

- Spis lunsj sammen. Gå på kafé. Dra ut i naturen. Tren sammen. Har dere felles interesser, blir det lettere å finne på aktiviteter som kan gi rom for å bli bedre kjent, sier Olsen.

- Tørr å vær deg selv

Trollbu forteller at hun ofte jobber med å styrke følelsen av det å være "seg" når noen kjenner på avvisning fra venner, familie eller en partner.

- I mange tilfeller handler det nettopp om at den andres selvfølelse er blitt sterkere og at ønsket om å stå på egne ben blir viktig for videre vekst og utvikling, sier hun.

Ved å styrke den andre parten og gjøre oppmerksom på at slike endringer er vanlige fremfor noe personlig, altså en avvisning, har hun opplevd å styrke flere vennskap.

- I noen tilfeller handler det også om å akseptere at den andre kan være helt ok, og fungere som en ressurs i eget liv selv om vedkommende er annerledes enn deg selv, sier Trollbu.

Coachen tror at de fleste har en tendens til å holde fast på tenårenes trygghet og tro at likhet = trygghet og trivsel.

Da kan det være lurt å huske på at det blir en trygghet og trivsel innenfor rammer.

- Om du krever at venner, partnere eller familie skal være lik deg selv, snevrer du automatisk inn rommet for egen vekst og aksept fra de rundt for å være den du er.

KILDE: Tone Trollbu, pedagog, livsveileder og coach ved Livsstrategi. FOTO: Privat
KILDE: Tone Trollbu, pedagog, livsveileder og coach ved Livsstrategi. FOTO: Privat

- Ved å være raus i relasjoner og akseptere ulikhet, gir du deg selv et enda bedre grunnlag for å speile deg i ulike mennesker og i enda større grad få kontakt med et liv og versjon av seg selv som du finner ro og trivsel i, sier Trollbu.

12 tegn på at vennskapet sliter

Trollbu ved Livsstrategi har listet opp noen punkter hun mener tyder på at vennskapet er på vei til å rakne.

  • En klam, klaustrofobisk og kveldende følelse - noe som ofte handler om at "vi'et" blir sterkere enn "jeg'et" og styrker behovet for å springe ut av seg selv og rammene til vennskapet.
  • Når du irriterer deg over den andre fordi de gjør ting annerledes enn du selv ønsker deg. Ofte handler det om utryggheten som oppstår når den andre endrer seg og fordi opphør av likhet skaper frykt for at du blir mindre viktig og at vennskapet er truet.
  • Når du selv eller den andre byr på små stikk og/eller manipulerer den andre.
  • Når vennskapet blir så intenst at det er vanskelig å skape rom til flere vennskap (eventuelt andre relasjoner) samtidig.
  • Når du isolerer deg fra andre fordi vennskapet tar for mye tid. Et godt vennskap tåler luft rundt seg og ser ikke andre relasjoner rundt venninnen som en trussel, men heller som en viktig ressurs for den du er glad i.
  • Når du føler at du må snakke negativt om andre for å bevare vennskapet.
  • Når grunnlaget for vennskapet handler om drama og intriger, eller på en annen måte har en negative undertone.
  • Når du føler du må være en annen enn den du innerst inne er for å bli akseptert.
  • Når den ene hele tiden tar initiativ og har drivkraften i vennskapet og den andre blir passiv.
  • For mange vil alt som ikke handler om "likhet" bli sett som en trussel på vennskapet, når det er fint mulig å være svært ulike og ha et tett og nært vennskap.

LES OGSÅ:

Bli kvitt venninna

Kjedelig vennskap?

Få folk til å like deg

Vedlikehold vennskapet slik

Kilder:

  • Tone Trollbu, pedagog, livsveileder og coach ved Livsstrategi.
  • Vetle Valebjørg, er prosjektleder ved Aktivitetsvenner.no.
  • Nina Olsen, helsesøster og rådgiver ved Klara Klok.
  • Ingrid Husan, karriereveileder ved Cani Coaching.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også