Selvpleie med dagbok

Slipp løs tankene og få de ned på papir - les grunnene til hvorfor du bør skrive dagbok eller blogg.

Publisert Oppdatert

Å skrive fungerer som terapi for mange som går gjennom vanskelige perioder i livet. Men det er ikke bare mennesker som har det tøft som kan tjene masse på å skrive ned hva de tenker og føler. Å skrive tradisjonell dagbok eller blogg på nett kan være både godt og nyttig for friske og lykkelige mennesker også.


Gestalt psykoterapeut Grethe Rønning forteller deg hvorfor du bør skrive dagbok:

 

- Å skrive er en bevisstgjøringsprosess, og du forholder deg mye mer aktivt til deg selv, forklarer hun.

Hun mener at vi lever i en flyktig verden og våre tanker og følelser kan også være flyktige. Det kan være lett å miste kontakten med seg selv innad fordi vi ofte retter mye av vår bevissthet og oppmerksomhet utad.

- Jo tydeligere du er for deg selv, jo bedre valg vil du kunne gjøre for seg selv i løpet av livet også, sier hun.

 

Kanskje synes du høres fjollete ut å skrive dagbok i voksen alder, men du trenger slett ikke begynne alle dagene med "Kjære dagbok" slik du gjorde på ungdomsskolen. Det finnes mange forskjellige måter du kan skrive dagbok eller blogg på, alt etter hva som passer deg. Her er noen tips:

 

 • Hendelsesdagbok
  Skriv for eksempel hva du opplever, hvem du var sammen med og hvor du var. En slik dagbok kan være kjempefin å ta vare på og lese på nytt om noen år.
 • Terapidagbok
  Er du i en vanskelig situasjon eller har opplevd noe krevende, kan det å skrive hjelpe deg å sortere tankene dine og sette ord på følelser du bærer på.
 • Positivitetsdagbok
  En positivitetsdagbok kan hjelpe deg å fokusere på det positive i hverdagen din. Noter ned alt som er godt, fint og verdt og huske.
 • Pardagbok
  Hvorfor ikke starte en blogg eller dagbok sammen med kjæresten? Noen ganger er det lettere å dele tanker og meninger når man får tenkt seg litt om og sortert tankene først. Ved å lese hverandres oppføringer kan dere oppleve nye sider ved hverandre.

...eller hvorfor ikke en kombinasjonsdagbok? Skriv akkurat det du føler for hver gang. Da får du utløp for både frustrasjoner og glede.

 

Et viktig spørsmål når du skriver dagbok eller blogg er hvem du vil skal lese det du skriver. Velger du en blogg på nett, kan du selv bestemme hvem som skal få lese den og ikke. På den annen side trenger du tilgang til en PC for å skrive i bloggen eller lese den. En klassisk dagbok i papirform er gjerne mer personlig, og samtidig praktisk ved at du kan ha den med deg overalt.

 

Har du lyst til å starte dagbok på nett? Gå til Kvinneguidens dagbøker!

dagbok-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning