Saboterer du slankingen?

Har du bestemt deg for å gå ned i vekt, men likevel klarer du å rote det til? Ekspert tipser deg.

Publisert Oppdatert
Du er helt sikkert lei av den evige runddansen; spise seg opp tre kilo, slanke seg fire, spise seg opp fem kilo, slanke seg ett kilo og så opp igjen to kilo..

Unngå søtt og fett

Du vet når du har bestemt deg for å leve et sunnere og friskere liv, kutte ut alt det søte og det fete, og helst uten å gå på en smell. Men, når du først har bestemt deg for å gå ned fem-seks kilo, hvordan skal du klare å holde på sunne matvaner uten å sprekke og plutselig lange innpå med masse usunn mat?

Her er det motivasjonen som gjelder, forklarer Klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Lekven Fimreite;

- En vesentlig del av prosessen med vekttapet sitter i hodet - stanhaftighet og viljestyrke er derfor sentralt. Her gjelder det å ha gode mestringsstrategier når fristelsene truer. Hvis du vil gå ned fem-seks kilo, må du regne med å bruke cirka 10-12 uker på dette, sier hun.

En vanlig utfordring mange slankere kjemper mot, er at det kan føles tidkrevende og dyrt. Så hvordan gjøre slankingen lettere, og unngå at lommeboka protesterer?
 • Sunn start
 • Lyver du for deg selv?
 • - Her er planleggingen sentral. Sett opp en meny og prøv å handle deretter. Det kan være lurt å se på tilbudsvarene i ulike butikker. Med litt orientering kan man få sunn og god mat til en overkommelig pris. Frukt og grønt bør alltid være i fokus - til alle måltid som en basisvare, mener Fimreite.

  En ideell dagsmeny bør inneholde varierte råvarer og retter, men det trenger ikke å være vanskelig:

  - Fire hovedmåltider og to mellommåltider er huskeregelen. Fortrinnsvis vanlig mat med vekt på grønt, grovt og magert. Søte og fete matvarer bør ideelt sett unngås, sier eksperten.

  - Ikke spis deg stappmett

  Er du blant dem som tenker at "nå som jeg har sprukket og spist en hel sjokoladeplate, kan jeg like godt fortsette på nedturen", skal du vite at du bare gjør vondt mye verre.

  Hvis man absolutt må ha noe godteri i munnen, hva er akseptabelt å spise og hvor mye for at man kan fortsette slankingen uten dårlig samvittighet?

  - Dette avhenger av aktivitetsnivå og målsetning. Godteri trenger for eksempel ikke være vanlig søtt, det kan også være tørket frukt, mandler og nøtter. Det viktigste er at mengdene defineres på forhånd. Å spise til man ikke har lyst på eller orker mer, er en dårlig strategi. En neve nøtter eller tørket frukt bør være maks.

  Om du trodde at slanking må være tortur av verste sort og begrense deg fra å leve livet, så tok du feil. Du kan nemlig spise godt, nok og virkelig kose deg med maten selv om planen er å gå ned noen kilo. Ernæringsfysiologen forteller derimot at dette avhenger av hva du definerer som "godt" og "nok".
 • Føler du deg ikke god nok?
 • Slik får du et slankere liv
 • 5 om dagen?
 • - Du kan absolutt spise god mat, og mange som slanker seg med riktig kost, vil også føle at de spiser mye, noen ganger større mengder enn før! Kost rik på fiber og proteiner metter mer og kan spises i større mengder uten å virke fetende på kroppen i motsetning til fett- og sukkerholdig mat, forklarer Fimreite.
Vill220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning