Jobbetikette

Så enkelt jobber du deg nedover

Ett punkt går foran alt. Slik bør du skikke deg om du vil beholde jobben.

VERDENSMESTER?: - Det å ikke sette seg inn i kulturen, normer og regler på jobben, samt det å være ""verdensmester"" fra dag én uten at man er det, er klassiske jobbtabber, sier Susnic.
VERDENSMESTER?: - Det å ikke sette seg inn i kulturen, normer og regler på jobben, samt det å være ""verdensmester"" fra dag én uten at man er det, er klassiske jobbtabber, sier Susnic. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.
Sist oppdatert

De første 5 sekundene

- Når du møter nye kollegaer i din nye jobb, dannes førsteinntrykket de første fem sekundene. Det er derfor viktig å gi et godt førsteinntrykk, da det skal mye til for at disse oppfatningene endres, sier Liv-Janne Silset.

Her er hennes tips for å komme på godfot med dine nye kollegaer:

  • SMIL! Mennesker som smiler vil oppfattes som mer imøtekommende og åpne.
  • Ha øyekontakt, god kroppsholdning, et fast (ikke hardt) håndtrykk når du hilser på vedkommende.
  • Repeter navnet til vedkommende du møter.
  • Bruk høflighetsfraser som; "hyggelig å møte deg", "jeg har gledet meg til dette møtet", "så fint det er her!" etc.
  • Kort intro om deg selv: "Mitt navn er og jeg jobber med". Din identitet er ofte knyttet opp mot hva du gjør i firmaet eller på avdelingen.

Én ting er å jobbe seg oppover karrierestigen, en annen ting er å tabbe seg ut slik at man jobber seg nedover.

Det er greit å vite hvordan man skal gå frem for å oppnå sitt ultimate karrieremål, men da er det samtidig helt nødvendig å vite hvilke feller man bør passe på.

For visste du at de fleste fellene vi kan gå i, lager vi selv?

Tiltaksløs kollega

Som nyansatt kan det være utfordrende å komme seg inn i gode rutiner i starten, i tillegg er det visse jobbkoder som man gjerne må bruke litt tid på å skjønne.

Men er det noe du absolutt bør være veldig forsiktig med, så er det å være lat:

- Det å være et nei-menneske, underyte og ikke følge opp det man har solgt seg inn på i søknaden og intervjuet, er absolutt jobbtabber man bør passe på å unngå, sier Sonja Susnic, karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold, til Kvinneguiden.

Hun mener at dersom du starter i den nye jobben din med å for eksempel ikke komme til tiden og gå hjem før du skal, er dette også noe som vil bli raskt lagt merke til av dine kolleger.

- Også det å ikke sette seg inn i kulturen, normer og regler på jobben, samt det å være "verdensmester" fra dag én uten at man er det, er klassiske jobbtabber, sier Susnic.

Selvsagt handler det om hva du presterer i jobben din, og har du en dårlig måloppnåelse, er også dette noe som kan ødelegge for din karriere og gjøre at du vil rykke ned i stillingen.

Godt førsteinntrykk er viktigst

Liv-Janne Silset, coach ved SaltoCoaching, vektlegger det å gjøre et godt førsteinntrykk helt i starten på en arbeidsplass.

Her er det mange tabber man lett kan begå:

- For eksempel er det viktig å komme til riktig tid, verken for tidlig eller for sent. Det holder ikke med dårlige unnskyldninger som at du har vært sent oppe kvelden i forveien. Og blir du sittende i stolen når vedkommende du skal møte kommer inn i rommet, eller om håndtrykket ditt er slapt, er dette alltid en uting, sier Silset til Kvinneguiden.

- Det samme er det å si noe ufordelaktig om arbeidsgiver eller andre personer du kjenner, sier hun.

Nyansatt og redd

NEI: - Det å være et nei-menneske, underyte og ikke følge opp det man har solgt seg inn på i søknaden og intervjuet, er absolutt jobbtabber man bør passe på å unngå, sier Sonja Susnic, karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold, til Kvinneguiden.
NEI: - Det å være et nei-menneske, underyte og ikke følge opp det man har solgt seg inn på i søknaden og intervjuet, er absolutt jobbtabber man bør passe på å unngå, sier Sonja Susnic, karriereveileder ved Karrieresenteret Vestfold, til Kvinneguiden. Foto: Foto: Privat

Det er ofte bra å være litt nervøs som nyansatt, slik skjerper man seg ofte litt ekstra.

Men er du rett fram redd, vil dette slå kraftig i motsatt retning.

Susnic forteller at det er typisk for nyansatte at de er ekstra redde for å gjøre feil eller tabbe seg ut på en eller annen måte:

- Da vil de underyte fordi de er redd for å gjøre feil, de spør for lite, tar lite ansvar og de vil samtidig være lite sosiale på arbeidsplassen, sier hun.

Silset forteller at det handler om å være forberedt før du starter i den nye jobben.

Og i starten kan det også lønne seg å være ekstra godt forberedt hver dag:

- Finn for eksempel fellesnevnere for å initiere samtale med nye kollegaer, gjør hjemmeleksen din rundt personer du skal treffe, sier Silset til Kvinneguiden.

Bygg opp selvtilliten på jobb

Føler du deg liten og betydningsløs i den nye jobben din, er det viktig å skaffe seg vesentlig selvinnsikt. Husk på at det er en grunn til at du ble ansatt av firmaet, og at du er ønsket der:

IKKE SITT ALENE: Vær heller mer sosial på jobb slik at du blir tryggere på omgivelsene og dermed også kan prestere bedre på jobb.
IKKE SITT ALENE: Vær heller mer sosial på jobb slik at du blir tryggere på omgivelsene og dermed også kan prestere bedre på jobb. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphoto.com.

- Først og fremst bør man forsøke å bli kjent med sine kollegaer, dernest er det viktig å spørre når man kjenner seg usikker på noe. Et godt tips er å notere seg ned svar på det man har spurt om, lag gjerne en liten håndbok med spørsmål og svar, foreslår karriereveilederen.

Susnic anbefaler også at du skaffer deg en "fadder" på avdelingen som du kan spørre og gjerne få opplæring av den første tiden.

- Så lager du deg en plan som du jobber strukturert etter, gjerne en liste. Slik blir du tryggere på noen oppgaver og kan utvide gradvis.

Susnic lister opp hva du kan fokusere på fremover for å få en bedre selvtillit på jobb slik at du blir mer komfortabel i den nye settingen:

  • Lytt til kollegaene
  • Sett deg inn i kulturen på arbeidsplassen, normer og regler for det sosiale livet
  • Sett deg inn i arbeidsoppgavene
  • Vis engasjement
  • Vær nøyaktig

Øvelse gjør mester

Det er ingenting i veien for å øve seg litt i speilet hjemme før man drar på jobben, mener Silset.

- Finn for eksempel dine "uniqe selling points", du skal selge deg selv og gjøre andre interessert i å snakke videre med deg. Derfor bør du øve! Det kan virke unødvendig å trene på å presentere seg selv, men finn frem to eller tre forskjellige måter å introdusere deg selv. Bruk gjerne en venn eller kollega du er blitt trygg på og be om tilbakemelding, foreslår coachen.

- Det du som regel kommer aller lengst med er å være ditt beste jeg, sier hun.

Les også:

Multitasking er direkte farlig

Klarer du å avsløre kroppsspråket?

Derfor bør du ikke jobbe overtid

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også