Lag din egen sminke med håndrens

Så enkelt er det å lage din egen sminke

Håndrens har flere bruksområder enn du er klar over.

FLERE BRUKSOMRÅDER: Antibac kan mer enn å bare desinfisere.
FLERE BRUKSOMRÅDER: Antibac kan mer enn å bare desinfisere. Foto: FOTO: Silje Tokerud
Sist oppdatert

Desinfeksjonsmiddel brukes gjerne for å holde hendene rene og forkjølelser vekk. Det er ikke mange som vet at dette har langt flere bruksområder enn bare å drepe bakterier og virus.

Markedssjef Ann Mari Dybdahl i Antibac forteller at flere bruker desinfeksjonsmiddelet til overflaterengjøring av benker og gulv. Man må allikevel ta hensyn til hva slags materiale man tørker over.

- Det er stort sett bare plastmaterialer som ikke tåler alkohol. Dette kan føre til at plastikken blir tørr og slår sprekker.

Til tross for at desinfeksjonsmiddelet dreper virus og bakterier, er det ikke alt den tar knekken på.

- Om du er møkkete på hendene eller det er omgangssyke i huset, må du bruke håndvask. Spritbaserte midler fungerer dårlig på organisk materiale som skitt, oppkast, smuss og blod, opplyser Dybdal.

Hun fraråder å bruke antibakteriell på åpne sår, barnerumper og rundt munnen, hvor dette kan irritere huden.

Lager egne produkter

Også innenfor skjønnhet kan man bruke desinfeksjonsmiddel til mer enn rensing av hender. Om vi beveger oss inn i sminkeverden, er dette et ukjent redskap for å fornye, bevare og lage helt egne preg i sminkeskapet.

- Jeg bruker antibakteriell til å lage produkter selv. Ved å spraye og presse sammen flere knuste øyeskygger eller blush, skaper du ditt helt unike produkt, forteller skjønnhetsblogger Charlotte Berg.

Hun bruker det også til å forbedre produkter hun kjøper i butikken.

- Jeg kjøper såkalte løse øyeskygger, eller pulverøyeskygger i butikken. Disse øyeskyggene er ikke veldig praktiske når du skal ut å reise. Det blir mye søl. Jeg presser de derfor til fast øyenskygge og porsjonerer ut i mindre beholdere. På den måten blir det mye lettere å ha med seg.

Antibakteriell er mest kjent for å desinfisere skitne hender. Ikke mange tenker på at dette også gjelder for skitne sminkekoster og andre gjenstander du finner i sminkeskrinet.

- Fyll en sprayflaske med desinfeksjonsmiddel. Da er det lettere å spraye de gjenstandene du ønsker å desinfisere. Alt i fra leppestifter til eyeliner og løsvipper kan enkelt rengjøres, sier skjønnhetsbloggeren.

KNUS PUDDERET: Ta det knuste pudderet/ øyenskyggen din og knus det enda mer med en pinsett, kniv eller lignende spiss gjenstand.
KNUS PUDDERET: Ta det knuste pudderet/ øyenskyggen din og knus det enda mer med en pinsett, kniv eller lignende spiss gjenstand. Foto: FOTO: Silje Tokerud
ANTIBAKTRIELL: Ha på godt med antibac.
ANTIBAKTRIELL: Ha på godt med antibac. Foto: FOTO: Silje Tokerud
BLANDES: Miks sammen til en paste konsistens.
BLANDES: Miks sammen til en paste konsistens. Foto: FOTO: Silje Tokerud
GLATTES: Jevn ut så godt du kan.
GLATTES: Jevn ut så godt du kan. Foto: FOTO: Silje Tokerud
TØRK OVER: Finn frem papir og press over øyenskyggen med en mynt, en flat gjenstand eller en ren finger.
TØRK OVER: Finn frem papir og press over øyenskyggen med en mynt, en flat gjenstand eller en ren finger. Foto: FOTO: Silje Tokerud
FERDIG: La pudderet/ øyenskyggen tørke i et par timer, så er det klar til bruk!
FERDIG: La pudderet/ øyenskyggen tørke i et par timer, så er det klar til bruk! Foto: FOTO: Silje Tokerud

Ikke bruk antibac som glidemiddel

Til tross for at antibakterielle produkter har flere bruksområder, finnes det også ulike situasjoner hvor man ikke skal bruke det.

- Antibakteriell gele skal ikke brukes som glidemiddel. Produktet inneholder sprit og har derfor ingen glidende funksjon. Spriten tørker ut hud og slimhinner, gjør det sårt og sviende og øker muligheten for negativ påvirkning av normal bakterieflora, forteller sexolog Siv Gamnes ved senteret sex og samfunn i Oslo.

Hun forteller at desinfeksjonsmiddelet kan brukes til å rense sexleketøy, men at såpe og vann fungerer vel så bra om utstyret ikke skal deles med andre.

- Antibakterielle midler fjerner bakterier fra overflater, men det finnes også egne renseprodukter å få kjøpt. Man må i alle fall sjekke at utstyret er laget av et materiale som tåler spriten. Slimhinnene er sårbare for påvirkning, så det vil derfor svi om spriten ikke har tørket før bruk, sier hun.

Hun mener overforbruk av desinfeksjonsmidler forstyrrer kroppens normale bakterieflora.

- Bakterier finnes også for å beskytte oss. Det antibakterielle middelet skiller ikke mellom de gode og de slemme bakteriene. Dette kan føre til at de gode bakteriene blir borte. Jeg ønsker derfor ikke råde noen til unødvendig bruk av desinfeksjonsmidler - tvert om!

Promille av antibac

Noen ungdommer er opptatt av om desinfeksjonsmiddel kan gi deg rus.

Seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen anbefaler ikke å bruke antibakteriell for å oppnå rus.

- Vi er veldig opptatt av mengde, når det kommer til alkohol generelt. Desinfeksjonsmidler inneholder store mengder etanol. I tillegg inneholder det isopropanol, dette er med på å forsterke effekten. Derfor blir det ekstra farlig å få i seg for mye. Det skal heller ikke stort til før man merker det på kroppen.

Antibakteriell, og andre desinfeksjonsmidler, er både farlig og i verste fall kan det være dødelig. Antibac er i likhet med andre desinfeksjonsmidler tilsatt stoffer for at de ikke skal drikkes.

- Isopropanol og t- butanol er to alkoholer som er tilsatt i antibakterielle produkter. Disse klarer ikke leveren i kroppen å skille ut, og dermed blir du dårlig, får vondt i magen og lignende. Du får en lang og dårlig rus, forklarer Dybdahl i Antibac.

Les også:

Drikker du melk hver dag?

Slik ødelegger sukker kroppen din

Hvilken fastfood er sunn?

Denne saken ble første gang publisert 17/01 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også