Riktig slankemat

Gå ned kilo på en trygg måte og bli nede. Få gode råd av vår ernæringsekspert Camilla Andersen!

Publisert Oppdatert
Dersom du ønsker å gå ned fem-seks kilo er det mange fallgruver man kan gå i dersom man ikke tenker seg nøye om hva man spiser , og hvor ofte man spiser.

Legg om vaner

Kvinneguidens ernæringsekspert Camilla Andersen mener at det beste er å ikke kutte for mye ned på kostholdet, men ha et bevisst kosthold der du vet hva du putter i munnen av kalorier.

- Ikke spis færre enn 1800 kalorier. Og pass på å bevege deg i hverdagen. Det handler om å forbruke mer enn du tar inn av kalorier uten å sulte eller pine deg ned i vekt, forklarer Andersen.

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen på Kvinneguiden!

Kvinneguiden.no har inngått et samarbeid med ernæringsfysiologen Camilla Andersen.

Camilla er cand.scient i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo, og driver i dag nettstedet Somebody.no, der hun tilbyr hjelp til varig livsstilsendring og vektnedgang.

Og dersom du allerede er i god form og likevel ønsker å gå ned et par "skjønnhetskilo", skal du vite at kosthold alene kan hjelpe deg ned i vekt.

- Men kosthold sammen med bevegelse og trening er beste metode. Ikke tenk slankekur, men heller gradvis omlegging av vaner til magrere eller sukkerreduserte produkter, hvor du opprettholder et normalt kosthold du trives med, men med noe færre kalorier for å gå ned i vekt, råder Andersen.

Stabilt blodsukker

For å holde forbrenningen skikkelig i gang og blodsukkeret stabilt, råder ernæringseksperten at man spiser hver tredje til fjerde time. Det gjør det igjen lettere å kontrollere hva man spiser og at man ikke spontant tyr til noe med litt for mange kalorier når blodsukkeret er blitt for lavt.

- Når det gjelder størrelsene på porsjoner er det vanskelig å gi noe råd, men unngå å forsyne deg flere ganger. Det er kaloriene som teller, så å ha en overordnet peiling på hva du får i deg er lurt. Men du trenger ikke ni-telle kaloriene, sier Andersen.

Søthungeren vil melde sin ankomst spesielt når man slanker seg, likevel finnes det mye godt du kan kose deg med.

- Fruktsalat, litt nøtter med tørket aprikos, noen sjokoladebiter eller annet godteri en liker. Gjerne tilsvarende 200 kalorier kan du godt unne deg. Er du av typen "åpnet pose er tom pose", så ikke kjøp store poser! Eller sørg for å ha mange tilstede å dele med. Alt er lov, det handler om mengder, forklarer Andersen.

Og dersom du føler at du fortjener noe ekstra fordi du er så flink å gå ned i vekt, råder ernæringsfysiologen deg å kjøpe deg noe du ønsker deg, og minner om at det absolutt ikke bare er mat du kan belønne deg selv med.

Hold vekten nede

- Nekter du deg alt det gode, vil du sprekke. Kroppen husker maksvekten din og lengter tilbake, så det er om å gjøre å ikke gå ned for mye på en gang for å få kroppen med på endringene. Derfor funker ikke kurer hvis man vil varig ned i vekt. Gradvis omlegging av vaner og å leve så normalt som mulig, er det beste for å holde vekten nede. Da er det lettere å holde det nye kostholdet fremover for å holde vekten, råder Andersen.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning