Redd for å bli gammel?

Her får du tipsene til hvordan du blir kvitt aldersangsten.

Publisert Oppdatert

Er hver eneste bursdag et mareritt fordi du føler deg gammel selv om du bare er i 20- eller 30-årene? Du er i såfall ikke alene om å lide av aldersangst. Vi har spurt gestaltpsykoterapeut Grethe Rønning om hvorfor noen er så redd for å bli gamle og hvordan du kan komme på bedre tanker.

 

- Vi lever med en samfunnstrend som dyrker det ungdommelige og overfladiske. Image er viktig. Vi har høye krav til oss selv og hverandre om hva og hvordan vi skal være, sier hun.

 

Hun påpeker at ingen av oss ble født med disse kravene, men at vi plukker opp budskap om hvordan vi skal være i løpet av barndommen.

 

- Redde for å bli voksne

- Vi har en forestilling om hva det er å være gammel, og vi er kanskje redde for å bli voksne, kjedelige og forutsigbare. Dermed danner vi tankemønstre som kan lage store problemer for oss, sier hun.

 

Så hvordan kan du altså bli kvitt denne tanken på at du er så gammel?

 

- Spør deg selv: Hvilke forventninger og hvilke forestillinger har jeg knyttet til en viss alder? Til det å bli gammel? Eller til å bli voksen?  Å undersøke disse spørsmålene og svarene nøyere kan være vel verdt, "er det sant det jeg forestiller meg?"  Kanskje kan det være helt annerledes enn det du forestiller deg og tror?, spør hun.

 

- Alder er bare en forestilling, alder er bare et tall, avslutter psykoterapauten..

rynke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning