Pust deg frisk!

Det er utrolig hva riktig pust gjør for helsa. Vi har fått pustetips av yogainstruktør.

Publisert Oppdatert
Altfor få mennesker vet egentlig hvor lite som skal til for å bedre både helsen og trivselen i kroppen. Det kan gjøres med et lite innpust!

Stress ned

Det forteller yogainstruktør Jannicke Wiel til Kvinneguiden.

- Pusten påvirker mengden av oksygen og karbondioksid i blodet som er av betydning for alle kroppens vitale deler fra cellenivå til organnivå. Pusten sørger for at kroppen fungerer normalt, sier Wiel.

Yoga handler om å stresse ned og få et mer rolig, avslappet og harmonisk liv, her er pusten det mest essensielle.

- Mange personer puster dårlig fordi de lever et stresset liv eller har vært utsatt for utfordrende opplevelser som har "satt seg i kroppen". Er man i en vanskelig periode får man ofte flere muskelspenninger i kroppen. Dette kan påvirke både lungekapasiteten og blodsirkulasjonen, og dermed oksygenopptaket i kroppen.

- Dersom man lærer seg å puste saktere og regulere pusten, vil kroppen naturlig falle inn i en god pusterytme som igjen forbedrer de vitale funksjonene i kroppen, forteller yogainstruktøren.

Når man blir oppmerksom på pusten, vil kroppen etter hvert naturlig falle inn i en god pusterytme som igjen forbedrer de vitale funksjonene i kroppen.

- Ved å fokusere så ofte som mulig på pusten blir du mer oppmerksom, og du gir pusten rom til å forandre seg. Du vil bli oppmerksom på om du puster overfladisk eller dypt, raskt eller sakte og om du holder pusten. Ved å gjenkjenne når pusten ikke er så god, begynner du naturlig og spontant å finne frem til bedre, roligere og dypere pust. Riktig pust påvirker sinnet, sinnstemningen og hele nervesystemet, sier Wiel.

Tips

Det er derfor lurt å være bevisst på pauser i arbeidstiden. Sett deg i et rom alene, eller ta en pause fra PC'en. Pust godt inn og ut i ti minutter og kjenn hvordan åndedragene roer ned kroppen. Her er flere av Wiels tips:

- Pust inn gjennom nesen fordi det naturlige filteret sitter i nesen. Luften blir renset for urenheter og bakterier mens den passerer flimmerhårene og slimhinnene i nesen. Puster du inn gjennom munnen, får du ikke filtrert luften på samme måte. Når du puster ut gjennom nesen, blir utpusten roligere fordi nesen har en trangere passasje enn munnen.

- Fokusere på lengden på innpust og utpust, legg merke til pausene mellom, hvor lang tid går det?

- La pusten slippe dypt ned i magen før du puster sakte og lenge ut igjen. Lang og rolig utpust stimulerer fred og ro-nervesystemet.

yoga320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning