Pass deg for solen!

Sommeren er herlig og bør nytes! Men du skal også ta forholdsregler.

Publisert Oppdatert
Siden vi nordboere ikke akkurat er bortskjemt med sol, kan det hende at vi tar helt av når vi først får besøk av de varme strålene. Klart vi skal kose oss utendørs om sommeren, men samtidig er det med solen som med resten i livet; alt med måte.

Forebygg mot skader

Solen gir oss glede og gjør oss avslappet, dessuten får vi i oss masse gode D-vitaminer. Samtidig er det viktig å være klar over farene og skadene som solen utsetter oss for. Om vi ikke beskytter oss i ung alder, kan dette få alvorlige konsekvenser når vi blir eldre; tidlig aldring i form av rynker, utslett og arr, pigmentflekker, og i verste fall hudkreft.

Tenk derfor over at når du er utendørs og nyter solen, enten du er på ferie eller slapper av hjemme, leker med barna dine i hagen eller jobber utendørs, er det flere ting du kan gjøre slik at du kan ha det bra i solen på en trygg og god måte.

Slik beskytter du deg selv og din familie fra å bli solbrent og høyere risiko for hudkreft i fremtiden;
  • Bruk skyggen hyppig mellom klokken 11 og 15.00 på dagen når solens UV-stråler er sterkest, ta dere pauser under en parasoll eller lignende.
  • Bruk solkrem med minst SPF 30 på deg selv og SPF 50 for barna eller personer med lys hud, samtidig må faktoren ha høy UVA-beskyttelse. Påfør solkrem annenhver time eller oftere om dere bader eller svetter mye. Bruk vannfast solfaktor om dere er mye i vannet.
  • Beskytt huden med plagg, gjerne en stor og trendy solhatt som skåner ansiktet ditt mot tørrhet og tidlig aldring , en t-skjorte på brystet og UV-beskyttende solbriller.
  • Hold småbarn og babyer unna direkte sollys. De er ekstra sårbare da huden er veldig skjør. En solhatt med store bremmer og et lett skjerf som dekker halsen gir god solbeskyttelse.
  • Vær på utkikk og sjekk føflekkene for tegn på solskader, kontakt lege dersom du er bekymret eller ser forandringer.
  • Husk å drikke mye vann når du er i solen for å unngå dehydrering.
Solbeskyttelse.JPG

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning