På overtid?

Visste du at sex kan sette i gang fødselen om du er på overtid? Les tipsene her!

Publisert Oppdatert
Da graviditeten var et faktum, krysset dere av datoen for termin i kalenderen. Og jo nærmere man kommer datoen, jo mer stiger spenningen, både for blivende foreldre, familie og venner.

Men visste du at bare fire til fem prosent av barna fødes på selve termindatoen?

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Slik nyter du svangerskapet

Les også: Lesernes fødeopplevelser


Det finnes ingen fysiologiske faktorer som kan tilsi i hvilken uke du kommer til å føde.

"I noen familier, der kvinnene har nokså lik kropp, kan det være likhetstrekk i svangerskapslengde. I noen familier varer svangerskapet alltid til etter termindatoen, mens andre føder et par uker tidligere. Har du født barn før, kan svangerskapslengden bli lik denne gang. Det kan være godt å huske på at terminen ikke refererer til en dato, men til en periode fra 14 dager før datoen og til 14 dager etter", skriver Babyverden.no.Dersom termindatoen kommer og går uten at du merker noen tegn til en begynnende fødsel, kan du lett oppleve frustrasjon. Det er lett å si at det bare er å "slappe av mens man kan", eller at man skal nyte den siste tiden - når det eneste man vil er å bli kvitt den store magen og alle plagene som gjerne følger med, og ikke minst har lyst til å endelig å få møte den lille. Ingen vet med sikkerhet hva som skal til for at fødselen skal sette i gang, men det finnes noen kjerringråd og triks man gjerne kan prøve:

  • Hold deg i aktivitet. Siden dere snart skal bruke all deres tid på å konsentrere deg om den lille er det praktisk å få gjort unna støvsuging og vindusvasking. Så lenge du ikke merker smerter eller ubehag kan du gjerne bevege deg høyt og lavt, legge deg på alle fire og vaske alle kriker og kroker. Ikke bare blir det skinnende rent, men den lille i magen begynner forhåpentligvis snart å forstå at det er på tide å hilse på!
  • Ha sex! Stoffet prostaglandin finnes i sædvesken. Dette er det samme stoffet som brukes syntetisk for å sette i gang en fødsel, og man anbefaler derfor at kvinner ligger i noen minutter etter samleie, slik at livmorhalsen blir modnet av sædvæsken. Livmorhalsen modnes av stoffet. Samleie og orgasme kan også gi sammentrekninger som kan utløse rier.
  • Berøring av brystet når fødselen nærmer seg, fører til at hormonet oxytocin produseres. Dette hormonet stimulerer livmoren til å trekke seg sammen. Syntetisk oxsytosin brukes mye på fødeavdelinger for å sette i gang fødselen. Når du kjenner at bryststimuleringen gjør livmoren hard, stopper du stimuleringen i minst fem minutter, før du eventuelt gjentar. Ikke overdriv, en alt for langvarig sammentrekning av livmoren kan i ekstremt sjeldne tilfeller føre til hemning av fosterets blodtilstrømming.
  • Det finnes ingen undersøkelser som vitenskapelig bekrefter at fødselsforberedende akupunktur kan forhindre overtid, men det er mange som allikevel ønsker å bruke dette.
  • Kilde: Babyverden.no
termin_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning