Orgasmer letter fødselen

- Regelmessige orgasmer gjennom graviditeten kan gjøre fødselen lettere, sier sexekspert Rachel Foux.

Publisert Oppdatert
Rachel Foux har spesialisert seg på sex for gravide kvinner og ferske mødre. Hun jobber til daglig som rådgiver for kvinner og par både i Storbritannia og i Oslo og står blant annet bak terapisiden Householdcompanion.com.

Unngå misjonæren og oralsex

Hver dag prater hun med frustrerte par som ønsker veiledning og tips for et bedre samhold både før, under og etter svangerskapet. Et spørsmål hun har fått mange ganger, er om det er trygt å ha sex når man er gravid.

- Dersom du opplever en normal graviditet uten komplikasjoner, er det trygt å ha sex gjennom hele svangerskapet. Og når man har sex under et trygt svangerskap, vil ikke dette være noen risiko verken mot barnet eller moren, sier Foux til Kvinneguiden.

Hun understreker samtidig at paret bør tenke over den gravides komfort når de har sex, særlig i de siste månedene av svangerskapet når babyen er tung og ligger lavt i magen. Noen ganger kan sex være ukomfortabelt, da kan det være bedre å finne andre måter å være intime med hverandre på.

- Par kan for eksempel massere hverandre på en sensuell måte, dette gir også paret nye måter å lære hverandre erotiske triks på. Misjonærstillingen bør unngås etter fire måneder da dette kan forhindre fritt blodomløp hos moren. En annen ting som er viktig å huske på, er å ikke blåse luft inn i vagina gjennom oralsex i svangerskapet, dette kan være dødelig både for mor og barn, sier Foux.

Likevel jobber sexeksperten med å oppfordre par til å ha sex mens kvinnen er gravid og hun forteller at noen kvinner faktisk opplever sin første orgasme og til og med flere orgasmer etter hverandre mens de går gravide! Årsaken er at kjønnsorganet er mer ladet og oppsvulmet under svangerskapet og derfor er det lettere å bli opphisset.

- Noen kvinner er kåte og lystne gjennom hele svangerskapet og vil ha sex mye oftere enn før. Men det er også vanlig for kvinner å miste helt lysten på sex under graviditeten. Dette bestemmes først og fremst av hormonene, men mindre lyst kan også ha med at kvinnen kjenner seg utslitt eller er misfornøyd med sin gravide kropp, hun kan også være plaget med fødselsfrykt, forklarer Foux.

S unne orgasmer

Det er altså veldig varierende om kvinnen får mer eller mindre sexlyst gjennom svangerskapet, ofte kan hun kjenne seg kåt, men ikke ha lyst på samleie på grunn av størrelsen sin. Foux forteller samtidig at kvinner bare har godt av å få orgasme under svangerskapet.

- Det er veldig bra for en kvinnes velvære og helse å få regelmessige orgasmer. Sammentrekningene hun opplever gjennom orgasme, masserer underlivsmusklene. Studier viser også at kvinner som får orgasmer gjennom svangerskapet, vil oppleve enn lettere og kortere fødsel, forklarer Foux.

Noen menn synes at kvinner er utrolig sexy når de er gravide, menn kan elske gravides former og vil gjerne ta på partneren sin hele tiden mens han beundrer henne. Foux forteller samtidig at andre menn synes det er vanskelig å bli kåt når partneren er gravid.

- Det kan være sjokkerende for mannen å se partneren naken med en stor kul på magen og vite at det er hans barn som ligger inni kroppen hennes og at han snart skal bli far. Dette kan være en stor turn-off for mange menn. Menn kan også være redd for å skade babyen under sex, men dette trenger de ikke bekymre seg for, sier Foux.

Elsk kroppen din

Sex krever ofte at man føler seg sexy og deilig for å kunne slippe seg helt løs. Her mener Foux at kvinner må være snille med seg selv.

- Prøv å holde deg til en diett som ikke er full av hvete og sukker og spis masse ferske grønnsaker og frukt. Spis små porsjoner ofte gjennom hele dagen, få i deg proteiner, det er en myte at vi må spise mer når vi er gravide. Gå turer, dra på yoga, svømme, sex er også god trening og kan holde deg stram og sexy før fødselen, sier Foux.

Hun råder kvinner å ta seg tid til å elske kroppen sin selv om man legger på seg, ta lange bad og massere kroppen med luksuskremer som gjør huden myk og velduftende.

- Nyt de myke kurvene dine og oppfordre partneren din til å gjøre det samme med sine fingre. Ikke bruk altfor store klær men heller gravidklær med riktig størrelse som fremhever figuren din. Sett deg ned og tenk over hvilken formidabel jobb kroppen din gjør under svangerskapet, forklarer Foux.

Og når du passer på å ta vare på deg selv, mener sexeksperten at resten går av seg selv. Likevel kan det være lurt å ta visse forhåndsregler i sengen.

- Når magen er virkelig stor er skje-stillingen den beste. Mannen ligger sidelengs bak kvinnen og kan kose og ha sex på en fin og intim måte. Kvinnen kan sitte oppå mannen og kontrollere dybden av penetreringen, samt farten. I tillegg fungerer bakfra-stillingen, kvinnen kan støtte vekten sin på alle fire, eller lene seg mot et lite tårn av puter, råder Foux.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning