Økologisk "trend"?

Begynner ordet å bli slitt? Få miljøbevisste tips her!

Publisert Oppdatert
Jorden lider under tung forurensing og av global oppvarming, noe som har resultert i at det er trendy å bruke økologisk mote, spise økologisk mat, vaske med økologiske vaskemidler og generelt være miljøbevisst. Faren med det hele, er at "økologisk" fort kan bli et slitt ord.

Salgstriks

Håkon Lindahl i Grønn Hverdag forteller at "økologisk" brukes feil for å selge mer.

- På noen områder brukes ordet "økologisk" feil. Innenfor matområdet er bruken noenlunde ryddig, men innenfor frisørbransjen og kosmetikkbransjen ser vi at en del produkter og tjenester feilaktig omtales som økologiske, sier Lindahl til Kvinneguiden.

De siste årene har det stadig dukket opp flere økologiske produkter, og nå kan du både ikle deg, spise og pynte deg med økologiske varer.

- De viktigste trendene vi ser er at etterspørselen etter økologisk mat øker. I dag er etterspørselen større enn tilbudet - med andre ord finnes det ikke nok norske økologiske bønder til å dekke etterspørselen. Det har blant annet ført til at dagligvarebransjen har oppfordret norske bønder til å legge om til økologisk drift, se for eksempel Nationen.no, tipser Lindahl.

Spis mindre kjøtt

Mange av oss ønsker å være så miljøbevisste som overhodet mulig, men det er ikke alltid lett å få budsjettet til å strekke til.

- Økologisk mat er dyrere enn annen mat. Samtidig bruker nordmenn en lavere andel av husholdningsbudsjettet på mat enn noensinne. I dag er maten kunstig billig, sett opp mot miljøbelastningen ved produksjonen, mener Lindahl.

Men er det virkelig så miljøvennlig å kjøpe økologiske varer, eller kan vi likegodt kjøpe billigere produkter?

- Økologisk mat og drikke er langt mer miljøvennlig enn ikke-økologiske varer. Blant annet brukes det mindre energi i økologisk produksjon, og mindre miljøskadelige sprøytemidler.

Samtidig er ikke økologisk det "eneste" miljøvennlige innenfor mat og drikke, Lindahl mener vi bør redusere kjøttforbruket vårt.

- Det er minst like viktig å redusere kjøttforbruket, fordi det er langt mer miljøbelastende å produsere kjøtt enn å produsere frukt og grønt. Det er en av årsakene til at vi legger ut nye oppskrifter på vegetarmat og annen bærekraftig mat på www.klimaklubben.no hver eneste dag, forteller han.k2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning