Nytt år – nye muligheter

Hvordan skal vi oppnå våre mål og ikke falle tilbake i gamle vaner?

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema er målsetting.

Januar er høytid for nyttårsforsetter, planer om forbedringer, livstilsendringer, vi skal begynne å trene, slanke oss, spare mer, bli mer fornuftige, jobbe hardere, slutte å røyke og bli "et nytt og bedre menneske". Dette er måneden det selges flest bøker om selvutvikling, og treningssentrene er fullpakket av nymotiverte mennesker. Starten på et nytt år blir som blanke ark og noen av oss får følelsen av at "nå har vi sjansen", og startskuddet for alle de gangene vi har sagt "jeg starter i morgen" er plutselig over oss.

Det er langt å gå

For å oppnå mål er det viktig å ha forholdt seg til dem bevisst. Det starter med å ha en visjon om hva du ønsker å oppnå, og dele det inn i mulige delmål. Det som ofte gjør at vi faller tilbake i gamle vaner er at vi tror vi skal gå fra 0 til 100 med en gang. Eksempelvis om vi vil bli i bedre form, og setter oss for høye krav til å trene hver dag. Om man ikke har trent på en stund sier det seg selv at det er uoppnåelig, treningsverken tar over, og vi rettferdiggjør oss bort fra målet, sier til oss selv at "det er for vanskelig", og kanskje i stedet for å sette treningsmengden på et realistisk nivå, så kutter vi helt ut.

  • Bli venn med speilbildet ditt!
  • Når han irriterer vettet av deg!
  • Tenk om du aldri får kjæreste...!
  • Er vi sammen nå eller?

  • Å sette seg mål som betyr noe for deg er bra, men om du opplever å utsette det mye, er det viktig å ta en titt på hvilke taktikker du bruker for å utsette det. Eller at du setter for mange store mål med korte frister på en gang, som gjør at du setter deg selv opp for skuffelse da det er uoppnåelig å klare det, og blir som en negativ bekreftelse for deg selv. Lyver du for deg selv?

    Hva kan du gjøre for å oppnå dine mål?

    - Skriv en drømmeliste! Inkluder det du ønsker deg for året og skriv det i en "visjonform", slik at du bevisstgjør deg selv om hva du faktisk ønsker deg og drømmer om. Det vil også gi deg motivasjon ved å tenke på de positive konsekvensene ved å oppnå det som er viktig for deg.

    - Se deretter på drømmelisten og se på hva som er viktigst for deg å oppnå. Trekk ut dette og gjør det til et konkret mål som du deler opp i delmål som er gjennomførbare også i henhold til tiden det vil ta. Det er mye bedre for selvfølelsen at du deler opp målene dine i delmål som er oppnåelige og gjennomførbare.

    - Definer målene dine, tiden det realistisk vil ta og hva du skal gjøre for å oppnå det. Hva kan du gjøre med en gang, i morgen, denne uken? I MT-metoden bruker vi formelen "SMART" for å formulere gode mål, der vi skriver det ned for å kunne følge det opp underveis. Det står for at målet skal være: Spesifikt (konkret og tydelig mål), Målbart(mulig å kontrollere resultatet), Avgjørende (noe du virkelig vil oppnå), Realistisk (må være mulig å oppnå), Tidsbestemt (ha en sluttdato for når målet skal være oppnådd).
  • Stresset i førjulstiden?
  • Føler du deg ikke god nok?
  • Slik takler du misunnelse
  • Møt Kvinneguidens coach

  • - Lag deg en journal for dine mål og bruk planen din daglig, slik at du er den bevisst og oppnår noe hver dag, og kan blant annet se tilbake og se hvor langt du faktisk har kommet! Bruk gjerne Bra-boken til dette formålet.

    - Søk støtte og motivasjon hos andre, sørg for at de rundt deg er involvert i planen din om det hjelper. Varig endring krever daglig øvelse og det er godt å ha motiverende faktorer med seg på veien.

    - Øv på å bekrefte deg selv positivt hele veien. Måloppnåelsen din kan være veldig viktig for deg men det er vel så viktig å ha det bra på veien dit! Om du setter en betingelse på din egen lykke i forhold til oppnåelsen av intensjonen din, skyver du gleden foran deg og det igjen gjør at målet blir vanskeligere å oppnå.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 12/01 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også