Nybakte foreldre?

Hold fast på kjærligheten - slik gjør dere det!

Publisert Oppdatert
Hverdagen for småbarnsforeldre er krevende og hektisk. Fra å være kjærester med full fokus på hverandre, må man nå vie hele sin oppmerksomhet på den lille, og få timeplanen til å gå opp.

Les også: Når passer det egentlig...

Les også: Biologisk klokke hos menn

Les også: Når han har barn


Selv om kjærligheten kan tåle mye, er det ikke til å komme unna at mange par opplever den nye tilværelsen som en påkjenning for parforholdet. Det er derfor viktig å fortsatt se og behandle hverandre som kjærester.

Slik holder dere på kjærligheten:

Vær hverandres venner
Spør deg selv hva det vil si å være en god venn, eller hvordan du ønsker at en god venn skal være. Tenk over dette, og forsøk å behandle kjæresten din deretter.

Stikkord er:
 • En god venn unner deg alt godt
 • En god venn er oppriktig interesser i hva du gjør og hva du tenker
 • En god venn kan du stole på
 • En god venn er interessert i din livshistorie
 • En god venn kjenner både dine gode og dårlige sider, men liker deg likevel
 • En god venn vil gjøre noe sammen med deg
 • En god venn gir deg ros og motstand - alt etter hva du trenger
 • En god venn støtter og trøster deg
 • Et godt vennskap er preget av likeverdighet, og at begge gir og tar
 • "Husker du" - samtaler
  Gjenoppfrisk kjærligheten ved å snakke om de gode tingene dere har opplevd sammen. På denne måten lager dere fortellingen om forholdet deres, og holder den levende for dere begge. Ta frem et fotoalbum, se på gamle bilder, lytt til "deres" musikk, og mimre. Snakk om forelskelsesfasen, og hva dere falt for hos hverandre.

  Småprat
Et svært viktig råd er å holde praten i gang, til tross for hektisk hverdag og kjipe rutiner. Å ikke snakke nok er svært vanlig for par som har levd lenge sammen, og da er det lett for at gnisten i forholdet dør ut rimelig kjapt.

Sørg for å holde kontakten selv om dere er borte fra hverandre i korte perioder, via telefon, tekstmeldinger, e-post og så videre.

Vis interesse for kjæresten din ved å spørre, lytte og huske ting den andre har fortalt tidligere. Det er viktig å spørre hvordan den andre har det. Vær også flink til å dele ting fra ditt liv, både betraktninger, tanker, opplevelser og ønsker.

Løft hverandre
I skole, jobb og på fritiden møter vi nok av mennesker som ikke er positive eller ønsker vårt beste. Dagene kan inneholde problemer og slitsomme konflikter. En slik hverdag er lettere å bære hvis du kan komme hjem til en som løfter deg, leter etter dine gode sider, lytter, foreslår morsomme aktiviteter, trøster og heier. Forsøk å være en slik kjæreste, og du vil få det samme tilbake!

Vis kjærlighet
Det er ikke nødvendigvis helgeferier til Paris, diamantringer og bugnende rosekvaster som gjør at man føler seg elsket. En oppriktig takk når den andre har gjort noe, et stryk over kinnet, et kyss eller en nydusjet kjæreste i rent sengetøy er enkle ting som styrker parforholdet.

Å vise kjærligheten utad, som å holde hender eller kysse hverandre i butikken er også viktige bidragsytere til et godt forhold. Vær også raus med godord om hverandre. Det er godt å få et kompliment av kjæresten, men kanskje enda bedre å høre noen si at de har hørt kjæresten din si noe bra om deg.

Overskudd av gode følelser
I ethvert forhold er det viktig å følge trygghet, og at den andre elsker og vil være hos deg. Å vise at man bryr seg er en måte å gi denne tryggheten på. Siden det er naturlig med både krangler og negative hendelser er det særlig viktig at vi har positive ting på den følelsesmessige kontoen.

I følge nettstedet Babyverden.no har den anerkjente familieterapeuten og parforskeren John Gottmann funnet ut at for at det skal være balanse i forholdet, må det være fem positive hendelser mellom paret for hver negativ. For at parene skal oppleve forholdet som overveiende positivt, må det være ni positive hendelser mellom paret for hver negativ. Ved å hele tiden sette inn litt positivt på kontoen, går den ikke så lett i minus når det kommer grå og svarte stunder. Derfor er små, daglige positive hendelser viktige bidrag til et godt parforhold.

Husk også på at det er lov til å være sliten, og ikke minst er det lov til å be om hjelp. Kanskje har dere foreldre eller venner som kunne passet barnet et par timer? Å kunne gå på kino, bare dere to, kan være nok til at dere får ny giv og energi. Kilde: Babyverden.no barn_hoyde.gif barn_hoyde2.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning