Nødhjelp til mor

Sex-og samlivseksperten var lei av perfekte foreldre, så hun laget sitt eget oppslagsverk!

Publisert Oppdatert
Katerina Janouch er en av Sveriges mest kjente sex-og samlivseksperter. Hun er journalist og forfatter, kjent fra TV, radio og flere magasiner. I tillegg er hun mor til fem barn. Nå har hun laget sitt eget oppslagsverk som skal være til hjelp for andre foreldre og familier, "Barneliv". Onsdag pratet hun om boken på barseltreff hos Tanum i Oslo.

Perfekte foreldre

- Mitt spesialområde er å være mor til en hel haug med unger. Jeg har samlet mine erfaringer og tanker til en bok. Det har blitt mitt høyst personlige bilde av hvordan det er å leve med barn fra de er nyfødte til de blir tenåringer, forklarer Katerina i boken.

Boken er stor og tykk som et leksikon, men skrevet på en leken, ironisk, morsom og underholdende måte. Det er sikkert mange foreldre som kan identifisere seg med teksten om tiden før fødselen, tiden under fødselen, og det sjarmerende resultatet etter fødselen som gjerne vokser opp til den skravlende treåringen.

Katerina kommer også innpå temaet kroppen etter fødselen, nybakte foreldre, mangel på søvn, å amme eller ikke amme, barneselskap, ferie med små barn, den lille puberteten i 6-årsalderen, så skolealder, søskenkonflikt, skilsmisser med barn i familien, eldre barn, puberteten og tenåringer som ikke har det bra.

Og oppi alt dette står foreldrene og prøver å få hverdagen til å gå rundt. Katerina er klar på hvorfor hun har laget dette oppslagsverket.

- Jeg orker ikke lese mer om perfekt foreldreskap, jeg blir glad av å lese om at andre har det på samme måte som meg, sier hun.

- Alt går over!

De 510 bildeløse sidene vitner om lange, såre og smertefulle erfaringer, men også glede og lykke.

- I boken har jeg samlet tabubelagte følelser som man kan kjenne seg igjen i når man kjenner seg mislykket som foreldre, forklarer hun.

- Om man gir barnet kjærlighet og elsker barnet sitt, er man en god forelder. Du kommer deg igjennom harde perioder - og det er èn sak man kan være sikker på; alt går over, betrygger fembarnsmoren.

Hun har måttet lære på godt og vondt som de fleste andre foreldre, noe som igjen har resultert i aksept.

- Man må akseptere at man ikke har kontroll over livet, man må akseptere at man ikke er perfekt og man må være ydmyk. En helt vanlig hverdag i hjemmet er perfekt for meg, sier Janouch.Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning