Ufrivillig barnløshet

Når man ønsker barn

Ufrivillig barnløshet er svært tungt, når oppsøker man egentlig legehjelp?

Når man ønsker barn
Når man ønsker barn
Sist oppdatert
Ifølge Norsk Helseinformatikk defineres et par som ufrivillig barnløs dersom de ikke oppnår graviditet i løpet av ett år.

I enkelte tilfeller kan det faktisk ta flere år. "I Norge er det omtrent 3000 par hvert år som vil få problemer med å oppnå graviditet", skriver Norsk Helseinformatikk på sine hjemmesider. Men når er det egentlig på tide å søke hjelp for barnløshet? En oversikt utarbeidet av blant annet BBC Health sier at hvis et par har sex to eller tre ganger i uken, har de omtrent 20 til 30 prosent sjanse for å bli gravid den måneden.

LES OGSÅ: Slik øker dere sjansene deres.

Kan ta opptil to år
Et gjennomsnittlig par der kvinnen er under 35 år, bruker normalt fire til seks måneder på å bli gravide. Det er ikke uvanlig at det kan ta opp til to år for et par å bli gravide, viser statistikk fra britiske Human Fertilisation & Ebryology Authority.

Eksperter anbefaler å oppsøke lege hvis du ikke lykkes med å bli gravid innen to år med ubeskyttet sex, mens andre mener man bør oppsøke hjelp tidligere.

Du bør uansett søke hjelp hvis:
  • Du er 35 år, og ikke er blitt gravid innen et år etter at du sluttet med prevensjon. Er du 38 år eller eldre, bør du søke hjelp tidligere. Fruktbarheten synker nemlig betydelig etter fylte 38 år.
  • Du har uregelmessige menstruasjonsperioder, eller er blitt diagnostisert med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
  • Du har hatt alvorlig blindtarmbetennelse. Dette kan nemlig føre til arrdannelse og blokkerte eggledere.
  • Du har hatt positiv test for klamydia eller gonoré, som også kan blokkere egglederne.
  • LES OGSÅ: Klamydia og barnløshet

Mannen bør oppsøke hjelp hvis:
  • Han har hatt en infeksjon som påvirker testiklene, for eksempel kusma.
  • Han har gjennomført en operasjon for ikke-nedsunkne testikler.
  • Han har blitt behandlet for gonoré, som kan blokkere rørene som frakter sæd.
  • Han har problemer med for tidlig utløsning eller vanskeligheter med å få eller beholde en ereksjon.
  • Han har en jobb som innebærer stråling eller kontakt med industrielle kjemikalier.
  • LES OGSÅ: Mer om assistert befruktning

    Oppsøker du legen fordi du ikke blir gravid, vil han eller hun først stille spørsmål om kosthold og livsstil, og så ta noen enkle tester før du eventuelt blir henvist videre til en spesialist.

    Stress kan ha en innvirkning

    Om stress kan føre til ufrivillig barnløshet, er en debatt som har foregått lenge, og man har fortsatt ikke kommet frem til en entydig konklusjon. I en nyere dansk studie mener forskerne imidlertid å kunne bevise at det er en sammenheng;

    "En studie fra Århus Universitetet i Danmark i fjor viser at kvinner som prøver å bli gravide ved kunstig befruktning, har mindre sjanse for å lykkes hvis de er stresset", skriver Norsk Helseinformatikk.

    Kvinnene som ikke ble gravide hadde hatt langt flere stressende hendelser i livet, sammenlignet med de som ble gravide under kunstig befruktning.

    - Det er snakk om begivenheter som vi alle kan bli utsatt for. Det handler blant annet om levevilkår, relasjoner til andre mennesker, arbeid, utdannelse, sykdom, ulykker eller økonomiske problemer, sa forskningsleder Signe Ebbesen til NHI.no like etter at studien ble publisert.

    Her kan du lese hele artikkelen

    Rikshospitalet i Norge forteller at omtrent halvparten av ufrivillig barnløse forblir barnløse etter gjennomgått behandling, mens noen velger å adoptere.

    Les mer om barnløshet, behandling og hvordan utsiktene er her.

    Kilde: Norsk Helseinformatikk.

ufrivillig_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 29/11 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også