Når du tabber deg ut

Vær voksen og ta den skylden du fortjener. Slik håndterer du tabbene dine på best mulig måte!

Sist oppdatert
Det er ikke til å unngå, ting går ikke alltid som planlagt. Noen ganger skjer det ved en tilfeldighet, andre ganger er det noen andre som har skylden. Men det hender også at det er du selv som må påta deg skylden for at noe går galt.

Les også: På tide å gjøre det slutt?

Les også: Dette bør du slutte med

Les også: Manipulert?


Da er det mest voksent å stå frem og ta ansvar for de feil du har gjort, akseptere konsekvensene og forsøke å finne en løsning. Det er imidlertid enklere sagt enn gjort¿

Slik tar du ansvar når du har tabbet deg ut:

1. Innrøm at du har feilet
Fortell at det er du som har skylden med en gang du innser tabben. Å vente lengst mulig for å se hvordan ting utvikler seg er en svært dårlig idé. Jo før du forteller det, jo heller. På den måten får man identifisert problemet, funnet en løsning og minimert konsekvensene.

2. Ikke "gå rundt grøten"
Dette betyr at du skal ta opp problemet på en direkte og sannferdig måte, i stedet for å bagatellisere eller "skrive om" sannheten for å få deg selv til å fremstå mindre skyldig. Igjen; når problemene tårner seg opp er den kjappeste veien til en løsning også den enkleste; identifisere problemene og påta seg skylden man fortjener. Å gå rundt grøten er frustrerende for alle parter, og jo lenger du fortsetter med det, jo mer frustrerende og komplisert blir det hele.

3. Ikke skyv skylden over på noen annen
Ikke si: "Men hadde det ikke vært for at han gjorde sånn og slik, så hadde ikke jeg gjort dette¿". Si i stedet; "jeg er så lei meg for at dette skjedde. Jeg hadde ingen aning om at det jeg gjorde kunne føre til et slikt problem. Hva kan jeg gjøre for å ordne opp i dette"?

4. Sannheten kommer alltid frem
Det er sagt, og stemmer stort sett, at "sannheten kommer alltid frem". Og hvis sannheten kommer frem uten at du har innrømmet din skyld, risikerer du for alltid å bli sett på som upålitelig. Og når de andre, for eksempel kolleger eller venner, finner ut at du istedet for å påta deg skyld, lot dem dele skyld for noe du har gjort, kan du risikere å miste både venner og gode kolleger.

5. Stol på andre - få hjelp
Forhåpentligvis har du en nær venn, god kollega, eller en sjef som kan hjelpe deg ut av problemene. Og jo større autoritet vedkommende har, jo bedre. Hvis du betror deg til sjefen, forutsett at han/hun er en god sjef, kan du komme bedre ut av det på sikt. Ved å tilstå at du har tabbet deg ut, vinner du tillit. Hvis noen beskylder deg for noe senere, og du benekter skyld, vil sjefen ha lettere for å tro deg, fordi vedkommende vet at du evner å innrømme dine egne feil.

6. Hjelp til med å løse problemet
Med en gang du har forårsaket et problem, bør du være på pletten til å ordne opp i det. Ikke vent til noen spør eller forlanger at du tar ansvar. Ikke spør om du "kan hjelpe", men "hva kan jeg gjøre"?

7. Forklar deg selv
Du har påtatt deg skyld, identifisert problemet og en løsning er underveis. Du bør allikevel forklare de det gikk utover om hva som skjedde, også om det kun gjelder deg selv, hvorfor dette skjedde, og hva du tenkte på underveis. På den måten kan andre få en forståelse for hvorfor ting ble som de ble, og du får hjelp til å endre tankemønsteret ditt slik at episoden ikke gjentar seg selv i fremtiden.

Vær forsiktig med å ikke rettferdiggjøre tabben eller oppførselen din. Se forskjellen i; "jeg er lei meg for at jeg kjeftet på deg, men jeg har ikke sovet bra i natt", og "jeg har sovet så lite i natt så jeg tenkte ikke helt klart, men det var galt av meg å kjefte på deg. Jeg beklager"!

8. Hev hodet og gå videre
Innse at ingen er perfekte, og vi alle gjør feil. Hvis vi er smarte, tar vi lærdom av våre feil, og sørger for at de ikke gjentas. Husk at din tabbe var nettopp det, en feil du ikke gjorde med vitende vilje for å skade andre. Du kan heve hodet med tanke på at du tross alt tok ansvar, og forsøkte å løse problemene etter beste evne.

Kilde: Wikihow.com tabbe_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også