Myter om solarium

Ikke alle kjenner til farene ved bruk av solarium - her får du seks myter og sannheter.

Sist oppdatert
Når kaldt vintergufs dominerer hverdagene kan det være fristende å ta en god og varm pause, og sitte igjen med en frisk glød av sommer i huden. Men hvor sunt er det egentlig?

Mange unge starter med solarium allerede før de er fylt 18 år. Ofte så mye at de blir solbrente. Det eksisterer ennå en del misoppfatninger omkring solarium.

Her er seks myter og sannheter:

Myte 1. Man blir ikke solbrent i solarium!
Fakta: Man kan bli like solbrent i et solarium som i naturlig sol. Faktisk er solariumsstrålene oftest mye mer intense enn naturlig sol i Norge, og rundt halvparten av unge som tar solarium sier de har blitt brent så de har blitt røde.

Myte 2. Man vil alltid se sunn ut hvis man bruker solarium!
Fakta: Nei, man kan få skjoldete hud, pigmentflekker og tidligere rynker av solariumsstrålene.

Myte 3. Det er lurt å forberede huden i et solarium før en solferie!
Fakta: Bruk av solarium som underlag gir falsk trygghet. Forskning har vist at brunfargen man får i solariet ikke gir den samme beskyttelsen som vanlig brunfarge gir. Det øker dessuten den totale mengden UV-stråling man får over tid, noe som i seg selv øker risikoen for hudkreft.

Myte 4. Jeg får vitamin D av å ta solarium1
Fakta: Du får noe vitamin D i solarium, men det er ingen norsk standard for sammensetningen av UV-strålingen i solariene. Du vet derfor ikke hvor mye vitamin D solariet gir. Det du derimot kan vite er at solariet gir økt risiko for hudkreft. Det anbefales derfor at man får vitamin D gjennom fornuftig soling i løpet at sommeren, ved å spise fet fisk og ta tran eller eventuelt et vitamin D-tilskudd.

Myte 5. Jeg må bli solbrent før jeg blir brun!
Fakta: Nei. Når huden blir solbrent eller bare rød, er det et tegn på at huden har tatt skade av UV-stålingen fra solen eller solariet. En langsom bruning uten å bli rød, er bedre. Jo flere solforbrenninger, desto større risiko for å utvikle hudkreft senere i livet.

Myte 6. Man får ikke hudkreft av å gå i solarium!
Fakta: UV-stråler fra solarium og fra naturlig sol er den mest vanlige årsaken til hudkreft. Undersøkelser viser at ett besøk i solarium i måneden eller mer, øker risikoen for føflekkreft med 75 prosent.

Kilde: Kreftforeningen sol_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også