Mykt liv med tøybleie

Foreldre sparer penger og barna har det behagelig. Tøybleier er tilbake på barnestumper i nye og bedre utgaver!

Sist oppdatert
Med enkle løsninger, innlegg som rispapir og strikka bukser begynner retromoten å komme tilbake hos småbarnsforeldre. Det er nemlig stor forskjell på tøybleier i dag enn for 40 år siden!

Holder tett

- Tøybleiene er i dag formsydde bleier med borrelås eller trykknapper, de er ikke vanskelige å bytte og inneholder mikrofiberstoff fremfor plastsnipper. Men jeg synes fremdeles for eksempel at brettebleiene man legger i ullbukser er en OK løsning, sier Heidi Totsås.

Få tilbud var noe av årsaken til at Totsås starta opp tøybleie-nettbutikken Kenguruloftet.no sammen med sin partner Marius Johnsborg i september i fjor.

Det var søsteren til Totsås som anbefalte henne å bruke tøybleier på barna sine etter at ingen av engangsbleiene klarte å holde tett, noe som resulterte i avføring oppover ryggen mer enn en gang.Tøybleiene holdt tett og var enkle i bruk, og Totsås ble interessert i å bruke dette fremfor engangsbleier. Men da hun lette i Norge, var det få steder som kunne hjelpe. Hun ble dermed tipsa av en venninne om at flere amerikanske nettsider solgte tøybleier.

I dag impoterer hun og partneren tøybleier til siden sin primært fra USA, Canada og Sverige. Med tre små barn i familien har Totsås sett at det lønner seg med bomull og myke stoffer rundt babylivet.

- Tøybleier kjennes mykere mot huden enn engangsbleier som er laget av mye plastikk, lukter kjemikalier, puster dårligere, kjennes klamt og gir lettere bleieutslett, sier Totsås.

Sparer penger

Ikke bare skal tøybleiene være et gode for barnestumpene, Totsås mener også at jo flere barn man har, jo mer penger er det å spare for foreldre.

- Det blir lavere priser på engangsbleier på grunn av priskrigen, men jeg tror at jo flere barn man har, jo mer sparer man da bleiene kan brukes mange ganger og gå i arv, sier hun.

Noe som tidligere ble sett på som gammeldags, er nå i vinden som aldri før. Ifølge Totsås er det blitt mer fokus på hvilke stoffer stellekremer og vaskeservietter til barn inneholder, debatten har også beveget seg mer og mer over på bleier. I tillegg til at design også har begynt å påvirke bleieprodukter, er det flere og flere som får øynene opp for bomullsbleiene.

- Det er ikke så tungvint som man skulle tro. Når bleien er brukt, skyller du den kanskje og så kaster du den i en bleiebøtte hvor den gjerne kan ligge i tre dager. Det er lettvint å vaske bleiene sammen med 60 graders vask, for eksempel handduker, sier hun.

Enkelt og mykt

Totsås mener selv at det lukter mindre på badet etter at hun bytta ut engangsbleier i søpla med tøybleier som ligger i egen bleiebøtte. Hun forteller at det er opp til hver person hvor ofte man vil vaske bleiene, men til en nyfødt unge er det vanligvis nok med 20 til 25 engangsbleier i huset. Til en to åring holder det med 15 bleier.

Gründerne av tøybleiesiden merker på salget at det blir mer og mer populært å bruke tøybleier, noe det er flere grunner til;

- Folk får mer informasjon om tøybleier, de er nyskjerrige og vil forsøke det, det ser fint ut med gøyale mønster på bleiene, de er enkle i bruk og føles myke mot huden, ramser Totsås opp.

Kenguruloftet.no fører flere forskjellige tøybleievarianter men en av de mest populære bleiene er Fuzzibunz som er en svært praktisk og myk variant.

Miljøsparer?

På grunn av at trenden er på full fart tilbake igjen hos forbrukerne, diskuteres det hvorvidt tøybleiene sparer eller skader miljøet. Miljøorganisasjonen Grønn Hverdag mener at tøyvask belaster naturen gjennom bruk av vann, energi og vaskemidler. På nettsiden Gronnhverdag.no skriver organisasjonen;

- Vaskemidler, skyllemidler og tøymykner er kjemiske produkter. Når de brukes, havner kjemikaliene enten i avløpet eller blir sittende igjen i klærne. Selv om de fleste ingrediensene skal være ganske raskt nedbrytbare, og fosfatholdige vaskemidler er ryddet av butikkhyllene, er minst mulig en god regel både for helse og miljø. Noen stoffer i vaskemidler kan også irritere og tørke ut huden. I følge beregninger fra SSB står vaskemaskinen for rundt 10 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittshusholdning.

Likevel er miljøorganisasjonen helt klart for tøybleier og mener de er mer miljøvennlige enn vanlige bleier. De har også listet opp tips om tøybleier på siden sin.

Totsås mener ikke at tøybleiene er med å skader naturen mer enn engangsbleier på grunn av vaskingen;

- Jeg klarer ikke helt å tro på at tøybleier skal skade miljøet mer. Bare tenk på all forurensingen gjennom engangsbleieproduksjonen. For det første blir det brukt mye kjemikalier på å lage råmaterialet til bleiene, i tillegg koster det miljøet mye gjennom transporten av bleiene. Bruker du tøybleier sparer du også miljøet for 1,5 tonn søppel, sier Totsås.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også