Mosjon gir deg lykkerus

Lurer du på hvorfor noen bare må trene ofte? Her er svaret.

Sist oppdatert

Mange som trener, trener ofte flere ganger i uken. Noen trener så ofte som hver dag, og idrettsutøvere trener gjerne flere ganger om dagen.

 

Men hva er det som ligger bak denne tilsynelatende umettelige treningslysten? Jo, det er ren kjemi, nærmere bestemt et hormon kalt endorfiner.

 

- Endorfiner er kroppens eget rusmiddel. En måte å utløse disse hormonene er å være i fysisk aktivitet i minimum 20 minutter, forklarer redaktør i Treningsmagasinet, Eivind Bye, til Kvinneguiden.

 

Han forteller at det er endorfinene som gjør enkelte treningsavhengige.

 

- Idretter som jogging, sykling, skigåing, kraftig vektløfting og andre aktiviteter som innebærer høy stimulering av musklene, utløser mest endorfiner. Avhengighet av det positive ruset man får av endorfiner er for mange et skikkelig gledeskick, sier Bye.

 

Runner's high

 

Trener du mye, kan du oppleve et fenomen kalt "Runner's high". Bye forklarer:

 

- Dette er en følelse som bare må oppleves, og det er ikke bare løpere som får den. Aktive idrettsutøvere og mosjonister kan noen ganger få følelsen av å ha et ekstremt høydepunkt i økten hvor man kan stå på og yte sitt maksimale potensiale og samtidig føle at alt går lekende lett. Tilstanden kan forekomme etter 35 til 40 minutters hard og intens trening, og følelsen er rusliknende, sier han.

 

Overtrening

 

Selv om "runner's high" og trening generelt kan være ekstremt deilig for kroppen, kan det også bli litt for mye av og til. Du kan nemlig også overtrene.

 

- Man kan trene for mye og oppleve såkalt overtrening. Kort sagt betyr det at kroppen får en større totalbelastning enn den klarer å hente inn igjen. Dette kan skje hvis man øker treningsmengden raskt over kort tid. Det er også mulig å bli overtrent hvis man har samme treningsmengde, men opplever mye stress på jobb eller hjemme, sier Bye.

 

Han forteller at det er den totale belastningen som er avgjørende, og at det kan være best å ta en rolig treningsøkt eller å droppe treningen helt om du har hatt en lang og krevende arbeidsdag.

 

Mange som trener veldig mye kan fort føle seg rastløse og utålmodige hvis de dropper treningen, selv om de er overtrente. Blir man for eksempel syk og ikke kan trene på en stund, kan treningsavhengige oppleve depresjonsliknende tilstander, forteller Bye.

tren5

Denne saken ble første gang publisert 10/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også