Morgenstund med kvalme i munn

Morgenkvalme under svangerskapet skyldes i stor grad kostholdet ditt, men kvalmen beskytter fosteret.

Sist oppdatert
Tidligere har man trodd at morgenkvalme skyldes hormonelle endringer i kroppen, men dette avviser nå forskere ved Universitetet i Liverpool gjennom analysen publisert i Royal Society's Biological Journal.

Beskytter mot giftstoffer

I tillegg kommer det frem at kvinner som opplever morgenkvalme har mindre risiko for å få misdannede barn enn kvinner som ikke gjør det.

Doktor Samuel Flaxman og professor Paul Sherman ved Cornell University forteller at morgenkvalmen beskytter fosteret fra farlige stoffer ved at moren kaster opp og samtidig unngår mat som kan skade fosteret i den første kritiske perioden av svangerskapet, skriver VG.no.

Gode råd

Likevel er morgenkvalme noe man gjerne ikke ønsker å oppleve for mye av gjennom svangerskapet. Lege og seksjonsleder ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, Peter Fedorcsak, sier til Kvinneguiden at det er vanskelig å forebygge kvalme under graviditeten. Dette er nemlig så vanlig i svangerskap at de fleste må igjennom det.

- Svangerskapskvalme går over hos de fleste etter cirka tolv ukers svangerskap. Det er ingen fasit på hva man skal gjøre, sier Fedorcsak.

Legen mener at kvinner kan prøve seg litt frem med mat som man kjenner at kroppen tåler. I den nye forskningsrapporten kommer det også frem at sukker, søtningsmidler, koffein, kjøtt, melk og egg kan gjøre gravide kvalme.

Dinside.no skriver at grunnen til at enkelte produkter gjør den gravide kvalm, er at kroppen reagerer på enkelte typer mat. Under graviditeten er kroppen bevisst på å kvitte seg med potensielle farer. Blant annet har kjøtt og melkeprodukter høyere nivå av bakterier enn mye annen mat.

Fedorcsak sier at det finnes råd, men at det ikke er sikkert at det samme virker på alle kvinner.

- Man kan prøve å spise kjeks og lignende tidlig om morgen, spise ofte men lite om gangen eller ta B6 vitamin, forteller han.



Kilder: vg.no, dinside.no

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også