Mat for kommende mødre

Gravid? Finn ut hva du trenger og hvorfor her!

Sist oppdatert

Med et barn i magen spiser du for to, og både du og barnet påvirkes av det du putter i deg!

 

Det er mange stoffer du trenger mer av under svangerskapet enn ellers, men også ting du helst bør unngå.

 

Ja-listen

  • A-vitaminer:
    Disse er viktige for vekst og for å holde huden og slimhinnene ved like.
    Finnes i: Blant annet i gulrøtter og andre grønnsaker med sterk farge, fisk og tran, lever og leverpostei, smør og ost.
  • B-vitaminer:
    B-vitaminer er nødvendige for stoffskiftet/forbrenningen og sørger for normal fosterutvikling.
    Finnes i: De fleste matvarer, er ikke vanskelig å få tak i. Unntaket er B-vitaminet folat, som finnes i blant annet brokkoli, spinat og andre dypgrønne grønnsaker. Folat minsker risikoen for at du får et barn med nevralrørsdefekt, og er så viktig å få i seg nok av at du bør ta det i tablettform.
  • C-vitaminer:
    Disse vitaminene er viktige for bindevev og bein i kroppen, og hjelper kroppen å ta opp mer jern fra tarmen.
    Finnes i: Mange vanlige matvarer som poteter, kålrot, appelsin, frukt og bær.
  • Vitamin D:
    Dette må du spise for at kroppen skal greie å gjøre nytte av kalsiumet i maten du spiser. Kalsium er viktig for å bygge opp barnets skjelett.
  • Kalsium:
    Kalsium er som nevnt viktig for barnets skjelett, men også for gravide.
    Finnes i: Hovedsaklig melk og hvit ost (Husk imidlertid på å bytte ut helmelk med skummet- eller lettmelk).
  • Proteiner:
    Proteiner er viktig for at fosteret skal vokse normalt.
    Finnes i: Et sunt kosthold. Spiser du sunt og variert, trenger du ingen ekstra proteinkilder.
  • Jern:
    Fosteret trenger jern for å vokse, og både du og barnet trenger jern på grunn av den økte blodmengden i kroppen.
    Finnes i: Brød og kornprodukter (jo grovere jo bedre), kjøtt, blodmat, lever, leverpostei og poteter.

Nei-listen

  • Salt:
    Nordmenn er kjent for å salte maten mer enn nødvendig. Er du gravid, er dette en god unnskyldning for å kutte ned på saltinntaket. For mye salt kan nemlig medvirke til høyt blodtrykk.
  • Rått kjøtt:
    Rått kjøtt, som spekekjøtt og tartar, kan inneholde skadelige bakterier og parasitter. Reinsdyrkjøtt, ferskvannsfisk, sopp og ville bær fra visse deler av Norge kan inneholde noe radioaktivitet (på grunn av Tsjernobyl-ulykken). Hvalkjøtt frarådes også, fordi det kan inneholde mye kvikksølv.
  • Fisk og skalldyr:
    Blåkveite over 3 kilo, ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo, Svolværpostei og Lofotpostei (inneholder 25 prosent fiskelever), krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell, hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk, raket fisk.
  • Melk og ost:
    Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk bør unngår. Myke og halvmyke oster kan inneholde listeria-bakterien.
  • Egg:
    Måseegg kan inneholde miljøgifter, og bør derfor ikke spises.

(Kilder: Matportalen, Nettdoktor, Allekvinner)

mat5

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også