Lev lengre med riktig mat

Det er slett ikke vanskelig! Dette bør du putte i munnen..

Publisert Oppdatert
De fleste av oss ønsker jo å leve et langt og sunt liv. Og da handler det om hvordan du behandler kroppen din, og ikke bare i forhold til hvor mye du beveger den, men også hva du putter i deg.

Tomater

Ikke bare smaker det godt med friske, søte cherrytomater - de er stappet med antioksidanter. I tomater finner du vitamin C, A og K samt kalium og fiber. I en medium stor tomat inneholder nesten halvparten av anbefalt daglig dose C-vitamin. Spiser du tomater regelmessig holder dette både tenner, ben, hud og hår friskt og sterkt, samtidig hjelper det mot høyt blodtrykk og regulerer kolesterolet.

Epler

Også epler er en god kilde til antioksidanter, ved siden av å holde rynkene tilbake og hjelpe håret til å vokse raskere, beskytter også antioksidantene i epler mot forskjellige krefttyper og hjertesykdommer. Drysser du litt kanel sammen med ost eller litt peanøttsmør, gjør du eplene til en deilig snack! Epler hjelper på å hindre utvikling av astma, forebygger mot alzheimer og senker kolesterolet. Epler hjelper også mot noen typer kreft og diabetes.

Bær

Alt fra blåbær, solbær, kirsebær til jordbær er glimrende mat som hjelper på helsen. Ikke bare finner du antioksidanter også her, men bær er også naturlig søte, noe som gjør de smakfulle til både dessert og mellommåltider. En kopp med jordbær inneholder over 100 milligram C-vitamin, nesten like mye som et glass appelsinjuice. Her får du mye næring og lite kalorier. Bær hjelper på forebygging av hjertesykdommer og kreft, senker aldringsprosessen, skjerper hjernefunksjonen, bedrer synet og holder blodtrykket i sjakk.

Hvit te

Grønn te er også sunt, men hvit te har faktisk mer antioksidanter i seg selv om teen kommer fra samme plante. Hvit te blir behandlet mer delikat og beholder derfor mer av antioksidantene, om du bruker litt honning eller brunt sukker i teen, får du samtidig i deg litt søtsmak. Prøv å drikke minst en kopp med hvit eller grønn te om dagen. Hvit te forebygger mot enkelte typer kreft, senker blodtrykk og kolesterol, beskytter hjertet, styrker bena, tennene, tannkjøttet og huden.

Krydder

Krydder som kanel inneholder mange helsefrembringende egenskaper til å være så lite i volum. Kanel alene kan senke blodsukkernivået og kolesterol, og samtidig bedre tarmfunskjonen på grunn av fiberinnholdet. Paprika og kayennepepper kan hjelpe mot høyt blodtrykk og bedre blodsirkulasjonen. Listen fortsetter i det vide og brede, ikke bare gir krydder smak, men det bidrar også til at du holder deg mett lengre. Ingefær hjelper også på reisesyke og kvalme og kan være med på å bekjempe leddgiktsmerter.

Laks

Fisk generelt er viktig for helsen din. Fisk er fylt med antioksidanter og omega-3 fettsyrer. Velger du å fet fisk, som for eksempel laks eller makrell, får du i deg mye sunt fett. Studier viser også at laks er godt for huden, og kan hjelpe på både sensitiv hud og akneutbrudd. Fisk er en god kilde til protein som hjelper deg å holde deg mett lengre. Fisk hjelper også mot blodpropp eller alzheimers.

Kilde: Health.com, ivillage.com, healthyliving.com lev320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning