Lettere fødsel med yoga

Derfor bør du sjekke ut svangerskapsyoga!

Sist oppdatert
Yoga kan hjelpe deg til å forberede både kropp og sinn på den kommende fødselen. Ved hjelp av yogas teknikker lærer du å fokusere, konsentrere og holde kroppen sunn og frisk . De ulike stillingene er en forsiktig og ufarlig måte å holde kroppen aktiv på, samtidig som det kan være med på å redusere ulike plager som for eksempel morgenkvalme.

Her er flere grunnet til å sjekke ut yoga for gravide:

Lettere fødsel
Med yoga lærer man pusteteknikker som ikke bare er hjelpfulle under selve fødselen, men hjelper også kroppen til å hele seg selv i tiden etter fødselen.

Gir dypere kontakt
Yoga gir et naturlig velvære og gir en dypere kontakt med din kropp og gleden i det å bære frem et barn.

Letter belastningen
Graviditeten kan være en belastning for kroppen: Beina og ryggen belastes mer en vanlig og kroppen gjennomgår fysiske og hormonelle forandringer. Det er en stor fordel å være i god fysisk form under graviditeten.

Tilpasset styrketrening
Hormonforandringer vil blant annet gjøre at skjelettstrukturen i kroppen blir "løsere" i ledd. Samtidig trengs det styrke spesielt i ryggen og beina for å bære den ekstra vekten som kommer til i løpet av graviditeten. Hensiktmessig og tilpasset styrketrening er derfor en viktig del av yoga for gravide.

Stimulerer blodsirkulasjonen
Blodsirkulasjonen kan stimuleres gjennom enkle øvelser. God blodsirkulasjon har betydning spesielt for livmoren, beina og hjernen.

Du lærer avspenning
Avspenning som oppnås i yoga er langt dypere enn det som skjer i kroppen når du for eksempel slapper av foran tv'en eller sover. Avspenning styrkes immunforsvaret og øker din motstandskraft overfor hverdagens stress og påkjenninger.

Her er noen tips til hva du må du passe på i yogatreningen under graviditeten:
  • Hopp over øvelser som gjør at du må ligge lenger enn en liten stund på ryggen. Bygg helst opp den øvre del av nakken og hodet med en pute eller legg deg i en annen behagelig avslapningsstilling (fisken) om dette føles bedre.
  • Hopp over øvelser du synes virker for utfordrende eller større øvelser som hode eller skulderstående om disse er nye for deg.
  • Hopp over øvelser som presser magen sammen på en ubehagelig måte eller strekker magen for mye, som dype foroverbøy og bakoverbøy. Du er mye mer utsatt for å overstrekke muskler nå på grunn av den voksende magen og hormonforandringer som påvirker og muliggjør at livmoren og vevet rundt vokser. Også de omliggende muskler, sener, ledd og bånd blir forandret og belastet en annen måte i svangerskapet.
  • Ingen stillinger på magen.
  • Ingen opp ned stillinger i det første trimesteret.
  • Er du vant med yoga er det viktig å være oppmerksom på at ettersom svangerskapet går inn i 2 og 3 semester å bruke modifiserte stillinger eller hjelpeutstyr.
  • I det 3 semesteret når babyen vokser mye og magen din blir stor og vakker er det fint om du bruker en stol/vegg for å holde balansen. Blokker og yogabelte kan også hjelpe deg å komme gjennom stillingene med bedre stabilitet.
  • Kilder: abc-of-yoga.com, yogakurs.no, tempelyoga.no
yoga_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også