Lekker du?

Hvis du opplever urinlekkasje, er du ikke alene. Slik blir du kvitt plagene.

Publisert Oppdatert
Visste du at det bare i Norge er mellom 300 000 og 400 000 kvinner som opplever urinlekkasje? Og at det ikke bare rammer gravide, nybakte mødre og eldre kvinner?

Unge kvinner lekker

Undersøkelser viser at hver femte kvinne mellom 20 og 29 år og hver fjerde kvinne over 35 år opplever smålekkasjer!

En slitsom og ubehagelig plage som tidligere har blitt forbundet med nybakte mødre eller gamle damer, viser seg nå å være en nokså vanlig plage blant unge kvinner.

Det er en undersøkelse gjennomført av Synovate på oppdrag fra TENA som viser at de rammede kvinnene opplever begrensninger i hverdagen.

Og spesielt sommeren kan være en pinlig tid for kvinner som sliter med urinlekkasjer, og flere kvier seg for å delta i typiske sommeraktiviteter i frykt for at hopping og løping skal føre til lekkasje.

- Urinlekkasjer rammer mange kvinner, men få snakker om det. Dette er nok et av de siste kvinnetabuene, sier Kikki Lowzow Holli, sykepleier i TENA.

Det finnes heldigvis løsninger på problemet, men du må trene.

Slik forebygger du

Regelmessig bekkenbunnstrening kan redusere problemet og gjøre at flere kvinner kan glede seg over sommeren.

- Vi er mer aktive om sommeren, men fysiske aktiviteter kan være en utfordring for kvinner som sliter med smålekkasjer. Fotballspilling i parken og trampolinehopping med barna kan føre til pinlige situasjoner. Mange kvinner lekker litt når de hopper og løper, sier Holli.

I tillegg nevner hun at for eksempel noen timer i parken kan være kinkig siden toalettfasilitetene ofte er dårlige og køen lang.

En studie gjennomført av treningsprofessor Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole viser at trening av bekkenbunnsmuskulaturen forebygger og behandler urinlekkasje. 60 til 70 prosent av kvinnene som trente muskulaturen regelmessig i seks måneder, ble kvitt smålekkasjer som skjer når man nyser, hoster, hopper og løper.

- Trener du bekkenbunnen minst tre ganger i uka, kan du merke en forbedring allerede etter to-tre måneder. Begynner du å trene i dag, kan du være kvitt plagene lenge før neste sommer, sier sykepleieren. flau320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning