Lavkarbo på sunn måte

Ikke gå i bacon-og salamifellen. Fedon Lindberg tipser deg.

Lavkarbo på sunn måte
Lavkarbo på sunn måte
Sist oppdatert
Føler du deg oppblåst og tung i kroppen? Da kan det være lurt å kutte ned på karbohydratene, men ikke for enhver pris.

- Fordelen ved å kutte ut for eksempel brødmat for godt, er at man reduserer den totale blodsukkerbelastningen i kosten, særlig i land som Norge, hvor cirka 25 prosent av total inntatt energi per dag kommer nettopp fra brød, sier lavkarbo-ekspert Fedon Lindberg.

En annen fordel er at man da åpner for å spise mer av annen mat, og der kommer det vesentlige inn:

- Hvis man kutter ut brød og erstatter med mer grønnsaker, belgvekster, nøtter, frø, fisk og skalldyr er det meget bra, sier Lindberg.

Misforståelser

Likevel er det flere klare misforståelser som verserer blant mennesker som ønsker en livsstil med færre karbohydrater, for eksempel at man skal pøse på med fet mat. Her advarer Lindberg;

- Hvis man erstatter karbohydrater med bacon, salami, pølser og mye rødt kjøtt, som vi allerede spiser mer enn nok av, er det ikke bra, sier han.

Les også: Supersunn med belgfrukter

Les også: Bytt skiva med knekkebrød

Les også: Lavkarbo-middager



For selv om lavkarbo-trenden ofte fremmer kosthold uten brød, pasta, ris og poteter, mener Lindberg at man godt må fortsette å spise brød så lenge det inneholder sunt korn.

- Det er ikke nødvendig for de fleste å leve uten brød, men med bedre og mindre brød. Hvis man velger fullkornbrød eller lavkarbobrød og spiser en-to tynne brødskiver per dag, blir det automatisk mer plass til annet. Men man kan leve uten brød og fortsatt ha et utmerket kosthold, sier Lindberg og forklarer videre;

- Den ytre delen av korn, kli og kim er faktisk helsegunstig, hvis man da tåler korn i det hele tatt. Forskning viser at fullkorn reduserer risiko for diabetes, hjertesykdom og noen krefttyper. Det er derfor gunstig å inkludere hvetekim, hvetekli, havrekli og moderate mengder fullkorn i hverdagen, selv om man kutter ut brød, sier legen.

Søvn påvirker karbo-forbrenning

Hvor mye av total mengde karbohydrat man tåler, er avhengig av den enkeltes genetiske disposisjon og kroppsvekt. Lindberg mener overvektige bør redusere mer, personer med diabetes bør også tilpasse karbohydrattype og mengde slik at de får så normalt blodsukker som mulig.

- Og jo mer fysisk inaktiv man er, desto mindre karbohydrat trenger og tåler man. Stress og for lite søvn påvirker også ens evne til å forbrenne karbohydrat, sier han.

En dag uten brød

Hvis du likevel vil satse på et kosthold uten brød,har du mye du kan erstatte dette med og samtidig føle deg skikkelig mett gjennom dagen.

Lindberg presenterer noen eksempler på oppskrifter hentet fra hans siste bok "Mat for Livet":

Frokost

Yoghurt med bær og frø:
  • 1 dl yoghurt naturell
  • 1 dl kesam eller Skyr
  • 2 dl bær
  • 2 ss linfrø
  • 2 ss solsikkefrø
  • 2 ss kaldpresset linfrøolje

Lunsj

Reke- og eggesalat:
  • 2 dl bladsalat
  • 1 dl rensede reker
  • 1 kokt egg
  • Cherrytomater
  • Dressing:
  • 1 ss kesam 1 %
  • 1 ss olivenolje
  • Kryddergrønt etter smak
  • Salt, pepper etter smak

Kvelds

Brokkolisalat:
  • 5 skiver spekeskinke i strimler
  • Brokkoli, kokt
  • 1 dl cottage chees
  • ½ dl pistasiemandler
  • Soltørkede tomater i biter
  • Balsamicoeddik

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også