Lag barnematen selv

Ta barna med på kjøkkenet, oppfordrer Andreas Viestad.

Sist oppdatert
Småbarnsfamilien har mindre tid enn noen gang, men samtidig blir nybakte foreldre mer og mer opptatte av hva barna spiser. Andreas Viestad, kokebokforfatter og matskribent, fikk selv en aha-opplevelse da han ble far:

- Da jeg fikk barn begynte jeg å tenke på hvor stort det må være å oppleve mat og smak for første gang. Vi som voksne vet hvor stor glede, fascinasjon eller også avsky mat kan skape, og slik vil det være for barn også, sier han.

Og Viestad vet alt om å få klare reaksjoner fra de minste;

- Å lage mat for barn er kanskje noe av det skumleste man gjør. Man legger så mye av seg selv i maten, og det er lett å oppfatte barns negative tilbakemeldinger som en avvisning, sier han, og minner samtidig om at barns smaksløker ikke alltid oppfører seg slik vi voksne vil mene er logisk;

- Den mest kresne av mine to barn misliker nok 60-80% av det han får foran seg, men samtidig elsker han froskelår, ler Viestad.

Matskole for barn

Viestad har nylig inngått en 20-årig leiekontrakt med Oslo Kommune for Geitmyra Gård sentralt i Oslo. Her skal han starte matkulturskole, der barn fra femårsalderen skal få lære om gleden ved å lage og å spise god mat, om hvordan maten kommer fra, og om grunnleggende prinsipper bak matproduksjon og tilvirkning.

- Når barn kan lære å spille blokkfløyte eller håndball, hvorfor skal de ikke kunne lære å lage mat?, spør Viestad.

Med på laget har Viestad fått barnematprodusenten Hipp, som nylig lanserte sin nye nettside der nybakte foreldre kan få hjelp og råd til hvordan de selv kan lage maten til de aller minste.

- Alle foreldre ønsker å gjøre det beste for barna sine, og mange ønsker nok å lage barnematen selv. Samtidig tror vi mange er redde for å gjøre noe feil, og ofte tror man at det er vanskeligere enn det er. Vi deler derfor gjerne våre oppskrifter og tips, som forhåpentligvis skal kunne bidra til å skape trygghet hos nybakte foreldre, sier Stine Marie Nygård i Hipp.

Gode huskeregler for selvlagd barnemat:
  • En stavmikser er kjekk å ha når du skal lage egen spedbarnsmat. Den er hendig og tar liten plass på kjøkkenet.
  • Med en hvitløkspresse er det enkelt å lage smaksporsjoner av poteter, grønnsaker, frukt og bær.
  • Når du lager mat til barn under ett år, er det lurt å lage mange porsjoner samtidig. Så kan du heller fryse de ned i mindre porsjonspakninger. Da sparer du både tid og penger.
  • Kok frukt og grønnsaker slik at de så vidt er gjennomkokte. Da bevarer du vitaminene bedre.
  • Kjøttprodukter skal være helt gjennomkokte eller gjennomstekte. Dette er spesielt viktig ved fjærkre.
  • Ikke vær redd for å krydre maten med hvitløk, dill, karri, basilikum og andre typer krydder fra 6-8 måneder og oppover, men vent med salt til barnet er et år.
  • Gi ikke honning til barn under ett år. Honning kan inneholde bakteriespor som er skadelige for spedbarn.
  • Unngå spinat, rødbete, bladbete, bladselleri og nesle, siden de har for høyt nitratinnhold for spedbarn.
  • Gi aldri nøtter, peanøtter og lignende til barn under 3 år, siden de har lett for å sette det fast i halsen.
  • Forsøk å lage en morsom og leken situasjon rundt måltidet, la gjerne barna delta i matlagingen etterhvert som de blir eldre.
  • Ikke bare tenk nytteverdi i maten, det er minst like viktig at et måltid både smaker godt og ser godt ut.
  • Ikke fokuser så mye på hva barnet ikke liker. La gjerne barnet forsyne seg selv, og ha for eksempel gjerne tomat, agurk og salat i hver sin bolle, fremfor å blande det til en salat.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også