Lær deg å spise riktig

Hva er sunt for hvem? Man trenger kunnskap for å velge riktig mat.

Publisert Oppdatert
Produsenter av søtsaker og oversukrete kornprodukter spiller fremdeles "e-kortet" i reklamen. E står for energi, som er et positivt ord, men svært energirik mat er stort sett for personer som er aktive. På samme måte vet de fleste at avokado er sunt, og dermed tror mange at man kan spise ubegrensede mengder. Det er langt fra sant. Selv om avokado inneholder sunt fett er frukten veldig kaloririk, og må dermed inntas med forsiktighet dersom man ønsker å gå ned i vekt. Så hvordan skal man vite hva som er riktig for en?

Ikke la deg lure


En idrettsutøver trenger en annen form for sunn mat enn en som er lite aktiv og vil slanke seg. Kunnskap er en viktig nøkkel for å finne ut hva slags mat og drikke som er sunn for deg. Her er en sjekkliste:

Omega: Noen matvarer, som fisk og nøtter, inneholder mye Omega 3 og Omega 6. Forskning tyder på at fettsyrene motvirker negativt kolesterol og minsker faren for hjerte- og karsykdommer.

Det er antakelig lettere for kroppen å ta opp Omega 3 og 6 integrert i et måltid enn ved å ta kosttilskudd eller tran. Nøtter uten tilsatt salt og tørket frukt uten tilsatt sukker er sunt og godt, men veldig kaloririkt. Fint hvis du trenger rask energi før trening, men ønsker du å gå ned i vekt må du begrense mengden.

Antioksidanter: Frukt og grønt inneholder mest antioksidanter. Sterke farger - som det blå i blåbær og det grønne i brokkoli - betyr ofte ekstra mye antioksidanter.

Antioksidantene renser kroppen for tungmetaller og "frie radikaler" slik at cellene i kroppen blir mer motstandsdyktig mot virus, infeksjoner og kreft. Antioksidanter forsinker aldringsprosessen og gir blant annet glattere og finere hud. Godt for alle!

Kalorier: En rett med lavt kaloriinnhold kan inneholde alle de næringsstoffene kroppen trenger, men minimalt med fett og kjappe karbohydrater. Samtidig kan en kaloririk rett inneholde utelukkende "tomme" kalorier som gir deg lite energi, og du blir fort sulten igjen. Et ideellt måltid inneholder såpass mye langsomme karbohydrater og proteiner at man føler seg mett lenge, samtidig som kroppen fungerer optimalt.

For folk som trenger mye energi på grunn av trening, er det riktig å se etter mat med mye proteiner og karbohydrater.

Hvitt sukker: Gir ekstremt raskt energiopptak. Gjør at insulinnivået i kroppen stiger, blodårene trekker seg sammen, og cellene tar til seg mer fett enn de vanligvis trenger.

Tilsatt sukker bør ikke utgjøre mer enn ti prosent av totalt energiinntak. Kroppen trenger ikke tilførsel av hvitt sukker i det hele tatt, men svært mange inntar langt mer sukker enn anbefalt.

Transfett og mettet fett: Transfett er mettet fett tilsatt hydrogen for økt holdbarhet.

Mettet fett og transfett gir økt fare for hjerte- og karsykdommer, og inntaket i Norge er i dag høyere enn anbefalt. Olivenolje har blitt kjent som det "sunne alternativet", og er vesentlig bedre for kroppen din. Samtidig er olje - uansett type - noe av det mest kaloririke du kan spise.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning