Hvordan bli kvitt venninna

Kvitt deg med venninna

Opplever du dette, har du faktisk lov å droppe henne.

FRUSTRASJON: Et vennskap kan noen ganger være like komplisert som et kjærlighetsforhold.
FRUSTRASJON: Et vennskap kan noen ganger være like komplisert som et kjærlighetsforhold. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.
Sist oppdatert

Har du en venninne som stadig sier ting som sårer deg, som ofte bryter avtaler eller som på andre måter skuffer deg?

Noen vennskap beholder vi av mange andre grunner enn vennskapets kvalitet. Men når vet du at nok er nok?

Og hvordan kommer man seg ut av et vennskap som ikke fungerer?

Ikke alltid levedyktig

- Jeg opplever at mange beholder vennskap som ikke fungerer optimalt og som dermed blir mer tappende enn givende, uten at de vet hvordan de skal klare å stoppe energitappingen, sier Jeanette Sleveland, coach og kursleder hos CoachTeam AS, til Kvinneguiden.

For et vennskap bør jo nettopp være noe som beriker livet og ikke gjør det vanskeligere.

Allikevel er det noen relasjoner, ofte både langvarige og nære, som på en eller annen måte bevares, uten at vi har tatt et bevisst valg om at vi ønsker det. Et vennskap kan også ha utviklet seg fra å være godt og givende til å bli et pliktløp.

Er det da mulig å redde det?

- Mange vennskap har muligheten til å videreutvikle seg og bli både sterkere og mer givende ved hjelp av enkle teknikker, som for eksempel å klare å se relasjonen ut fra den andres perspektiv, tror Sleveland.

Kanskje du vil oppdage ting i dette forholdet som du kan gjøre annerledes og som vil påvirke hele relasjonen i positiv retning?

- De vennskapene som kun baserer seg på forpliktelser begge veier, og som man kanskje ikke en gang kan kalle et vennskap, tror jeg ofte begge parter vil se på som en lettelse å bryte, mener coachen.

Viktige vurderinger

HVA GIR VENNSKAPET DEG? Og hva setter du mest pris på? Er det vanskelig å svare på, bør du kanskje revurdere forholdet til venninna di.
HVA GIR VENNSKAPET DEG? Og hva setter du mest pris på? Er det vanskelig å svare på, bør du kanskje revurdere forholdet til venninna di. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCK.

Så hvordan vet man om vennskapet bør jobbes med eller forkastes?

- Når du har tatt opp det som plager deg på en god og respektfull måte uten at vedkommende er villig til å gjøre ting annerledes, og når du har gått i deg selv og gjort de endringene du kan gjøre for å få det til å fungere, og det fortsatt føles som du taper mer enn du vinner ved å beholde vennskapet, kan det være på tide å bryte forbindelsen, mener Sleveland.

Hun mener også at du kan stille deg selv noen enkle spørsmål før du tar en drastisk beslutning for å være sikker på at du har reflektert rundt forholdet, også din egen rolle i relasjonen.

  • Hva gir dette vennskapet meg?
  • Hva setter jeg mest pris på ved dette vennskapet?
  • Hva er det som er unikt ved vårt vennskap? Og som skiller dette fra alle andre vennskap?
  • Hva ville jeg savnet hvis jeg kuttet vennskapet?
  • Hvilke behov er det jeg søker å få tilfredsstilt gjennom vennskapet? (For eksempel anerkjennelse, å bli sett, respektert eller liknende?).
  • Hva tilfører jeg i denne relasjonen?

Lytt og still spørsmål

Om man hadde visst hovedårsaken til at vennskapet ikke funker, ville det være lettere å gi opp vennskapet, eller forsøke å få det til å fungere bedre.

En liten pekepinn kan være hvordan man bør forholde seg til andre mennesker på en god sosial måte.

Lene Fjellheim, partner ved House of Leadership, mener at å lytte er det desidert viktigste i forhold til andre mennesker.

- Vent til personen er ferdig med å snakke. Møt på kroppsspråket slik at du matcher vedkommende du hilser på. Ha et fast håndtrykk, hold øyekontakt og smil, har Fjellheim tidligere forklart til Kvinneguiden.

Men det holder ikke med å spille en hyggelig person.

Her må du være ærlig:

- Vær genuint interessert i personen du prater med fremfor å gjøre deg selv interessant, råder coachen.

De fleste av oss har personer i livet som bare snakker om seg og sitt og som ikke evner å se vedkommende de prater med, eller til.

Da skulle man tro at den selvsentrerte personen er svært usikker på seg selv, eller rett fram arrogant.

Her mener Paal Leveraas ved medlemsorganisasjonen HR Norge at man likevel bør være forsiktig med å generalisere.

- Dette avhenger av kontekst, og man bør være forsiktig med å generalisere. Men ensidig fokus på seg selv og manglende interesse for motparten, er definitivt ikke underholdende og inspirerende, med mindre den som snakker har helt usedvanlige historier å fortelle, sier Leveraas og fortsetter:

- Men fokus på seg selv kan like godt være tegn på en person med svakt utviklet selvrefleksjon, empati og sosiale antenner, mener han.

- Det kan vel så gjerne være at vedkommende er genuint opptatt av hva han/hun driver med. Dog anbefaler jeg en dialog fremfor monolog, altså være interessert i hvem man snakker med, sier Fjellheim.

Vanlige årsaker

Det kan være mange grunner til at et vennskap ikke fungerer. Men noen årsaker er mer vanlige enn andre.

Sleveland føler det ofte handler om respekt, og mangel på kommunikasjon.

- Et dårlig vennskap handler ofte om at man ikke respekterer den andre og tolker adferd og handlinger istedenfor å spørre. For eksempel: «Hun kommer alltid for sent - hun respekterer meg ikke.» Mest sannsynlig handler det om vedkommendes måte å se på tid på, og ikke om deg. Eller: «Hun tar aldri kontakt med meg, det er kun jeg som ringer henne.» Noen har behov for hyppig kontakt, andre sjeldnere, det har ingen betydning for hvor høyt man verdsetter vedkommende og vennskapet, sier Sleveland.

For å unngå misforståelser og gnagende konflikter er det i all hovedsak én ting som gjelder.

- Snakk sammen, oppforderer coachen.

Hun mener det er viktig å finne fellesnevnerne for hva dere setter pris på ved hverandre og hvorfor dette vennskapet er viktig for dere. På den måten kan søkelyset settes på de positive tingene og ikke bare de negative.

- Snakk gjerne om når dere ble venner, hva som gjorde at dere likte hverandre, hva har dere gjort for å ta vare på vennskapet og hva dere liker og setter pris på ved hverandre. Snu så spørsmålene til å tenke løsningsorientert; hva er det vi ønsker ut av dette vennskapet? Hva trenger vi av hverandre? Hvorfor er dette vennskapet viktig for oss?

Gi og ta

I det hele tatt handler det om at det krever to for at et vennskap skal fungere godt, og på samme måte som et forhold, er det fint å definere felles hensikt og intensjoner slik at begge parter har respekt og tillit til hverandre og relasjonen, mener Sleveland.

Er det et vennskap du føler har bleknet som du egentlig skulle ønske var en større del av livet ditt?

Det kan hende du bare må være litt tålmodig.

- I perioder i livet må du tåle å bli nedprioritert over familie, jobb, hobbyer og andre venner. Er du en virkelig god venn, vil vedkommende komme tilbake til deg, sier coachen.

Les også:

Derfor bør du gi komplimenter

Er kollegaen kjip, må du skjerpe deg

Dette gjør deg upopulær på jobb

Denne saken ble første gang publisert 23/12 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også