Underjordiske kviser

Kvisekrise?

For all del, ikke klem.

IKKE KLEM: Å klemme på kviser gjør nesten alltid vondt verre.
IKKE KLEM: Å klemme på kviser gjør nesten alltid vondt verre. Foto: FOTO: Thinkstockphoto.com
Sist oppdatert

Så godt som alle har opplevd å ha problemer med kviser en eller annen gang i løpet av livet.

- Kviser er vanlig og rammer på et eller annet tidspunkt rundt 80 % av alle mellom 11-30 år, og en regner med at 12% av kvinner over 25 år har kviser, forteller hudlege Kjetil Guldbakke. Guldbakke er fagansvarlig for hudseksjonen til Lommelegen.no, og jobber nå på den private hudlegeklinikken Oslo hudlegesenter. Han uttreder og behandler alle hudsykdommer, og har spesiell interesse for hudkreft og akne.

Kviser kommer i mange forskjellige varianter, og nå på sommeren er mange ekstra plaget. Den vanligste årsaken til alle typer kviser er tilstopping av utførselsgangene fra talgkjertlene med dannelse av hudormer.

- En kan gjerne se på kviser som en ensartet lidelse med ulik alvorlighetsgrad. Spekteret spenner seg fra de som kun har noen få hudormer til de med dype cyster og arrdannelse, sier han videre.

Bakterie er årsak

Å klemme på kviser gjør nesten alltid vondt verre.

Det er bakterien Propionibacterium acnes som er årsaken til alle kviser. Kort sagt kan man si at bakterien formerer seg når porene i huden blir tette. Når huden blir rød, hoven og varm der kvisen er, er dette et tegn på at det er en betennelse i huden, som kroppen forsøker å reparere.

Det er altså samme årsak til både små hudormer og dype, "underjordiske" kviser. Og det er sistnevnte som skaper mest trøbbel for folk flest. De verker, er hovne og ømme, og de er vanskelige å bli kvitt når de først har dukket opp.

- Slike kviser som ligger dypere ned i huden omtales på fagspråket som nodylocystisk akne. Typisk for denne tilstanden er at det danner seg dypere kuler og cyster i huden, sier Guldbakke.

Ikke klem

Har du opplevd slike kviser vet du at det som regel er helt umulig å få klemt noe ut av dem, uansett hvor mye du prøver. Og i følge hudlegen bør du ikke prøve i det hele tatt.

- For å bli kvitt kvisene vil jeg heller anbefale at du bruker et produkt med effekt mot kviser. Apotekprodukter med bensoylperoksid eller hudpleieprodukter med fruktsyrer eller salisylsyre vil være til god hjelp for mange. Å klemme på kviser gjør nesten alltid vondt verre, sier Guldbakke.

Det sier Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole, seg enig i.

- Det dummeste du gjør er å klemme, både fordi bakteriene kan spre seg, og fordi du kan få arr. Det beste man kan gjøre når man har fått slike kviser er å bruke produkter som inneholder salisylsyre. Det tar knekken på kvisa, sakte men sikkert, sier hun.

Syreprodukter kan være en fin hjelp, men vær oppmerksom på at når du fjerner døde hudceller ved hjelp av syreprodukter, vil huden være blottlagt, og aktive ingredienser fra andre hudpleieprodukter eller kosmetikk vil trekke bedre ned i huden. Sørg derfor for at alle produktene dine passer sammen, ellers kan du gjøre vondt verre.

Behandling mot alvorlig akne

  • Isotretinoin, bedre kjent som Roaccutan, er et svært effektivt legemiddel, og en stor andel av de som gjennomgår behandling vil bli kvitt kviseplagene sine.
  • Legemiddelet har en rekke bivirkninger. De vanligste er tørr hud og tørre slimhinner. Noen blir mer solømfintlige og merker ømhet og stivhet i muskler, og det er også hevdet at legemiddelet kan gi depresjon. Studier har ikke klart å påvise dette, men det anbefales at man er oppmerksom på dette under behandling.
  • Medikamentet kan øke fettverdiene i blodet og påvirke leveren. Blodprøver tas derfor før oppstart og hver 4. uke under behandlingen.
  • I tillegg er virkestoffet i Isotretinoin skadelig for fostre, så det er et absolutt krav at man ikke blir gravid under, og i en periode etter behandlingen.
  • Kvinneguidens forumbrukere har opprettet en forumtråd der de deler sine erfaringer med legemiddelet. Den finner du her.
  • Det finnes også en lang rekke andre behandlingsformer, og Roaccutan er gjerne siste utvei. Les mer på Oslo Hudlegesenters nettsider.

Kilder: Oslohudlegesenter.no og Stolav.no

Enda viktigere enn å behandle kvisene når de dukker opp, er det å forebygge. Sørg for at produktene du bruker ikke inneholder ingredienser som kan trigge kviseutbrudd. Og kanskje det viktigste - husk å rense huden både morgen og kveld.

- Det er viktig å holde talgkanalene rene og åpne. På kvelden renser du for å fjerne makeup og forurensning, og om morgenen for å fjerne avfallsstoffer huden har skilt ut i løpet av natten. I tillegg er det lurt å peele huden to ganger i uken, slik at døde hudceller ikke legger seg over porene, sier Palacios.

Er det fullstendig krise, og du må få fjernet kvisen raskere enn svint, så tipser Palacios om et godt, gammelt triks.

- Er det krise - bruk tannkrem på kvisa om natten. Tannkremen inneholder ingredienser som kan virke uttørrende, forteller hun.

Søk hjelp

Har man store problemer med vonde, underjordiske kviser, og man ikke får effekt av reseptfrie salver og kremer, anbefaler Guldbakke at du søker hjelp hos hudlege.

Legebehandling kan bestå av lokal behandling med kremer og salver, tabletter, eller en kombinasjon av begge. Er man hardt rammet av akne er bruk av isotretinoin aktuelt. Og du bør søke hjelp så tidlig som mulig, sier Guldbakke.

- Den viktigste delen av behandlingen er å forebygge dannelse av arr. Hvis man først har fått arr er dette vanskelig å fjerne, så jo tidligere man kommer til behandling jo bedre, sier hudlegen.

Les også:

Taxfreevarene du bør droppe

Vi får i oss en cocktail av hormonforstyrrende stoffer

Menyen som gjør huden vakker

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også