Kutt ned på saltet

Du bør du slutte å salte alle matrettene dine om du vil beholde helsa.

Publisert Oppdatert

I følge ernæringsekspert Ingebjørg Moe, salter mange nordmenn maten altfor mye.

 

Hun forteller at de største kildene til for høyt saltinntak er ferdigprodusert mat og halvfabrikata. Men vi er også generelt altfor glade i å salte maten.

 

- Mange har en uvane med å drysse salt i gryta før man smaker på maten. Man bør tenke seg om, mener Moe. En konsekvens av dette er at vi lett  venner oss til å spise salt mat.

 

Alvorlige lidelser
Kroppen trenger salt, men for mye salt kan skade kroppen. En alvorligere konsekvens enn at du blir vant til mye salt er for høyt blodtrykk, som mange saltelskere lider av. Høyt blodtrykk er ikke egentlig en sykdom, men vil være en risikofaktor i forbindelse med hjerneblødning, hjerteinfarkt og nyreskader. Mye tyder også på at mye salt i kosten kan være en risikofaktor i forbindelse med kreftsykdommer.

 

Moe har noen gode råd til de som vil minke saltinntaket:

 

Mat som smaker
- Venn deg til å lage mat som skal smake av råvarene. Bruk urter, smaksrike grønnsaker og krydder uten salttilsetting for å smake til maten. Bruk salt helt til slutt for justering, sier hun.

 

Et annet alternativ er MSG, som er en smaksforsterker. Denne skal imidlertid brukes med omhu, siden den kan gi allergiske reaksjoner.

salt-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning