Kom over tannlegeskrekken

Er tannlegen så skummel at ikke tør å oppsøke han? Her er tipsene som hjelper deg!

Sist oppdatert

Føler du svetten piple frem i pannen på vei til tannlegekontoret? Tannlegeskrekk er slett ikke uvanlig. Heldigvis tar de fleste tannleger redde pasienter på alvor. Her er flere tips til hvordan du overkommer skrekken din!

 

Mange vegrer seg sånn for å gå til tannlegen at de heller sitter hjemme med store hull i tennene og alvorlige tannproblemer i flere år.

 

De aller fleste tannleger tar imidlertid tannlegeskrekk på alvor. Tar du først kontakt med tannlegekontoret, vil du i de fleste tilfeller bli møtt med forståelse og hensyn. Tannlege Thor Øyvind Mikkelsen forklarer hvordan redde pasienter ved hans klinikk tas imot:

 

- Når en pasient med tannlegeskrekk ringer, tar vi det først og fremst alvorlig. Vi forsøker å skape en atmosfære av trygghet for pasienten når han eller hun først har tatt beslutningen om å ringe oss. Vi vet det ligger en lang prosess bak en telefonoppringning, og det er viktig at pasienten møter forståelse for sitt problem, forteller han.

 

- Vi får mange henvendelser på mail, og tror det oppleves "lettere" for mange å ta kontakt på den måten. Da kan vi kontakte personen på telefon om det er ønskelig. Mange vil det.

 

Han forteller at det første besøket ofte går med til å bare snakke sammen. Pasienten skal føle seg trykk på både tannlegen og situasjonen.

 

- Men det viser seg at mange vil komme raskt i gang når de først har bestemt seg, så vi innretter oss, men legger også vekt på at pasienten må tilpasse seg våre behov. Vi må spille på lag med hverandre skal behandlingen la seg gjennomføre og bli vellykket.

 

Hva kommer skrekken av?
Det er ikke uvanlig at en uheldig opplevelse hos tannlegen i barndommen kan forårsake tannlegeskrekk i voksen alder. Mikkelsen forteller også at foreldrenes angst eller frykt også kan overføres til barnet.

 

- Noen er rett og slett bare redd tannlegen, og kan ikke forklare hvorfor. De har ingen dårlig erfaring å vise til, men hjertet banker likevel som etter en maraton, hendene er klamme og de hyperventilerer, forteller han.

 

Dette kan du gjøre

 

  • Snakk med tannlegen om problemet på forhånd, slik at han eller hun er forberedt på dine behov
  • Si fra til tannlegen hvis du vil ta behandlingen litt roligere eller ha pauser innimellom
  • Møt opp uthvilt og til et tidspunkt på dagen som passer deg
  • Lær deg noen enkle avslapningsøvelser, som jevn pusting. Visste du for eksempel at du blir roligere av å legge en hånd på magen?
  • Liker du ikke lydene fra tannlegens utstyr, kan du ta med deg en musikkspiller du kan bruke under behandlingen
  • Si fra hvis det gjør vondt
  • Be om mer bedøvelse hvis du ønsker det
  • Vil du følge bedre med på hva tannlegen gjør, så be om et speil
  • Vil du ha mer informasjon om hva som skjer, be tannlegen fortelle hva han eller hun gjør underveis
  • Ta med en god venn hvis du blir tryggere av det
  • Noen tannleger tilbyr beroligende medikamenter i forkant av behandlingen. Forhør deg om din tannlege tilbyr dette
  • Gå oftere til tannlegen enn du egentlig må. Da venner du deg til situasjonen, og får i tillegg en god tannhygiene.

 

tann

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også