Kom over sosialangsten

Er det flere sosiale settinger som skremmer deg? Få tipsene her!

Publisert Oppdatert
Sjenanse, nervøsitet, dårlig selvtillit og sosial angst går utvilsomt utover livskvaliteten din. Veien til et bedre liv krever imidlertid at du må lære deg å takle vanskelige situasjoner!

Utfordringen

Kvinneguiden har spurt psykolog Evalill Karevold om de beste tipsene.

- Sjenanse går utover det sosiale liv da den reduserer mulighetene til positiv respons i sosiale settinger. En sjenert person vil i mindre grad ta kontakt med andre eller ha vanskeligere for å imøtekomme kontakt fra andre mennesker. Sjenanse kan bidra til at du tenker mer negative tanker om situasjonen og deg selv, for eksempel at dette kan aldri går bra eller jeg kommer til å dumme meg ut. Da reduseres også selvtilliten og evnen til få kontakt med andre, sier Karevold til Kvinneguiden.

Dette anbefaler psykologen deg å gjøre:
  • Ved å eksponere deg for situasjoner der du må forholde seg til andre, får du automatisk trening i hvordan du kan takle din sjenanse.
  • Hvis du tør å utfordre deg selv, vil du som oftest erfare at det går bra.
  • Desto flere ganger du tør å gjøre det du er redd for (for eksempel gå bort og presentere deg for noen), desto mer øker sjansen for positiv respons, som igjen gjør at det blir lettere å gjøre det neste gang. Du får også bekreftet for deg selv at du mestrer situasjonen.
  • Du kan hjelpe deg selv gjennom å påvirke hvordan du tenker i sosiale settinger. For eksempel kan du øve deg til å tenke mer i baner av "nå skal jeg gjøre det, dette går bra / dette får jeg til" fremfor "jeg tør ikke / tenk om det verste skjer".
  • Hvordan du tenker vil påvirke hvordan du føler deg der og da og hva du tør å gjøre!
  • Det å snakke med andre rundt seg om sjenanse, nervøsiteten eller sin dårlige selvtillit kan bidra til å "ta brodden" av det som oppleves problematisk. Vær åpen om problemene til de du har rundt deg til daglig, eller de du ønsker å ha en god eller ok kontakt med.
  • Husk på
  • Sjenanse kan bidra til at du ikke får så god kontakt med kolleger, og gode relasjoner på arbeidsplassen er antatt viktig for trivselen.
  • I tillegg kan sjenanse påvirke hvordan andre ser på deg profesjonelt sett. For eksempel kan din sjenanse gjøre at andre får et inntrykk av deg som en arrogant eller likegyldig person, noe som igjen kan redusere muligheter for samarbeid.
  • Sjenanse kan også forbyttes med uvillighet, noe verken en sjef eller en ansatt vil dra fordel av.shy2-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning