Kom i julestemning

Julen er tradisjonshøytid nummer én. Slik feirer våre forumbrukere sin jul!

Publisert Oppdatert

Julen; en høytid fylt av kos, mat, gaver og ikke minst masse juletradisjoner. Tradisjonene slik vi kjenner dem i dag tok langsomt form allerede fra 1500-tallet, hvor man rundt omkring i Europa spiste spesiell mat i forbindelse med julen.


"I dag er de norske juletradisjoner en blanding av mange hundre forskjellige juletradisjoner fra hele Europa. Den mest grunnleggende av alle juletradisjoner er nok at det ifølge den kristne skikken skal herske fred på Jorden den natten Jesus ble født", skriver nettstedet Julinorge.no

De ulike juletradisjonene verden over preger de aller fleste begivenheter i julen; mat, drikke, fest, besøk, sang og gaver.

I forumet Julen 2010 diskuterer våre forumbrukere ivrig temaet juletradisjoner.

Her er noen utdrag:

Frokost i sofaen
"Vi sover til vi våkner. Siden jeg alltid våkner tidligst, så dekker jeg på stuebordet med nystekte rundstykker og pålegg. Vi koser oss med frokosten i sofaen, åpner noen pakker, ser på tegnefilmer og kanskje spiller brettspill eller lignende".

Gigantfrokost
"Om det ikke blir for sent, så åpner vi pakkene på kvelden, ellers venter det til dagen etter, etter at vi har hatt vår tradisjonelle gigantfrokost, som gjerne varer fra 10 til 14".

Kos for store og små
"Julen hos min mor begynner på lille julaften, da samles hele gjengen til pynting og kos. De minste barna blir lagt etter "julebadet" med nye pysjer og sengetøy. Så er det pynting av hus og tre, samtidig så lager min stefar mat som vi koser oss meg utover kvelden, samt god drikke. Vi hører på julemusikk selvfølgelig. Så henger vi opp julestrømpene til ungene, og legger oss. Så begynner snikingen rundt i gangene for å henge opp strømpene til de voksne, mye knising og fnising, hehe".

TV-tradisjoner og julesnacks
"Det starter på lille-julaften da vi inviterer en del venner over på grøt, gløgg, julekaker og julebrus for å se grevinnen og hovmesteren, tett etterfulgt av "Hjelp, det er juleferie", før alle ønsker hverandre en gledelig jul og går hjem til sine".

Tre nøtter til Askepott
"Starter alltid med type panikk: Hva om jeg har sovet for lenge og går glipp av 3 nøtter til Askepott! Ungene får sitt vanlige latterkikk av mor som må ha med seg denne og som ikke kan forstå at ungene synes filmen er dødskjedelig" .

Pynting av treet
"Vi begynner alltid julen på lille julaften. Da samles vi, barna, hos mamma for å pynte treet, rundt i huset og gjøre klart til selve julaften. Det er veldig koselig for alle deltar".

Pakker og avslapning
"Etter middagen rydder mamma og pappa opp på kjøkkenet mens vi "små" går og venter på gaver. Så går vi rundt juletreet, fire-fem sanger før vi åpner pakkene. Vi har alltid mange pakker, så dette tar tid. Vi sitter oppe lenge og snakker og koser oss! Resten av jula går til familie- og vennekos og total avslapning fra skole, jobb og mas og jag".

Førjulstradisjon
"Et par dager før lillejulaften har jeg, mamma, en flokk tanter og noen andre damer lenger ute i slekten juledekorasjonskveld! Da lager vi dekorasjoner med gran og einer og masse koselig pynt. Vi lager også kranser som skal på familiemedlemmers graver, det er en veldig fin tradisjon synes jeg. Det lukter så godt av gran og einer, og latteren sitter løst i vår ganske høylytte og prateglade familie. Vi spiller julemusikk og synger og traller med og har det riktig så koselig! Når dekorasjonene er vel ferdige og vi har sølt superlim over hele garasjen til tante bærer det ned til farmor. Der får vi servert rykende varm ertesuppe og nybakt brød. Til gjengjeld får farmor en nylaget dekorasjon på stuebordet sitt".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning