Knallgode fiskeretter

Skeptisk til fisk? Lær deg å like havet frukter gjennom disse deilige rettene!

Sist oppdatert
Dersom du tror at du ikke liker fisk, kan det være lurt å begynne forsiktig og blande de råvarene sammen som du vet at du liker. Glad i tomater? Hvorfor ikke hakke opp tomater og ha dette og stekte grønnsaker ved siden av laksefilèt? Glad i pasta? Bruk det sammen med ørret, kesam og hvitløk! Mulighetene er mange og variasjonene store!

Lekkert, sunt og godt



Ovnsbakt laks

Porsjoner: 4

Ingredienser:

  • 800 g skinnfri laksefilet
  • 1 ss smør
  • 2 stk. sitron
  • 2 dl crème fraîche

  • Fremgangsmåte:

    Stekes i ovn på øverste rille. Ca 175 grader i ca 15 minutter.

    Skjær fileten i 8 like store stykker. Strø litt salt over stykkene på begge sider.

    Legg stykkene i en smurt ildfast form. Del en sitron på langs. Skjær halvdelene i skiver som legges mellom laksestykkene. Riv skallet av den andre sitonen og dryss det over fisken. Klipp persillen grovt og dryss den over fisken. Ha ca. 1 ss crème fraîche på hvert laksestykke. Settes i stekeovn,øverste rille, ca 175 grader. Stekes ca 15 minutter, til fisken er gjennomstekt.

    Server gjerne lakseretten med en salat og cous cous.

Klippfisk i langpanne


Porsjoner: 8
  • 800g klippfisk
  • 8 store poteter i skiver
  • 3 løk i skiver
  • 2 hele hvitløk
  • 1 rød paprika i strimler
  • 1 gul paprika i strimler
  • 1 grønn paprika i strimler
  • 2 finhakket rød chilipepper
  • 1dl pinjekjerner
  • 2dl olivenolje
  • 5dl tomatsaft
  • Sett stekeovnen på 175 °C. Vann ut klippfisken i rikelig med kaldt vann i ca. 36 timer. Skift vann to-tre ganger. Utvannet klippfisk sveller til omtrent det dobbelte. Skjær fisken i porsjonsstykker.

    Plukk hvitløkbåtene fra hverandre og rens dem. Legg alt lagvis i langpannen. Visp sammen tomatsaft og olje og hell det i langpannen. Dryss pinjekjerner på toppen. Bak retten midt i ovnen ved 175 grader i ca 1 time. Server klippfiskretten fra langpannen med brød og eventuelt salat til. På spansk og portugisisk vis drikkes det rødvin til.

    Til en rett som denne bruker vi en mild og rimelig olivenolje. De dyre extra virgin-oljene bruker vi til dressinger og til å dryppe kald over ferdig kokt mat. Som en erstatning for olivenolje kan du bruke rapsolje, som har nøytral smak og er rik på enumettet fett.

Stekt torskefilet på potet- og sellerimos med rødvinssaus


Porsjoner: 8
  • 1,6 - 2 kg torskefilet med skinn
  • 2 ss salt
  • ca 4 ss smør og olje til bruning

  • Potet- og sellerimos
  • 500 g poteter, gjerne mandelpoteter eller en annen melen sort
  • 500 g knollselleri
  • ca 2 dl melk
  • 1 dl kremfløte
  • 1 ss smør
  • salt og hvit pepper

  • Rødvinsaus
  • 2 finhakkede sjalottløk
  • 3 dl rødvin
  • 200 g smør
  • salt og pepper

  • Tilbehør
  • 1 stor gulrot i små terninger
  • 1 persillerot i små terninger
  • 1 gul squash, i små terninger
  • 2 tomater i små terninger
  • Sett stekeovnen på 170 grader C.

    Dryss fisken med salt og la den ligge i ca. 15 minutter. Skyll saltet av og tørk fisken. Skjær den i åtte jevnstore stykker. Brun stykkene på skinnsiden i smør og olje. Dette kan gjøres på forhånd. Like før servering etterstekes fisken i ovn, med skinnsiden opp i ca 5 minutter.

    Skrell poteter og knollselleri og skjær dem i terninger. Kok de møre i usaltet vann. Sil vannet fra og damp poteter og knollselleri godt. Mos blandingen og spe med melk og fløte til en fyldig, men ikke for fast mos. Rør inn smør og smak til med salt og pepper.

    Kok sjalottløk og rødvin uten lokk til vinen har kokt nesten helt inn. Visp inn smør i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg. Smak til med salt og pepper og sil eventuelt sausen. Kok gulrot, persillerot og squash møre i lettsaltet vann. Sil vannet fra og bland grønnsakene med tomatterninger.

    Anrett torskeskivene med skinnsiden opp på en seng av potet- og sellerimos. Fordel grønnsakene rundet og drypp på saus.

Bakt laks til 2



Porsjoner: 2
  • ca. 350 g laksefilet
  • salt
  • pepper
  • saften av 1/2 lime
  • 1/2 hvitløkbåt
  • en liten bit ingefærrot
  • 1 potte koriander eller bladpersille
  • 1 ts sesam olje
  • olivenolje

  • Del renset laksefilet i to. Salte og pepre. Klem limesaften i en liten bolle. Skjær skrelt ingefær i tynne strimler. Tilsett - sammen med hakkede urter og hvitløkbåt. Tilsett sesam- og olivenolje (ca. 0,2 dl). Bland godt sammen og vend fisken i marinaden. Ha laksen i en ildfast form og sett den inn i 180 gr. varm ovn. Bakes rundt 7 minutter.

    Legg avrent fisk på rause brødskiver. Pynt med en spyd med sjøkrepshaler eller store reker og skiver av eple, aubergin eller lignende. Godt med friske urter på toppen - og voila!

    Kilder: Godfisk.no, ica.no,
042635 fisk baktlaks_g0105

Denne saken ble første gang publisert 22/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også