Klør du i underlivet?

Sjansen er stor for at du feilbehandler deg selv. Tipsene får du her.

Publisert Oppdatert
En undersøkelse utført av nettmagasinet Klikk.no viser at hele ni av ti norske kvinner har vært plaget med symptomer som kløe, svie og illeluktende utflod i underlivet. 1 av 5 bommer på underlivsdiagnosen og velger dermed å droppe lege og deretter feilbehandle seg selv.

Ubalanse i underlivet

Mange tar det for gitt at det er underlivssopp som er årsaken til plagene, mens det veldig ofte dreier seg om bakteriell ubalanse i skjeden, eller en såkalt bakteriell vaginose.

Over halvparten av kvinnene som svarte på undersøkelsen opplyste at de ikke visste hva forskjellen på underlivssopp og bakteriell ubalanse var. Én av fem kvinner diagnostiserer symptomene galt, viser undersøkelsen til Klikk.no.

Gynekolog Mette Isachsen ved Aleris i Oslo sier mange feilbehandler seg selv:

Les også: Unngå sopp i underlivet

Les også: Hva er den ekle lukta?- Mange kvinner forveksler bakteriell vaginose med sopp. Det er tre symptomer som skiller disse plagene fra hverandre. Det er lukt, utflod og kløe. En bakteriell vaginose gir en stram fiskeluktende utflod og lett kløe, mens en soppinfeksjon gir en mer nøytral lukt av yoghurt, hvit og grynet utflod og en sterk kløe, sier hun.

Årsaken til problemene

Hele 20 prosent av kvinnene oppgir at de er plaget med symptomer som kløe, svie og illeluktende utflod månedlig. Spesielt yngre kvinner er hyppig plaget.

- Både Garnerella, som kan gi vaginose og sopp, finnes i beskjeden grad naturlig i skjeden. Melkesyrebakterier er vanligvis dominerende. Bakteriell ubalanse oppstår når pH-verdien i underlivet stiger som følge av at det er for få gode melkesyrebakterier. Dette forårsakes blant annet av antibiotikakurer, menstruasjon og stress, samt bruk av stress, tette, stramme bukser og liknende, sier dr. Isachsen.

Behandling

Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv. Hvis plagene vedvarer kan du få en antibiotikakur av legen din. Du kan også forebygge ved å bruke vaginale kapsler med melkesyrebakterier. Det kan også forhindre underlivssopp. Sopp oppstår nemlig ofte når det er mangel på melkesyrebakterier i skjeden fordi det blir gode grobetingelser for soppen.

Les også: Surt underliv

Les også: Lag ditt eget spa

Les også: Vi tester dusjsåpeDr. Isahchsen anbefaler å oppsøke gynekolog eller lege for å behandle plagene dersom symptomer som kløe, svie og illeluktende utflod i underlivet varer over en lengre periode.

Kilde: Pressemelding Vivag Female

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning