Klar for skolebenken?

Enten du er 14 eller 40, det er aldri for sent å velge utdanning. Men hva skal du velge?

Sist oppdatert
Det nærmer seg søknadsfrist til Samordna Opptak, med ordinær søknadsfrist 15.april. Men så var spørsmålet; hva skal man velge?
  • Punktlig privatlærer
  • Verden venter, studenter
  • En alternativ utdanning
  • Du er slettes ikke alene om å gruble over hvilken utdanning du skal begynne på, eller hvordan du skal videreutdanne deg. Vi har derfor spurt Rune Hegge, opptaksleder ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, hvilke råd de gir blivende studenter på jakt etter "rett hylle" i arbeidslivet.

    - Utdanningsvalg er en komplisert affære, det er det få som er i tvil om, sier han.

    - Ikke bare fordi det er vanskelig å finne hva man skal bli, men også fordi mulighetene har blitt nesten uendelige, både i Norge og i utlandet. Bokstavelig talt har en "ny verden" åpnet seg for utdanningssøkende i de senere årene, fortsetter opptakslederen.

    Realistiske utdanningsplaner
Han mener at dette er på både godt og vondt.

- Mine råd er ofte gitt med grunnlag i at man gjør valg best selv! Som rådgiver dytter jeg bare litt i enkelte retninger og så forsøker jeg alltid å få søkeren til å lage seg realistiske utdanningsplaner. Ofte vil spørsmål som familie og venner være viktige momenter i en slik samtale, for utdanning er også krevende til tider, og da kan det være greit å ha et avklart forhold til sånt på forhånd.

Hegge har hovedsakelig ett viktig råd i valg av studier:

- Tenk nøye gjennom interesser og personlige egenskaper. For er du avhengig av å omgås mange mennesker og har en "pleiende" sjel, ja da er kanskje ikke ingeniør akkurat i din karrierebane. Og om du aller helst liker å arbeide med barn, så er kanskje ikke eldreomsorg førstevalget, eksemplifiserer han.

Han mener at interesse skaper motivasjon.

- Og med motivasjon lykkes du langt oftere i de valg du gjør.

Snakk med noen innad i yrket
Å finne en spennende utdanning som man allerede brenne litt for er med andre ord nøkkelen.

- Men motivasjon kan jo komme fra mange kanter, noen blir jo mest motivert av penger og materiell velstand også, og det er jo fullt ut mulig å gjøre utdanningsvalg i den retningen også, mener Hegge.

Hvis du er usikker på om det valgte yrket vil være noe for deg på sikt, kan det ofte lønne seg å snakke med noen som allerede er på "innsiden" for å høre litt mer om deres hverdag.

- Og min erfaring er at mennesker elsker å snakke om det de driver med, stort sett, sier opptakslederen.

Vurder karriererådgiver
Han foreslår å forenkle orienteringen med å starte med å tenke gjennom bransje, eller yrkeskategori. De ulike høgskoler og universiteter har nettsider med kategoriserte studier.

Han råder også til å finne en karriererådgiver som klarer å sette seg inn i situasjonen, og forsøke å lete sammen med søkeren etter muligheter.

- Dette setter selvfølgelig store krav til rådgiverens egenskaper og kompetanse, men det finnes mange slike der ute.

Men hva om man ikke har poeng nok til å komme inn på drømmestudiet?

- De aller fleste har et fast mål om en bestemt utdanning ved ett lærested. Har man ikke poeng nok til det, er det over år så små variasjoner i minstekravene at det normalt er nødvendig å ta opp eksamener i videregående skole for å kvalifisere seg. Det er som oftest det som gir aller mest uttelling i poengsummene. Alle andre tilleggspoeng man kan samle, har etter hvert blitt så få at de utgjør relativt sett mindre i sum enn forbedring av karakterer, svarer Hegge.

Eventuelt juster målet ditt
- Har man mål om en bestemt utdanning men ikke ett bestemt lærested, da kan man også velge å ta utdanning på steder som har lavere poengkrav. Denne varianten passer kanskje bedre for de som ikke har familie og som er klar for litt nye og spennende impulser. Men det er absolutt en vei mange velger, forteller han.

- Og om ikke noe av dette funker, ja da gir jeg rett og slett råd om at søkeren må justere målet sitt. Finne en annen utdanning uten de høye poengkravene som kan være innenfor rekkevidde. Kanskje ble det ikke drømmejobben, men "bare" en helt ok jobb. Slik som de aller fleste kanskje har? For da har man kanskje en sjanse til å lykkes, og det er jo et mål i seg selv egentlig, konkluderer opptakslederen. skole_hoyde.gif skole_hoyde2.gif

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også