Kampen mot strekkmerker

Hvorfor kommer de og hvordan kan man bekjempe dem?

Publisert Oppdatert
Strekkmerker er en evig plage for svært mange kvinner, og enten man er tynn og slank eller mer fyldig kan merkene sette seg i huden. Så mange som 70 prosent av kvinner vil en eller annen gang etter puberteten oppleve å få strekkmerker. Det samme gjelder omkring 90 prosent av gravide kvinner.

Men hvorfor kommer de irriterende merkene? Og er det i det hele tatt mulig å reversere problemet?

Årsaken til arrene

Huden vår er elastisk men når den strekkes for raskt vil den naturlige produksjonen av kollagen - proteinet som er i de hvite, uelastiske bindevevsfibrene i sener, hud, bein, brusk og annet bindevev, forstyrres, skriver nrk.no.

Når kroppen forandrer seg mye over kort tid, som ved graviditet eller under puberteten, hender det altså at huden ikke klarer å tilpasse seg fort nok. Resultatet blir et arr i lærhuden, dette er strekkmerker. I begynnelsen er strekkmerket rødt av farge. Med tiden blir fargen svakere og arret mindre synlig, men det er mange som er plaget av sjenerende strekkmerker selv etter lang tid.

- Strekkmerker kan ha flere årsaker, medisinbruk som kortisonsalver, tabletter eller sprøyter, vektøkning, graviditet, trening, og hvis noen har vokst fort. Det dannes "arr" i lærhuden, jeg betegner dette som "brudd" i huden når huden strekkes, det vil si overstrekking av elastiske fibre i huden, forteller Anne Harlia ved laserklinikken.no.

Hun har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet.
 • Hvis du først skal forandre på kroppsfasongen din, enten det er å gå eller ned i vekt, bør du gjøre det sakte. Gi kroppen din tid til å omjustere seg.
 • Sørg for å få i deg nok vitamin E som holder huden sunn og smidig. Du kan enten ta tilskudd av vitamin E eller smøre vitamin E-olje direkte på huden. Sink og silica hjelper også mot strekkmerker. Gode kilder for disse mineralene er rødt kjøtt, fisk, helkorn og nøtter.
 • Bruk hendene dine og gi deg selv en god massasje jevnlig. Noen eksperter mener at dårlig sirkulasjon kan gi strekkmerker.
 • Sørg for et sunt og variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fiber og vann. Dette er viktig for å gi huden den næringen den trenger.
 • Hold deg unna solen da UV-stråler ødelegger hudens kollagenfibre. Dessuten er strekkmerker mer synlige når du har farge.
 • Tren opp musklene dine! Sliter du for eksempel med strekkmerker på magen kan du trene opp magemusklene dine, slik at huden strammes og strekkmerkene blir mindre synlige.
 • Smør deg daglig med en fuktighetskrem.
 • Fjerning av strekkmerker

  Om du allerede har strekkmerker på kroppen, hjelper det lite å følge rådene over da merkene ikke vil forsvinne på den måten. Strekkmerker er faktisk umulig å fjerne, men det er heldigvis metoder og produkter som gjør at de kan bli mindre synlige;

  - Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne, man ser cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling - eller max to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harlia.
 • Den mest effektive, og dyreste, måten å fjerne strekkmerker på er med laser. Laser stimulerer cellene i lærhuden til å produsere nytt vev som kan hjelpe mot strekkmerker. Noen hudleger er imidlertid ikke helt overbevist om at denne metoden hjelper.
 • Enkelte kremer kan redusere styrken på strekkmerkene, men her finnes også mye tull på markedet, så det beste er å rådføre deg med en hudlege.
 • Endermologie er en massasjemetode som bygger på samme grunnprinsipp som bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Noen mener de har hatt god effekt av dette.
 • Husk også at strekkmerker vil etter all sannsynlighet blekne med tiden. I starten er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og blir dermed mindre synlige.


 • Kilde: nrk.no, laserklinikken.no, colosseumklinikken.no, kjerringrad.no
strekk2-220 strekk220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning