Kampen mot forkjølelsen

Redd for å ligge langflat med influensa? Her har du tipsene for å unngå dette!

Sist oppdatert
Forkjølelsesperioden er noe herk, for mange går det utover daglige gjøremål som trening, jobb og sosial omgang siden man blir utslitt og slapp. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre både for å forebygge forkjølelsen, men også for å lindre den.

Avhengig av nesespray

Om forkjølelsen har sneket seg innpå deg, er det derimot en ting du bør passe ekstra på; unngå å bli avhengig av nesespray.

Nordmenn er i gjennomsnitt forkjølet fire ganger i året, seks dager av gangen. I følge Lommelegen mister vi 2,6 timer per natt i forkjølelsesperioden.

Nordmenn ligger altså våkne 62 timer i året på grunn av tette neser. Mange bruker nesespray for å bedre luftgjennomstrømmingen, men overdreven bruk kan føre til avhengighet.

Overdreven bruk av nesespray kan ødelegge slimhinnene. I verste fall risikerer man å måtte opereres på grunn av skadevirkningene.

Nesespray reduserer nemlig blodtilstrømningen, slik at veskeproduksjonen i bihulesystemet går ned. Bruker man nesesprayen mer enn anbefalt blir slimhinnene vant til dette, svulmer opp og blir tykkere enn normalt. Dette kalles hyperplasi, og føles som om nesen er konstant tett. Jo mer du bruker, jo tettere blir du, og desto vanskeligere blir det å slutte med sprayen, skriver Breathe Right i en pressemelding.

Generell hygiene

Men, du kan unngå forkjølelsesperioden om du følger du enkle hygieneråd. For de som jobber eller studerer i et skolemiljø er det vanskelig å unngå store folkemengder. Nøkkelen er hyppig og grundig håndvask.

Les også: Vinn mot influensaen

Les også: Hold deg frisk

Les også: Hva betyr småsymptomene?



Det er også viktig å sørge for at mindre barn blir vant til å vaske hendene sine ordentlig, siden barn ofte kan dra med seg smitte hjem fra barnehage og skole.

- Barn under 3 år klarer som oftest ikke å vaske hendene sine godt nok selv. Da er det viktig at personalet i barnehagen er til stede og hjelper dem, slik at håndvasken blir gjort skikkelig, sier helsesøster Karen Ose-Velle.

For de aller minste er det ikke alltid lett å forstå hvorfor man skal vaske hendene etter toalettbesøk, eller før man skal spise og lage mat.

- Om man legger seg på et enkelt forklaringsnivå kan det være effektivt for motivasjonen til å vaskene hendene at de kan smitte de andre barna, besteforeldre eller småsøsken med sine møkkete hender. Avføring og snørr går igjennom papiret når man tørker seg, og det er kjedelig å ligge syk i mange dager, sier Ose-Velle.

9 gode hygieneråd

1. Barn og ansatte i barnehage og skole bør vaske hendene når de ankommer skolen eller barnehagen om morgenen, og når de kommer hjem om ettermiddagen.
2. Barn og ansatte bør få opplæring i hvordan de vasker hendene riktig med såpe og vann.
3.Vask alltid hendene etter toalettbesøk, nesepuss og kontakt med dyr.
4.Vask alltid hendene du skal spise eller tilberede mat.
5.Mat og matpakker må oppbevares på en tilfredsstillende måte; i kjøleskap v/maks 4 gr.
6.Bruk engangshansker ved kontakt med avføring og blod.
7.Ha såpedispensere og papirhåndklær ved alle håndvasker, og hånddesinfeksjon på toaletter, stellerom og kjøkken.
8.Syke har det best hjemme, både av hensyn til seg selv og til omgivelsene.
9.Innfør gode rutiner med hensyn til generelt renhold.

Godt renhold

1.Reduserer støvpartikler, allergener og smittestoffer.
2.Skaper trivsel og velvære generelt.
3.Alle vegger, rørinnstallasjoner, strømskinner, lysarmatur, varmekilder, inventar, gardiner, andre tekstiler og lamper bør vaskes årlig.
4.Renhold og vedlikehold av ventilasjonsanlegg og andre tekniske installasjoner er også viktig!

God kjøkkenhygiene

1.Sjekk temperaturen i kjøleskapet! Skal være max. 4º. Dette hindrer bakterievekst i maten.
2.Vask hendene ofte! Før du lager og spiser mat, og mellom håndtering av ulike råvarer.
3.Lag ikke mat til andre når du har magesyke eller halsvondt, eller har sår med "puss" i.
4.Hold kjøkkenbenken ren!
5.Kjøkkenkluten er ofte en bakteriebombe! Byttes eller vaskes (over 60 gr.) daglig
6.Hold god varme på maten, og kjøl den ned raskt! Ved 70º drepes de aller fleste bakteriene, de vokser lett i lunken mat.
7.Oppmalt kjøtt og fjørfekjøtt bør gjennomstekes.
8.Hold rå mat og tillaget mat fra hverandre.
9.Bytt kniver og skjærebrett mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat.

Kilde: Karen Ose-Velle i Helsejokerne og Pressemelding fra Breathe Right Nesespray220 syk220

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også