Jul for begynnere

Hvordan får du ribba sprø, juletreet til å holde seg, og julekakene til å smake? Tipsene får du her!

Sist oppdatert
Skal du arrangere jul for første gang i år? De fleste har mange og lange tradisjoner for hvordan julen skal være, og det er ikke bare enkelt å starte sine egne tradisjoner. Vi har derfor samlet gode tips til hvordan du får ribba sprø, hvordan juletreet holder seg best mulig, og hvordan du lurer gjestene til å tro du har tatt rundvasken.

Jul for begynnere


Sprø ribbesvor


Er ribbe julemat hos dere vet du sannsynligvis hvor viktig det er at svoren blir sprø. Og tro det eller ei - dette er ikke så vanskelig.

Slik gjør du det:
  • Etter at du har rutet svoren, og gnidd ribba inn med salt og pepper (1-2 dager før steking), legger du den i en langpanne med svoren opp.
  • Legg en asjett (oppned) under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede
fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
  • Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
  • Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
  • Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C.
  • Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden omtrent like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.
  • Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.


Saftig kalkun


Står kalkun på menyen i julen? Lite er bedre, og det er enkelt å lage kalkun, hvis du tar noen forholdsregler. Først og fremst må du huske å kjøpe kalkunen noen dager før du skal servere den, da en frossen kalkun bruker 1 til 2 døgn på å tine. Er du sent ute bør du forsøke å få tak i fersk kalkun.

Slik gjør du det:
  • Ta ut posen med innmat som ligger i hulrommet på kalkunen. Innmaten kan gjerne brukes til å lage saus.
  • Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene.
  • Utfordringen med å steke en hel kalkun er å få den gjennomstekt, uten at den blir tørr. Best resultat får du om du steker kalkunen på rist, over en langpanne med vann.
  • Kalkunen stekes på 160 grader, i ca en halvtime per kilo.

  • Har du fylt kalkunen med stuffing må den stekes lenger, gjerne opp mot én time per kilo. Du kan sjekke om kalkunen er ferdig ved å stikke en skarp kniv inn ved lårfestet og se på saften som siver ut. Er den klar, er kalkunen ferdig. Er væsken rosa, trengs det mer steking. Vil du gjøre kalkunmiddagen enklere kan du kjøpe kalkunlår eller kalkunbryst. Dette er raskere å både tine og å tilberede, og det er enklere å få til et godt resultat.

Pinnekjøttet


Da Eivind Hellstrøm før jul i fjor deltok i en matserie på TV3, der han presenterte de kjente og kjære julemiddagene for seerne, satt det mange forskrekkede vestlendinger og så på. Han dampet nemlig ikke pinnekjøttet, men kokte det. - Om du dampkoker kjøtt som er litt salt, så blir det bare enda saltere. Om du gjør det på min måte, så har du helgardert deg. I tillegg får du mye bedre smak, uttalte Hellstrøm den gang.

Noen velger å grille kjøttet i ovnen etter koking/damping. Hvilken metode som er den riktige er umulig å svare på, dette handler om preferanser, og igjen, tradisjoner.

Uansett hvilken metode du velger: Kjøttet må vannes ut i rikelig mengde vann i natten over. Velger du å dampe kjøttet legger du en rist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varme i ca. 3 timer, til kjøttet løsner fra bena, med lokket tett på. Pass på så det ikke koker tørt, da må du etterfylle med litt vann.

Hellstrøms kokevariant lager du på følgende måte:
  • Kutt opp og rens 3 løk, 3 gulrøtter, 1 purreløk og 1/2 selleri.
  • Ha dette sammen med 5 laurbærblad og 15 einerbær i en kjele med 5 liter vann.
  • Kok en drøy time.
  • Sil av, og ha pinnekjøttet rett i buljongen. Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske.
  • La koke i 1 time.

Juletreet


Holdbarheten på juletreet avhenger i hovedsak av to ting - hvilket slag du kjøper, og hvordan du behandler det. Edelgraner holder seg vesentlig bedre enn vanlig gran, og er er godt valg dersom du ønsker lang holdbarhet. Du kan imidlertid forlenge levetiden på alle trær ved å behandle dem riktig.

Det viktigste du gjør er å akklimatisere treet, slik at du gradvis venner det til stuetemperatur. Oppbevar det gjerne i en kald kjeller eller i en garasje i minst et døgn før du tar det inn. Det brukes alt fra whisky til sitronbris i juletrefoten, uten at noen har klart å bevise at dette fører til lengre holdbarhet for treet. Det viktigste er å sørge for at treet har tilgang til friskt vann hele tiden.

7 slag


Frister det ikke å bake syv slag kaker til jul? Det finnes heldigvis snarveier. Først og fremst må det sies at det for de færreste faktisk er nødvendig med syv slag. Bak heller to typer du liker, eller du kan ty til nærmeste baker - som garantert tilbyr alle tradisjonelle julekaker, ferdig bakt.

Ønsker du å lage pepperkakehus er det enkelt å jukse også her. Ferdig pepperkakedeig selges hos de fleste bakere og dagligvarebutikker, og nå finnes det også former for pepperkakehus, som i tillegg har "puslehjørner", slik at huset enkelt kan settes sammen uten bruk av knekk eller melis. Kjevle ut - stikk ut figurer - stek - pusle - pynt!

Rundvask


Noen holder på tradisjonen med å rundvaske hus og hjem til jul. Dette spiser av både tid og krefter, og når julemiddagen står på bordet er kjøkkenet sannsynligvis nedoset av julemat allikevel. Ønsker du å ha et rent og ryddig hjem, uten å bruke dagesvis på å vaske, så kan du gjøre mye på et par timer.

Sørg for at kjøkken og bad er rene, og at overflater som kommoder og bord er ryddige. Grønnsåpe gir god og ren lukt, så enten du vasker gulvene med såpen, eller bare setter en grønnsåpeskål under sofaen - rent lukter det uansett. Dempet belysning bidrar til at hybelkaninene gjemmer seg, det høres kanskje banalt ut, men det fungerer.

Kilde: Matprat.no; norsk pyntegrønt, tv3.no. ribbe pinnekjtt pepperkakehuskit

Denne saken ble første gang publisert 09/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også