Blåmerker

- Jeg kjenner at blodårene sprekker

Janne (38) er en frisk og aktiv tobarnsmor. Og konstant blåflekkete.

BLÅMERKER: Janne Auli (38) fra Bærum er ikke alene om å få blåmerker lett, det er noe mange opplever. Mens andre igjen, får dem sjelden.

BLÅMERKER: Janne Auli (38) fra Bærum er ikke alene om å få blåmerker lett, det er noe mange opplever. Mens andre igjen, får dem sjelden. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert

Dette er et blåmerke

  • Blåmerke er misfarging som skyldes blødning i huden, oftest på grunn av skade.
  • Noen får lett blåmerker. Dette kan skyldes at karene i huden, eller bindevevet rundt karene, er blitt skjøre på grunn av høy alder eller som en følge av bruk av visse medisiner, særlig kortisonkremer eller kortisontabletter.
  • Blåmerker kan også skyldes svikt i blodets evne til å koagulere. En blodprøve kan vise om dette er tilfelle.
  • Skjøre blodårevegger kan være medfødt eller skyldes medisiner (glukokortikoider, penicillin, sulfonamider), høy alder, mangel på vitamin C, infeksjon (blant annet skarlagensfeber), skader, trykk, blodårebetennelse eller bindevevssykdommer.
  • Fargen på blåmerkene endrer seg over tid fra blåfiolett til grønn, brunlig og gul, før den forsvinner. Dette skjer vanligvis etter 2-3 uker, etter hvert som blodfargestoffet brytes ned og forsvinner.
  • I noen hudområder vil blåmerker forskyve seg nedover, f.eks. fra pannen og ned rundt øynene, eller fra leggen og ned mot foten. Dette skyldes at blodet i vevet siger nedover.

Kilde: snl.no, Dinside.no

- Noen ganger på trening, og ikke bare der forresten, så kjenner jeg at blodårene sprekker hvis jeg sitter på kne på et hardt gulv. Jeg kjenner at blodårene "popper", sier Janne Auli (38) fra Bærum.

Hun er ikke alene om å få blåmerker lett, det er noe mange opplever. Mens andre igjen, får dem sjelden.

Hvorfor er det sånn, og hva kan man gjøre med det?

Skled på båtripa

At vi får blåmerker i ulik grad er helt normalt, mener hudlege Kjetil Guldbakke.

- Blåmerker er vanligvis ikke tegn på noe alvorlig. En sjelden gang kan det skyldes sykdom. Så hvis man får flere blåmerker uten noen spesiell årsak bør man ta en sjekk hos fastlegen med blodprøvekontroll, sier Guldbakke.

- Jeg er frisk som en fisk og ingen undersøkelser gir svar på hvorfor jeg får merker så mye lettere enn andre. Jeg kan få merker jeg ikke kjenner, eller de kan kjennes godt, som det jeg har nå, forteller Auli.

Den blå foten skyldes et uheldig fraspark fra båtripa.

- Jeg skulle stupe og skled. Det gjorde ganske vondt, men ikke noe er knekt. "Bare" forslått og blåsort.

Fingeravtrykk etter dans

Andre merker kommer lettere. For eksempel får hun merker etter partnerens fingre når hun danser. Eller hvis hun sitter i ro for lenge.

- Det var en tid da jeg var redd mannen min skulle anmeldes for konemishandling om noen så merkene jeg hadde. Og på et julebord fikk jeg to saftige blåmerker over knehasene etter å ha sittet for lenge.

Ellers er hun ei jente med tak i: Svart belte i taekwondo, jobber i forsvaret, går turer i fjellet, klatrer og svømmer.

Hele livet har hun vært aktiv, også i o-lag og på ski. Og hele livet har hun altså vært flekkete.

- Plages du av blåmerkene?

- Ja, det plager meg. Og jeg blir fortsatt ertet for dem i en alder av nærmere 40 år, sier Auli, som forsøker å ta det hele med en porsjon humor.

Dette kan du gjøre

Om du er av typen som lett får skjemmende blåmerker, kan du forsøke en krem som skal fjerne blåmerkene raskt.

- Salven Hirudoid selges reseptfritt til behandling av bloduttredelser og blåmerker. Den motvirker koagulering, eller blodlevring, og bedrer blodgjennomstrømming lokalt i huden, forteller farmasøyt Silje Furuseth ved Apotek1 til Kvinneguiden.

- På denne måten vil blåmerker kunne forsvinne raskere. Hvor raskt er vanskelig å si, da det blant annet avhenger av blåmerkets grad og størrelse.

Furuseth sier det er viktig at produktet brukes riktig for å oppnå best mulig effekt.

- Salven skal masseres lett inn i det aktuelle området 2-4 ganger daglig eller tilføres huden med en kompress påført salve.

Hirudoid reduserer lokal hevelse og smerte, og må ikke brukes på rifter eller åpne sår, på øyet eller på slimhinner, eller hvis man er allergisk mot noen av innholdsstoffene.

Så vidt Kvinneguiden har klart å finne ut, er Hirudoid den eneste salven som finnes i detaljhandelen, som har effekt mot blåmerker.

Tre triks mot blåmerker

SOM REGEL UFARLIG: Blåmerker er vanligvis ikke tegn på noe alvorlig. En sjelden gang kan det skyldes sykdom. Så hvis du får flere blåmerker uten noen spesiell årsak bør du ta en sjekk hos fastlegen med blodprøvekontroll.

SOM REGEL UFARLIG: Blåmerker er vanligvis ikke tegn på noe alvorlig. En sjelden gang kan det skyldes sykdom. Så hvis du får flere blåmerker uten noen spesiell årsak bør du ta en sjekk hos fastlegen med blodprøvekontroll. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Den amerikanske nettsiden WikiHow har flere forslag til hvordan du raskt blir kvitt blåmerker.

Skadebegrensing

Først bør du kjøle ned blåmerket slik at du bremser skaden. Du kan bruke en pose med is eller frosne grønnsaker for eksempel, og pakke det inn i et håndkle. Hold det mot blåmerket i 15 minutter hver time.

Det finnes også medisinske kjølebandasjer som er fine å bruke til slike skader, men husk at nedkjøling kun har effekt i den akutte fasen. Du må altså være raskt ute om nedkjøling skal hjelpe. Pass på at du ikke forfryser huden rundt blåmerket.

Deretter bør du begrense blodstrømmen ved å heve kroppsdelen som er skadet. For eksempel kan du sitte med benet på en puff, eller legg armen på et armlene om du ligger på sofaen.

Du bør også avstå fra å trene, da dette også øker blodsirkulasjonen og vil kunne føre til større blodstrøm i det skadde området.

Vit når du bør dra til legen. De fleste blåmerker er ufarlige og kroppen fikser skaden selv. Men som hudlege Guldbakke nevner, kan enkelte merker gi grunn til bekymring. Kontakt lege hvis:

  • Du ofte får blåmerker uten noen klar årsak
  • Du får feber eller ser tegn til infeksjon rundt blåmerket
  • Du får et stort blåmerke og kjenner stort press i området rundt. Dette kan være tegn på akutt kompartmentsyndrom (akutt muskellosjesyndrom), en tilstand der muskelvevet ikke får tilstrekkelig med blod og oksygen, og som krever umiddelbar operasjon.

Behandle blåmerket:

Massasje gjør at merket forsivnner raskere. Blødningen oppløses lettere, og du hjelper kroppen å transportere det vekk via lymfesystemet. Du bør massere området flere ganger om dagen.

Kom deg ut i solen. Ultraviolett lys bryter ned bilirubinet, et avfallsstoff fra hemoglobin som lager den gule fargen på blåmerket. 10-15 minutter sol per dag skal være nok.

Kjerringråd som kan hjelpe:

Massere blåmerket med eddik. Bland eddik og lunkent vann, og gni det på blåmerket. Eddik øker sirkulasjonen i overflatehuden og kan oppløse blodansamlingen.

Spis ananas. Ananas inneholder bromelain, et enzym som bryter ned proteinene som fanger væske i skadet vev.

Nettstedet skriver også at du kan legge på et omslag av persille, massere området med arnika eller få hjelp av en blodigle - det siste vel og merke kun om du får tak i en til medisinsk bruk som garantert er fri for sykdommer og uønskede bakterier. En blodigle vil fjerne blåmerket på et par minutter.

Kilder: WikiHow.com, NHI.no, Apotek1.no, snl.no

Litt juks er også lov ...

Har du fått blåmerke rett før en viktig anledning, og ingen av tiltakene over har fått det helt bort, kan du dekke over det med sminke.

- I sminke bruker vi komplimentærfarge-teorien for å dekke og skjule, sier klikk.nos moteekspert, sminkør og stylist Tove Eggen.

- Vi leter etter nøytaliserende produkter til disse fargene. Alt som er grønt, kan dekkes med noe rødt og alt som er blått kan dekkes med noe oransje.

- Blåmerker sminkes best bort med rosa, fersken eller gul concealer - men man kan også bruke full coverage produkter som fea Coverblend eller Kat von Dee.

Får du ikke bort alt, og det sitter på et synlig sted, kan du jukse i etterkant. Ingen vil ha bilde av seg selv fra bryllupsdagen med et stort blåmerke, for eksempel.

Har du ikke Photoshop, finner du gratis bildebehandlingsprogrammer i denne oversikten.

Les også:

Alle Toves sminkevideoer

- Han fikk blåmerker av å krabbe

Så mye hår er det normalt å miste

Forskjellen på friske og "syke" føflekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning