Ikke noe sprøyt

Du har ingen grunn til å være skeptisk til p-sprøyten.
- Den er helt ufarlig, sier seksjonsoverlege Unni Kirste.

Sist oppdatert
Noen får ubehagelige bivirkninger, andre opplever p-sprøyten som det beste prevensjonsmiddelet de har prøvd.

Uansett hva erfaringen din er, behøver du ikke å bekymre deg for at den er farlig. Det forteller seksjonsoverlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Sykehus, Unni Kirste

-Avhenger av pasienten

- Det finnes ingen medisin som alltid er farlig, da hadde det ikke vært medisin i det hele tatt, sier Kirste. Til gjengjeld kan all medisin være farlig hvis den brukes på feil måte i de gale situasjonene og av andre enn den pasienten som skal ha den.

Overlegen forklarer at sprøyten kan prøves ut som et hvert prevensjonsmiddel.

- Bivirkninger og bruken av p-sprøyten, som alle andre prevensjonsmidler, avhenger av hvem som bruker hjelpemiddelet. Det finnes situasjoner der man ikke vil bruke p-sprøyten, og det finnes situasjoner hvor medisinen gjør god nytte for seg, men dette avhenger av mennesket som skal få sprøyten, forklarer Kirste.

Noen kvinner er bekymret for prevensjonssprøyten og noen har kun gode erfaringer med den,og i følge Kirste tar ikke flere forhåndsregler med sprøyten som med andre prevensjonsmidler.

-Jeg kjenner ingen leger som ikke vil bruke p-sprøyten på pasientene sine. Men all medisin må tilpasses mennesket som skal bruke den, sier Kirste.

Samtidig mener hun at det ikke er noen p-pille som skiller seg ut på markedet for å være den beste blant alle alternativene.

- Det er ikke en spesiell p-pille som er bedre enn noen andre, dette er som med p-sprøyten, pillen må tilpasses den personen som skal bruke medisinen. Det varierer fra person til person hvilke piller som passer til hvem, sier overlegen.

Diskutert tema

P-sprøyten har vært hyppig diskutert på Kvinneguidens forum og flere har fortalt om både positive og negative erfaringer. En kvinne fikk mye bivirkninger.

-Jeg fikk diverse bivirkninger på hele kroppen, småblødninger, jeg tørket helt inn og sex var omtrent umulig, det var veldig smertefullt, selv ved glidemiddel. Livmoren min og egglederne mine hovnet veldig opp og jeg hadde flere måneder med smerter, selv om jeg bare tok to sprøyter. Det tok også en del måneder før kroppen min kom tilbake til det normale, forklarer hun i forumet.

En kvinne forteller at hun ikke kjenner noen som ikke har negative erfaringer med p-sprøyten. Vektoppgang var det vanligste, men en venninne hadde cyster på eggstokken som gynekologen mente kom av p-sprøyten.

Men også positive sider blir delt i forumet.

- Jeg har bare gode erfaringer. Ingen mens eller bivirkninger, og fikk mensen og eggløsning tilbake med engang jeg sluttet, skriver en av kvinnene. En annen forumbruker skriver kontant;

- Jeg ble frarådet av legen å bruke den - han mente den burde vært forbudt.

Alternativer

Flere brukere forklarer at det tar lang tid å få menstruasjonen tilbake etter bruk av p-sprøyte, noe også sykepleier og skribent på Helsenett.no, Mona Johansen forteller.

- Det finnes ikke noen indikasjoner på at man blir steril av p-sprøyte. Det som man imidlertid vet, er at mange har problemer med å få mensen i gang igjen når man slutter med p-sprøyten. Det kan ta opp til et par år før mensen kommer tilbake, skriver hun.

Men Johansen presenterer også et annet alternativ til sprøyten. Når det gjelder p-ring er denne effektiv i en viss periode, og må skiftes med jevne mellomrom.

- Hvis du tar den ut, og den blir ute for lenge, trenger du tilleggsprevensjon en tid. Alt dette står det utførlig om i pakningsvedlegget, forklarer Johansen.

Uten pause

Overlege ved Gynekologisk Poliklinikk på Haukeland Sykehus, Ole Erik Iversen, har tidligere uttalt til Kvinneguiden.no at han er positiv til p-piller som stopper opp menstruasjonen hos kvinner.

Han avslørte noe som flere kvinner tror er viktig for at kroppen skal fungere; regelmessig menstruasjon er ikke nødvendig. Du trenger faktisk ikke ha mensen i det hele tatt!

- Du kan bruke p-piller helt uten opphold, menstruasjonblødning er ikke nødvendig for at kroppen skal ha det bra. Mange kvinner tror at det er viktig at kroppen får en "gjennomskylling" hver måned, eller at blodet hoper seg opp inni kroppen. Dette er helt feil, det er faktisk stikk motsatt. Blodet blir værende i blodårene og gjør bare god nytte for seg inni kroppen på en kvinne, forklarer Iversen.

Denne saken ble første gang publisert 31/05 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også