Ikke frykt fødselen

Det er redselen som skaper smertene mener svensk forfatter. Slik slipper du å frykte fødselen!

Publisert Oppdatert
- Idag er det mange som frykter fødsel grunnet mange skrekkhistorier fra blant annet media som gir inntrykk av at å føde er det verste man må gjennom. Men frykt er noe man kan gjøre noe med gjennom informasjon og kunnskap.

Slik åpnet Elin Enger Mollestad ved nettsiden Heibaby.no , seminaret "Å føde med glede" i Oslo lørdag. Hun er en såkalt doula, en støtteperson under fødselen, og hun hadde blant annet invitert en annen svensk doula og forfatter, Susanna Heli til å fortelle om hvordan man slipper unna redesel og smerter gjennom fødsel.

Fire hjelpeverktøy

En doulas oppgave er å støtte og hjelpe den fødende på en ikke-medisinsk måte. Og Heli forteller hvordan følelser og kropp henger tett sammen, hvordan det mentale har en enorm betydning under fødsel, og hvordan kvinner kan lære seg å fokusere på psyken for å kvitte seg med redsel og dermed smerter under fødsel;

- Det er ingen fasit for alle kvinner, men man kan tenke seg hvordan kroppen ser ut når man er redd kontra når man er trygg. Det handler om å bryte redselen, å føde er mest psykisk. Kroppen jobber nedover mens den samtidig vil flykte fra frykten som går oppover. Resultatet er reiste skuldre og en kjeve som låser seg. Man er livredd for smerten og kjenner den enda mer når man opplever frykten, sier Heli.

Hun eksemplifiserer ved å forklare hvor vanskelig det er å slappe av når man samtidig hyperventilerer, skriker høyt og lyst, er anspent i hele kroppen og tenker negative tanker som gjør en enda mer redd.

Da vil smertene bli betydelige og enda verre.

- Det finnes fire praktiske verktøy man kan ta i bruk for å lære å overvinne frykten, ikke være redd under fødsel og dermed få fokuset bort fra smerte, sier Heli.

I sin bok "Föda utan rädsla" , presenterer doulaen de fire punktene:
 • Pusten
 • - Pusten er direkte koblet til dine følelser. Gjennom en roligere pust får du en mer positiv følelse som motvirker redsel og stress.
 • Avspenning
 • - Avspenning er motsatsen til stress og hjelper deg å slappe av under verken slik at du ikke spenner deg og motarbeider forløsningsarbeidet.
 • Stemmen
 • - Stemmen er et fantastisk verktøy for å motvirke og forebygge redsel. En mørk røst engasjerer også buktrykkets muskler som hjelper deg å presse.
 • Tankens kraft
 • - Tankens kraft hjelper deg å komme over gjemte, indre ressurser som stimulerer positiv kraft og tro. Disse ressursene hjelper deg å lykkes med fødselen og møte smerten slik at du takler den.

  Psyken fremfor epidural

  Doulaen understreker samtidig at du ikke skal være redd for å være redd før og under fødsel;

  - Redsel er en naturlig følelse, ta imot den og dermed kan du lære deg å takle den.

  Som doula mener Heli at det helt klart er det ikke-medisinske som lindrer smertene, det er følelsene og det mentale som lindrer dem. Epidural tar ikke bort frykten og smertene fortsetter, mener hun.

  Dette støtter også jordmor Åse Grette henne i;

  - Mange jordmødre velger epidural for sin egen del, og de velger ikke å møte sin egen angst. Mange mennesker bruker enormt med energi på å holde angsten borte, men da blir smertene verre, sier Grette.

  Og hun tror at helsepersonell ofte kan være mer til hinder enn til hjelp for fødende.

  - Mange jordmødre er hinder for fødende, det er et tabubelagt tema å innrømme at angsten de andre rundt føler, påvirker den fødende, sier jordmoren.

  Kvinnene mener det er på tide å forkaste myten om at det å føde er noe vi må lide oss gjennom, slik vi har blitt fortalt i generasjoner. Det er nemlig helt realistisk å forvente at det å føde kan foregå i ro, trygghet og med glede.

  - Glede og trygghet smitter også, og dette starter før du kommer til sykehuset. Du kan aldri forberede deg helt, det eneste vi vet om er at verken kommer. Men redselen gjør smertene tydelig og verre, sier doulaen.

  Gode stillinger

  Heli er glad for at det har blitt mer fokus på det mentale blant leger og jordmødre og at det er viktig å spre kunnskapen. I tillegg er det viktig med fokus på partnerens oppgave;

  - Kvinner opplever at fødselskurs hvor partneren er til stede og kan lære seg å fokusere, som at de deler presset og kommer nærmere hverandre, er en utrolig styrke. Om partneren er trygg, blir den gravide trygg, sier hun.

  Når du skal i fødsel kan det hjelpe å tenk over hva som er din rolle i fødselen.

  - Hvordan kan du hjelpe deg selv i din egen kropp? Les heller færre bøker enn for mange, beskytt deg mot andres skrekkopplevelser. Du kan også prate med jordmor om hvilket sted som kan være best for deg å føde, hjemme eller på sykehus, tipser Heli.

  I tillegg er fødselsstilling også verdt å avtale om. Det er slettes ikke den "normale" på ryggen som føles komfortabel for de fleste.

  - Stillinger som kan hjelpe er knestående, sidestilling eller på huk. Det kan føles tryggere å føde hjemme, i dusjen, og det er faktisk mindre sjanse for revning i knestående. Sakkosekk er fantastisk for å henge over på alle fire, sier doulaen.
Susanna-Heli400

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning