I den søte påsketid

I løpet av påsken spiser vi rundt 17 millioner appelsiner. Her er tipsene som sikrer ikke bare kvantitet, men også kvalitet på årets inntak.

Sist oppdatert
Du har stanset, tatt av deg tursekken og møysommelig skrellet appelsinen med kalde fingre i stive kuldegrader. Bare for å finne ut at den er omtrent like tørr og uspiselig som vedkubben du også hadde puttet i sekken.

- Klem på appelsinene. Er de myke og medgjørlige, er de ofte gode, mener forfatter av boka "Grønn Gourmet", Bente Westergaard.

Finner du noen gode, er det bare å kjøpe i store mengder og putte i kjøleskapet.

- Kvaliteten på partiene varierer, og smaken på appelsinene butikken tilbyr kan være en annen noen dager senere, advarer hun.

Kvalitetssjekk

Som forbruker er det vanskelig å helgardere seg mot tørre eller sure appelsiner.

- Høysesongen for appelsiner er desember til april, og da er de stort sett saftige og søte. Men som forbruker har man få valgmuligheter - butikkene har som regel bare ett slag, sier informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Britt Kåsin.

- Det finnes mange hundre sorter appelsiner. Nordmenn foretrekker søte appelsiner, derfor prioriteres det å importere slike sorter. Men som med alle andre fruktslag varierer smaken med sort, jordsmonn, klima og så videre, slik at appelsinene aldri vil smake helt likt, opplyser hun.

Det er heller ikke enkelt å se eller kjenne på appelsinene om de er gode.

- Du ser ofte ikke kvaliteten før du har skrellet appelsinen. Avhengig av sort har noen appelsiner tykt skall, andre tynt, noen har skall som sitter hardt, andre løst. Det er med andre ord vanskelig å vurdere kvaliteten, fordi utseendet varierer med sorten, sier hun.

Noen holdepunkter finnes imidlertid. Kåsin opplyser at appelsiner som har ligget lenge blir mattere i fargen og løsere i skallet, og kan da fort også være tørre inni.

Oppbevaring

Appelsinene bør helst oppbevares i romtemperatur.

- Det du spiser i løpet av noen dager bør helst ligge i romtemperatur, da får du frem den gode aromaen. Kjøper du en hel kasse, bør du sette den kaldt, da holder appelsinene lenger. I stuetemperatur er holdbarheten en drøy uke, sier Kåsin.

Appelsiner kan ikke ettermodne. Det betyr at frukten er friskest og mest moden på det tidspunktet da den blir høstet. Å legge sure appelsiner i solfylt kjøkkenvindu og vente på bedre tider gir med andre ord liten uttelling.

Appelsinene vil heller ikke bli røde med tiden - røde appelsiner er en egen sort, tidligere kjent som blodappelsiner.

- De røde appelsinene har fått et voldsom salgsoppsving. En av årsakene kan være fokuset på antioksidanter - disse appelsinene inneholder mer antioksidanter enn tradisjonelle appelsiner, sier Kåsin.

Smak av økologisk

Bente Westergaard driver økologisk kafé på Hellviktangen på Nesodden, og mener det er mange fordeler ved å velge økologiske appelsiner.

- For det første er smaken bedre. Vanlige appelsiner har en litt besk bismak, mens de økologiske har en renere smak med mer aroma. For det andre er skallet spiselig, siden det ikke er sprøytet, og kan dermed brukes i matlagning. At det ikke er sprøytet gjør også at du kan kaste skallet ute i naturen. Ikke vet jeg hva slags konserveringsmidler som er tilsatt andre appelsiner, men det skallet varer i årevis, sier Westergaard.

Ulempen er at økologiske appelsiner har kortere holdbarhet. Westergaard anbefaler å oppbevare dem kaldt hvis de ikke skal spises innen kort tid.

Men selv økologiske appelsiner har ingen smaksgaranti.

- Smaken varierer fra kjedelig til fantastisk. Spør gjerne om du kan få en smaksprøve, sier hun.

Britt Kåsin trekker frem et lite triks fra sin barndom dersom appelsinene er sure.

- Tidligere var appelsinene surere. Vi pleide å putte en sukkerbit inn i appelsinen og knadde den godt inn. Søtere appelsinsaft får du ikke!



Denne saken ble første gang publisert 21/03 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også