Hva er den ekle lukta?!

Det lukter vondt i trusa, hva kan det være? Vi spurte lege Trine Finanger.

Publisert Oppdatert
Vi kan alle oppleve det - plutselig kommer det fra intet en grusom lukt fra underlivet. Hva i alle dager skyldes det egentlig og hvorfor kommer det?

Endring av bakterieflora

Lege Trine Finanger forteller at luktproblemer fra underlivet er veldig vanlig blant kvinner, og det er flere årsaker til at ubehagelighetene oppstår.

- Såkalt bakteriell vaginose eller skjedekatarr er den vanligste årsaken til at kvinner opplever vond lukt i underlivet. Dette er ingen kjønnssykdom, men bare en forandring i bakteriefloraen og helt ufarlig, forklarer Finanger til Kvinneguiden.

Hun forteller at årsaken til hvorfor denne endringen i bakteriefloraen skjer er usikker, men at det lett kan oppstå når man bytter seksualpartner.

Gulaktig utflod

Det er ikke bare den sterke lukten som er plagsom når man opplever denne endringen i underlivet, det er også vanlig med utflod.

- Utfloden er gulaktig og gjerne skummende og seig. Bakteriell vaginose forsvinner av seg selv, men det varierer hvor lang tid det tar. I tillegg lukter det så sterkt at de fleste ønsker å få det behandlet så fort som mulig, sier legen.

Behandlingen får du på resept, men det er også dessverre vanlig at problemene kan blusse opp igjen, særlig hvis man er seksuelt aktiv.

Sopp i underlivet

En annen vanlig diagnose for de fleste kvinner, er sopp i underlivet. Sopp kan du få dersom du vasker underlivet mye med såpe, dersom du går med trange bukser eller truser eller klær i syntetisk materiale.

- Sopp er også helt ufarlig og går som regel bort av seg selv. Det lureste du kan gjøre er å unngå såpebruk og gå med løse bomullstruser. Mange kan oppleve å få sopp i underlivet etter endt antibiotikakur, forteller Finanger.

Les mer om hvordan du kan behandle og forebygge vond lukt og underlivsplager:

Slik forebygger du bakteriell vaginose

Informasjon om underlivsplager Truser320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning