Hodepinetabletter kan føre til barnløshet

Forskning viser at hodepinetabletter kan være en årsak til barnløshet hos enkelte par.

Publisert Oppdatert
Dansk forskning viser nå at smertestillende reseptfri medisin kan ha hormonforstyrende effekt. Gravide som tar hodepinetabletter med paracetamol, ibuprofen eller acetylsalisyre har blant annet en økt risiko for å få guttebarn med testikkelmisdannelser. Det kan også være årsaken til menns dårlige sædkvalitet, testikkelkreft og barnløshet.

Les også: Når man ønsker barn

Les også: Biologisk klokke hos menn

Les også: Prøverørsbloggen


Stoffene har samme hormonforstyrrende effekt som de fryktede ftalatene i miljøet. Ftalater er en stoffgruppe som består av mange forskjellige stoffer. Noen ftalater har reproduksjonsskadelige og miljøskadelige effekter. Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter vi bruker daglig. Både mennesker og miljø kan derfor bli eksponert for ftalater. Noen ftalater er forbudt i leker og småbarnsprodukter.

"Én hodepinetablett gir like mye hormonforstyrrende stoff som de fleste gravide får inn i kroppen via alle andre kjente kilder til sammen gjennom hele graviditeten", skriver Forskning.no.

Urovekkende oppdagelse
Sammenhengen ble avslørt i en dansk studie gjennomført av Rigshospitalets Avdeling for reproduksjon og vekst, samt DTU Fødevareinstituttet. Studien ble ledet av seniorforsker Henrik Leffers fra Rigshospitalet, som er urolig over oppdagelsen.

Han mener at hodepinetabletters hormonforstyrrende effekt kan være forklaringen på at et stigende antall gutter fødes med misdannelser på kjønnsorganene. Det kan for være en forklaring på at flere og flere menn har dårlig sædkvalitet og blitt rammet av testikkelkreft.

- Hodepinetabletter er et viktig legemiddel fordi det kan redusere livstruende feber og lindre uutholdelige smerter. Men studien vår viser at pillene dessverre har en hormonforstyrrende effekt. De kan hemme testosteronnivået hos guttefostre, slik at kjønnsorganene deres ikke utvikles skikkelig under graviditeten, forteller han til danske Videnskap.dk.

Todelt studie
Studien er todelt, og består dels av dyreforsøk på rotter og dels en studie på mennesker. Begge studiene viser imidlertid at de virksomme stoffene i hodepinetabletter har en hormonforstyrrende effekt. Leffers oppfordrer derfor myndighetene til å ta opp doseanbefalingene til revisjon, og sette et merke på innpakningene med en advarsel til gravide.

Myndighetene fastlegger normalt dosene for et legemiddel ut fra den laveste mengden som gir en skadeeffekt i dyreforsøk

Fremdeles første valg
På sin nettside skriver det norske Legemiddelverket at "Paracetamol er fremdeles første valg som smertestillende eller febernedsettende behandling hos gravide, men bruken bør være så kortvarig som mulig".

De poengterer at gravide med behov for smertestillende og/eller febernedsettende behandling over en uke bør rådføre seg med lege.

Det informeres også om at den danske undersøkelsen vil bli diskutert i den europeiske, vitenskapelige arbeidsgruppen for bivirkninger.

Oppfattes ikke alltid som medisin
"Det store spørsmålet er hvor mange hodepinetabletter som skal til, og gjennom hvor lang tid, før det er en risiko for skader. På det punktet hersker det fortsatt stor usikkerhet fordi studiene som er blitt utført, har mange svakheter og derfor er usikre. Gravide oppgir for eksempel ikke alltid at de har tatt hodepinetabletter fordi de ganske enkelt ikke oppfatter dem som medisin", skriver Forskning.no.

Henrik Leffers understreker imidlertid at de ikke ønsker å skremme gravide. De fleste av kvinnene som har tatt hodepinetabletter under graviditeten i studien, har ikke fått gutter med misdannelser.

Kilder: Forskning.no, Miljøstatus.no, Legemiddelverket.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning