Hjelper egentlig dette?

Er det nødvendig å bruke tran eller ta omega-3-kapsler? Ikke alle er like enige..

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!I Norge er det slik at omega-3, eller tran, er det eneste kosttilskuddet som myndighetene anbefaler folket å ta. Men er omega-3 nøkkelen til fremgang? Sunn mat og treningseffekt henger som kjent sammen. Bør mosjonister også tenke seriøst på å få i seg omega-3-tilskudd?

- Omega-3 er ikke direkte ensbetydende med treningseffekt. Det betyr at du ikke får bedre kondis av å spise mye laks eller makrell, sier ernæringsfysiolog i AXA, Caroline Bjerke.

Men ifølge Bjerke vil et tilstrekkelig inntak av omega 3-fettsyrer føre til at immunsystemet sannsynligvis fungerer bedre. Det vil igjen gjøre at du generelt sett blir friskere.

- Og når du holder deg frisk, greier du å trene mer og oftere. Her er det den indirekte treningseffekten av omega-3 kommer inn i bildet, sier hun.

- Usikker gevinst

Ingvill Måkestad Bovim, ernæringsfysiolog ved Olympiatoppen, vil ikke si noe om treningseffekten av å ta omega 3-tilskudd.

Les også: Gode grunner til å IKKE slanke seg

Les også: Trygt og lett i toppform- Det vet vi lite om, sier hun.

Likevel er Måkestad Bovim enig med Bjerke i at det er viktig med disse fettsyrene for å holde seg frisk og rask.

- Omega-3 inngår i de næringsstoffene vi må få i oss, for å ha god helse. Og det gjelder både for de som trener og de som ikke trener, sier hun.

Kilde til god helse

Ernæringsfysiologene har støtte i diverse forskning, som har vist at omega-3 er en kjempekilde til god helse.

- Og mosjonister som er opptatt av å holde seg friske og i god form, burde absolutt tenke på å få i seg nok omega-3. Da får de en ekstra helsegevinst, sier Bjerke.

Fra naturlige kilder

Bjerke anbefaler alle å få i seg tilstrekkelig med omega-3-fettsyrer - og da først og fremst gjennom naturlige kilder. Du får for eksempel i deg nok omega-3 hvis du spiser en skive med makrell i tomat hver dag.

- Spiser du i tillegg fet fisk (for eksempel laks, ørret, makrell eller kveite) til middag en eller to ganger i uken, er du helt sikker. Men sliter du med det, kan det være lurt å ta tran eller annen type fiske- eller selolje som tillegg, sier Bjerke.

Det største problemet med omega-3 er at fettsyrene er veldig reaktive. Det betyr at det er lite som skal til for at den skal harskne i produkter som fiskeolje.

Les også: Tren som kjendisene

Les også: Tren deg opp til våren

Les også: Slankende utetrening- Kvalitet er veldig viktig i alle produksjonsledd. Får du i deg harsknet fiskeolje er det ikke lenger helsefremmende, men derimot har det motsatt effekt, sier ernæringsfysiologen.

FAKTA

  • De beste kildene til marine omega-3-fettsyrer finnes i fet fisk som for eksempel makrell, laks, ørret, sild, ansjos og sardiner, eller i tran.
  • Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at 0,5 prosent av daglig energiinntak kommer fra omega-3-fettsyrer.
  • Ønsker du å få i deg nok omega-3 gjennom vanlig kosthold, kan du beregne at du må spise en skive brød med fiskepålegg hver dag, samt spise fet fisk til middag en til to ganger i uken. Gjør du ikke det, kan det være lurt å ta tran eller olje som kosttilskudd.

Les mer om trening og kosthold på Treningsmagasinet.no!

Omega3-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning